صفحات
  • صفحه اول
  • رویداد
  • گفت و گو
  • کلان
  • اقتصادی
  • انرژی
  • راه و شهرسازی
  • بازار سرمایه
  • بین الملل
  • صنعت و تجارت
  • تاریخ شفاهی
  • بازار
  • کشاورزی
  • کار و تعاون
  • صفحه آخر
شماره پنجاه و هفت - ۲۸ مرداد ۱۴۰۲
روزنامه ایران اقتصادی - شماره پنجاه و هفت - ۲۸ مرداد ۱۴۰۲ - صفحه ۱۵

سامانه ارتقا یافته فرصت شغلی، بازار اشتغال را به ریل بازمی‌گرداند

تب داغ اشتغالزایی در دولت سیزدهم

سامانه ارتقا یافته فرصت شغلی با عنوان جست‌وجوی شغل در ۱۸ تیرماه با حضور وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در دولت سیزدهم رونمایی شد. این سامانه که توسط معاونت توسعه کارآفرینی و اشتغال وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی طراحی و ارتقا یافته بود در حدود ۴۰ روز گذشته موفق به جذب ۶ هزار کارجو در بازار کار شد.
این سامانه با هدف کاهش زمان و هزینه‌های جست‌وجوی شغل، بهبود و انسجام در عملکرد کاریابی‌ها و در نهایت رشد نرخ اشتغال کشور و افزایش رضایتمندی ذینفعان است.
در این سامانه کاریابی‌ها، کارفرمایان و کارجویان می‌توانند ضمن ایجاد پنل کاربری و ثبت داده‌های لازم از خدمات سامانه در زمینه معرفی فرصت‌های شغلی، شناسایی افراد آماده به کار و تطبیق شغلی بهره‌مند شوند. بر این اساس، شفافیت و پویایی در بازار کار ثبت می‌شود و سیاستگذاری بهتر و بهبود عملکرد بازیگران حوزه بازارکار را به دنبال خواهد داشت.فرآیند سامانه بگونه ای طراحی شده که کارفرما فقط به اطلاعات شغلی، مهارتی و تحصیلی کارجو دسترسی داشته و کارجو هم صرفا اطلاعات فرصت شغلی را مشاهده می نماید. صدور معرفی نامه توسط مدیران کاریابی به انجام می رسد، سامانه جستجوی شغل باهدف کاهش هزینه های جستجوی شغلی،اتصال سریع کارجویان و کارفرمایان، رضایت مندی مخاطبان و در نهایت ایجاد پویایی در بازار کار است.
طبق آخرین اعلام دفتر توسعه نهادهای اشتغال و هدایت نیروی کار وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، در 40 روز اخیر،  ۱۳ هزار و ۵۰۰ فرصت شغلی در سامانه جست وجوی شغل به ثبت رسیده و ۱۸ هزار و ۱۳۸ معرفی‌نامه صادر و ۶ هزار نفر به کار گمارده شدند.
از طریق این سامانه، کارفرماهایی که نیاز به نیروی کار دارند در سامانه ثبت‌نام کرده و سپس به کاریابی‌هایی که در کشور فعالیت دارند متصل شده و درخواست خود را برای اخذ نیروی کار به ثبت می‌رسانند. بخش دیگر این سامانه به کارجویان اختصاص دارد تا با بارگزاری اطلاعات و رزومه کاری خود از توانمندی های شغلی خود گفته تا با اتصال به کارفرمایان و کاریابی ها در فضای موجود شغل مورد نیاز خود را جست و جو کنند.
در این سامانه امکان ایجاد رزومه برخط نیز وجود دارد.کارجویان با وارد شدن به بخش " فرصت های شغلی" و درج شغل و استان مربوطه نسبت به مشاهده و انتخاب فرصت شغلی مورد نظر اقدام می کنند.
طبق آخرین آمار این سامانه، تعداد کل فرصت های شغلی فعال ثبت شده توسط کارفرمایان، سه هزار و ۷۹۷ فرصت است. همچنین تعداد کل درخواست های شغلی فعال کارجویان نیز ۱۹ هزار و ۵۲۶ مورد بوده است. پس از تایید شغل مورد نظر ، اطلاعات کارجو در کارتابل کاریابی هایی که فرصت شغلی را ثبت کرده اند قرار داده می شود .در این مرحله مدیران کاریابی جهت صدور معرفی نامه با کارجویان تماس گرفته و جهت اخذ معرفی نامه و حق الزحمه تعیین شده دعوت می نماید.کارفرمایان نیز با وارد شدن به بخش " جستجوی درخواست های شغلی کارجویان" و درج شغل و استان مربوطه نسبت به مشاهده و انتخاب کارجوی مورد نظر اقدام می کنند.
برای ثبت نام از طریق سامانه جستجوی شغل هزینه ای پرداخت نمی شود. اما در صورت صدور معرفی نامه از طریق دفاتر کاریابی، کارجو بخشی از هزینه بکارگماری را براساس دستورالعمل ابلاغی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به کاریابی پرداخت می شود. این سامانه در کنار اتصال کارجو به کارفرما، تنظیم عرضه و تقاضای نیروی کار، مهارت های ارتقای را نیز به کارجویان ارائه می کند بر این اساس وقتی اطلاعات و رزومه کارجویان در سامانه بارگذاری و ثبت می‌شود در صورتی که به مهارت و تخصص نیاز داشته باشند، سازمان آموزش فنی و حرفه ای مهارت ها را با صورت علمی و تجربی ارائه می کند.

