صفحات
  • صفحه اول
  • رویداد
  • گفت و گو
  • کلان
  • انرژی
  • راه و شهرسازی
  • بازار سرمایه
  • بازار
  • بین الملل
  • صنعت و تجارت
  • تاریخ شفاهی
  • کشاورزی
  • کار و تعاون
  • صفحه آخر
شماره پنجاه و دو - ۲۲ مرداد ۱۴۰۲
روزنامه ایران اقتصادی - شماره پنجاه و دو - ۲۲ مرداد ۱۴۰۲ - صفحه ۱۵

افزایش تعداد بیمه شدگان جدید در دو سال اخیر معادل هفت سال قبل بوده است

مدیرعامل سازمان تأمین اجتماعی با بیان اینکه افزایش تعداد بیمه‏شدگان جدید در دو سال اخیر معادل هفت سال قبل بوده است، گفت: در مشاغل رسمی چیزی حدود پنج میلیون و 200 هزار نفر و مجموعاً بالغ بر 9 میلیون نفر بیمه‏شده جدید را می‏توانیم در هدف‏گذاری‏های خود قرار دهیم و این فرصت کمی نیست.
به گزارش روابط عمومی سازمان تأمین اجتماعی، میرهاشم موسوی، افزود: ما یک فرصتی پیش‏رو داریم که پنجره فرصت جبران ضریب پشتیبانی سازمان است. با تلاش همکاران و بخش‏های مختلف سازمان، در حالی که در ابتدای راه ماهانه چند هزار میلیارد کسری نقدینگی برای اجرای تعهدات داشتیم، امروز تعهدات بالغ بر ماهانه 40 هزار میلیارد تومانی را ضمن مدیریت استقراض بی‏رویه از نظام بانکی اجرا می‏کنیم.
مدیرعامل سازمان تأمین اجتماعی با اشاره به اینکه تأمین اجتماعی یک مجموعه دانش‏محور است، گفت: اثر مالی اقدامات مبتنی بر دانش سازمانی طی 2 سال گذشته، بالغ بر 50 هزار میلیارد تومان بوده است. چیزی حدود 106 هزار میلیارد تومان تسویه مالی با حمایت دولت و همراهی حداکثری سران قوا و زحمات مجموعه سازمان اتفاق افتاد که منجر به ذخیره 25 هزار میلیاردی منابع شد. همچنین یک میلیون و 920 هزار نفر بیمه‏شده جدید به صندوق اضافه شده که اثر مالی این اقدام هم قابل توجه بوده و در کنترل مصارف نیز سال گذشته توفیقاتی داشته‏ایم که مجموعاً برآورد اثر مالی این اتفاقات حدود 50 هزار میلیارد تومان است.
او با اشاره به اینکه تحول یعنی تبدیل دانسته‏ها به خروجی و دستاورد، گفت: آنجا که دانش ضمنی، تجربی و علمی شما تبدیل به عمل می‏شود آنجا نقطه تحول است. این دستاورد می‏تواند فضای امید را در کشور تقویت کند و ما باید این را با قوت ادامه بدهیم. به این منظور، همه سطوح مختلف سازمان باید راهبردهای هشتگانه را در اولویت قرار دهند و معطوف به این اولویت‏ها برنامه روزانه داشته باشند.
موسوی با اشاره به اینکه در کنار این ظرفیت‏ها موانعی نیز بر سر راه سازمان وجود دارد، اضافه کرد: بخشی از این موانع مربوط به حوزه داخلی و بخشی از آن هم مربوط به بیرون از سازمان است که هر دو باید رفع و رجوع شود. اگر رابطه میان محیط درون و بیرون سازمان به‏درستی تنظیم شود، مسیر توسعه و تحول فراهم می‏شود و اگر درست تنظیم نشود مشکلاتی را به دنبال خواهد داشت.
وی با اشاره به اینکه به اندازه تک‏تک همکاران تأمین اجتماعی می‏توانیم در رابطه با مسائل مختلف این سازمان تحلیل داشته باشیم، گفت: اگر سازمانی چنین امکانی برایش فراهم باشد، به یک پویایی در جهت تحقق اهداف خود رسیده است و الحمدلله در مدل‏های مختلفی که ما در تأمین اجتماعی مثل «جمعینو» و «رشدینو» و بحث هوشمندسازی برای استفاده از توان و دانش همکاران داشته‏ایم، از این ظرفیت و وجود متخصصان متعدد درون سازمان استفاده کرده‏ایم.
او ادامه داد: در مقام نظام برنامه‏ای با رویکرد سیستمی، همه این نظرات و تحلیل‏ها باید در یک نقطه متمرکز شوند؛ یعنی نگاه‏های متعدد و تحلیل‏های متکثر باید به یک جمع‏بندی کلان و راهبردی منتهی شود که همان نظام اولویت‏های راهبردی برای پاسخ به مسائل و مشکلات سازمان تأمین اجتماعی است که بخشی از آن در اسناد بالادستی و بخش‏های دیگر در برنامه و بودجه سنواتی خود را نشان می‏دهند.
مدیرعامل سازمان تأمین اجتماعی با تأکید بر اینکه مدیران استان باید حضور میدانی خود را بیشتر کنند، بیان کرد: این حضور میدانی باید هدفمند و معطوف به اولویت‏های سازمان باشد. از همان آغاز کار در دوره جدید مدیریتی، با سه مفهوم تحول، عدالت و اعتماد، هشت اولویت راهبردی مشخص شد و جمع‏بندی ما تا امروز همان اولویت‏های راهبردی است تا بتوانیم براساس آن به آینده روشن تأمین اجتماعی برسیم که البته برخی نتایج آن تا امروز خود را نشان داده است.
وی با اشاره به اینکه ما باید بر ناپایداری منابع سازمان غلبه پیدا کنیم، گفت: یکی از راهبردهای هشتگانه معطوف به همین موضوع است. ما باید براساس اصل 29 قانون اساسی پوشش بیمه‏ای فراگیر را برای همه آحاد مردم جامعه رقم بزنیم و این حق همگانی است و از نظر حاکمیتی ما باید تضمین‏کننده این حق باشیم. نشانگرها و هشدارهای سازمانی ما و تجمیع عزم‏ها برای انجام اقدامات، باید معطوف به این راهبردها باشد.
موسوی همچنین تأکید کرد: در حوزه درمان در کنار صیانت مالی از بیمه‏شدگان باید رویکرد کنترل مصارف را در اولویت قرار دهیم، یعنی علاوه بر اینکه پرداخت از جیب مردم باید کمتر شود، مصارف هم باید مدیریت شود. ما یک سازمان بدون محدودیت در منابع نیستیم و هیچ سازمانی این‏طور نیست. اساساً مدیریت یعنی پاسخگویی به تقاضاهای نامحدود با منابع محدود. با وجود همه محدودیت‏ها توان و ظرفیت همکاران سازمان در دو سال گذشته، اتفاقات بزرگی را رقم زده و به خاطر همین، مطالبات ما متناسب با این توانایی و ظرفیتی که در همکاران ما وجود دارد، افزایش یافته است.

جستجو
آرشیو تاریخی