پادرمیانی شاخص سازها بازار را صعودی کرد
۵۶ درصد نمادهای بازار افزایش قیمت داشتند
سعید رشیدی نوبندگانی
خبرنگار
پس از سه گام نزولی و کاهش بیش از ۱۳۰ هزارواحدی، بالاخره روند کاهشی بازار در چهارمین روز معاملاتی هفته متوقف شد و شاخص کل بورس توانست با کمک شاخص سازها و پولهای وارد شده از جناح سهامداران حقیقی، حدود ۱۰ هزار واحد صعودی شود و به محدوده ۲ میلیون و ۱۵۵ هزار واحد بازگردد.
دراین روز جریان خروج پول حقیقی از بازار نیر متوقف شد و این طیف از فعالین بازار بیش از 80 میلیارد تومان به معاملات سهام وارد کردند.هرچند که این ورود پول نتوانست تنور معاملات را گرم نگاه دارد و ارزش معاملات خرد بار دیگر تا محدوده ۷ هزار میلیارد تومان فرونشست.
عدم رونق معاملات در روز سبز بازار، موضوعی بود که کارشناسان با استناد به آن، علت اصلی صعودی شدن بازار را تضعیف طرف عرضه دانستند. به گفته برخی کارشناسان، روند ریزشی بازار طی روزهای گذشته باعث شد تا بسیاری از سهام موجود در بازار به سطوح بسیار ارزندهای بازگردند و به همین دلیل بود که در جریان معاملات روز سهشنبه عرضه سهام دربازار بشدت کاهش یافت و کفه ترازو به سمت تقاضا سنگین شد.
از نظر تکنیکال کاران نیز با توجه به بازگشت شاخص به محدوده سقف روند حرکتی در مرداد ۱۳۹۹، بسیاری از سهامداران این محدوده را به عنوان یک محدوده حمایتی قوی میشناسند و انتظار دارند بازار دیگر به زیر این محدوده بازنگردد.از این رو افراد خرید یا فروش سهام خود را متوقف کردهاند تا تکلیف شاخص با این محدوده مشخص شود.
از طرفی، بنیادی کاران بازار نیز با استناد به شاخصهای بنیادی بازار، قیمتهای کنونی بسیاری از سهام فعال را ارزنده میدانند.این طیف از کارشناسان بر این عقیدهاند که افزایش میزان تولید و فروش شرکتها در دوماهه ابتدایی سال و ایجاد شرایط مناسب برای افزایش ظرفیتهای تولیدی و ورود به بازارهای صادراتی، روند رو به رشد ارزندگی بازار را حفظ کرده است و بازدهی سهام تا پایان سال بسیار قابل قبول خواهد بود.
رأی قوانین به نفع بازار سهام
علاوه عوامل داخلی، بازار سهام از طرف عوامل خارجی و قوانین نیز حمایت میشود.یکی از قوانینی که این روزها به کمک بازار آمده، قانون مالیات برعایدی سرمایه است.این قانون که هدف آن کنترل فعالیت سوداگرانه در بازارهای ارز، طلا، خودرو و مسکن ذکر شده، برای معاملات سهام نرخ صفر مالیاتی در نظر گرفته و این رویکرد قانونی میتواند بخش قابل توجهی از سرمایههای سرگردان در سایر بازارها را به سمت بازار سهام روانه کند.
ضمن اینکه شرکتهای بورس، فرابورس، بورس کالا و انرژی با توسعه سریع ابزارهای نوین معاملاتی، زمینه را برای جذب بیشتر سرمایههای خرد و کلان ایجاد کردهاند.
نگاهی به ارزندگی بازار
سیاستهای موفق تیم اقتصادی دولت در راستای بهبود روند تجارت خارجی ایران و بسترسازی بانک مرکزی برای افزایش ظرفیت مبادلات بانکی با کشورهای هدف صادراتی در کنار دستاوردهای اخیر به دست آمده در مورد کاهش تنشهای سیاسی با کشورهای اروپایی از جمله مواردی است که طی روزهای گذشته نرخ برابری انواع ارز و کاهش سریع قیمت محصولات را در پی داشته است.
این روند بخصوص در معاملات بورس کالای ایران قابل مشاهده بود و دراین بازار بسیاری از محصولات و فرآوردههای عرضه شده دربخش فلزات اساسی، فرآورههای نفتی و محصولات پتروشیمیایی، کاهش قیمت داشتند.این روند اثر منفی دربازار سهام داشت و سهامداران را درخصوص توانایی شرکتها برای تحقق سودهای پیشبینی شده تا پایان سال ۱۴۰۲ به شک انداخت.
با این حال مشاهده شاخصهای بنیادی نشان میدهد، بازار با وجود کاهش قیمت محصولات تولیدی همچنان برای سرمایهگذاری جذاب است.این موضوع را میتوان از طریق شاخص (P/E) یا همان نسبت قیمت به درآمد برای کل بازار استنباط کرد. درحال حاضر این شاخص برای کل بازاردر محدوده عدد ۹ قرار گرفته است.این درحالی است که گروههای بزرگی چون فرآوردههای نفتی، بانکها و مؤسسات اعتباری و تولید محصولات نیتروژنی و کود، که نسبت قیمت به درآمد آنها درمحدوده عدد ۵ قرار میگیرد و ارزندگی بسیار بالایی دارند.
شاخص سازها به صعود شاخصها رأی دادند
درجریان معاملات دیروز، سهام فلزاتی مانند فولاد، فخوز و فملی درکنار سهام بزرگ بانکی و فرآوردههای نفتی مانند وتجارت، شتران، شبندر و شپنا بیشترین تأثیر مثبت را بر شاخصهای بازار به ثبت رساندند.
رشد قیمتها در این سهام باعث شد تا جو معاملات در اکثر نمادهای کوچکتر نیز مثبت شود و تعداد نمادهای سبزپوش از نمادهای قرمزپوش بالاتر رود.درجریان معاملات دیروز از مجموع ۷۳۵ نماد معامله شده، ۴۱۳ نماد با افزایش قیمت معاملات را به پایان رساندند تا رنگ سبز با کسب اکثریت 56 درصدی، رنگ غالب در تابلو معاملات لقب بگیرد.