سیاست ها و مشوق های حمایتی برای اشتغالزایی طرح مشوق بیمه کارفرمایی
این سامانه طرح مشوق بیمه کارفرمایی را نیز اعلام کرده است، براین اساس، پرداخت مشوق بیمه ای معادل 23 درصد حداقل دستمزد تعیین شده از سوی شورای عالی کار بر اساس گزارش اعلامی از سوی اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان به مدت حداکثر 24 ماه بصورت واریز نقدی به حساب معرفی شده توسط کارفرما در صندوق کارافرینی امید صورت می گیرد.  گروه هدف این طرح دانش ­آموختگان دانشگاهی لیسانس و بالاتر، کارگاه ­های خصوصی و تعاونی فعال در بخش های اقتصادی دارای کد کارگاهی تامین اجتماعی است.
کارفرمایان دارای مجوز فعالیت از مراجع رسمی کشور، دارا بودن کد کارگاهی تأمین اجتماعی، ثبت نام در سامانه مشوق بیمه­ ای، دارابودن مجوز فعالیت ازدستگاه اجرایی ذیربط از جمله شرایط کارفرمایان است تعداد نیروی کارجدید مشمول طرح براساس نیروی کار مازاد بر بیشترین تعداد بیمه شدگان دو ماه قبل از ثبت نام کارگاه در زمان ثبت نام درسامانه تعیین می شود.

 طرح کارورزی دانش آموختگان دانشگاهی
طرح کارورزی دانش آموختگان دانشگاهی از دیگر سیاست های تشویقی این سامانه است، بر اساس مفاد ماده 71 قانون برنامه ششم توسعه، به منظور ترغیب کارفرمایان و کارآفرینان بخش خصوصی و تعاونی به جذب نیروی کار جوان، چنانچه طی اجرای قانون برنامه نسبت به جذب فارغ التحصیلان دانشگاهی با مدرک حداقل کارشناسی به صورت کارورزی اقدام نمایند، از پرداخت بیمه سهم کارفرما برای مدت حداکثر 2 سال از تاریخ شروع به کار معاف می شوند. دوره زمانی کارورزی، حداکثر 2 ساله که طی آن کارورز به منظور کسب تجربه و ارتقای مهارت در کارگاه حضور خواهد داشت و حداکثر 3 ماه از شروع این دوره زمانی به عنوان دوره مقدماتی کارورزی محسوب می‌شود و طی این دوره توسط وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی تحت پوشش بیمه مسئولیت و حادثه قرار گرفته و پس از پایان این دوره یک مرحله کمک هزینه کارورزی دریافت کرده و در دوره فوق مشمول قوانین کار و تأمین اجتماعی نخواهد بود. در این سامانه طرح پرداخت یارانه دستمزد (مشوق کارفرمایی) نیز صورت می‌گیرد.
یارانه دستمزد وجهی است که توسط دولت به صورت ماهانه بابت بخشی از دستمزد نیروی کار شغل اولی (بکارگرفته شده) به منظور حمایت از مناطق غیر برخوردار از اشتغال و بندهایی از سیاست‌های کلی اشتغال، سیاست‌های کلی تولید ملی، حمایت از کار و سرمایه انسانی و سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی و ماده 31 احکام دائمی برنامه‌های توسعه کشور به عنوان یارانه به کارفرمای متقاضی حائز شرایط پرداخت می‌شود.

 طرح پرداخت یارانه دستمزد
طرح پرداخت یارانه دستمزد با هدف تحرک ­بخشی به ایجاد اشتغال در بنگاه­ های خرد، کوچک و متوسط و همچنین زمینه‌سازی برای اشتغال دانش ­آموختگان مقاطع تحصیلی دیپلم و بالاتر، ارتقاء مهارت و کسب تجربه توسط جویندگان کار به خصوص گروه شغل ­اولی­ها از طریق تعامل با نیروهای متخصـص و با تـجربه، انتـقال یافـته ­های جـدید دانش و فـناوری به بنگاه اقتصادی با ورود نیروی جوان و ارتقاء سطح تولید و سرمایه ­گذاری در بخش­ های تعاونی و خصوصی تحت­ عنوان یکی از سیاست ­های فعال بازار کار تدوین شده ­است. در این سامانه مشوق‌های کارفرمایی برای جذب مددجویان سازمان بهزیستی نیز وجود دارد، درراستای اجرای بند (ب) ماده 39 قانون برنامه پنجم توسعه اقتصادی - اجتماعی و فرهنگی و ماده 55قانون الحاق موادی به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت، همچنین به استناد ماده (7) قانون جامع حمایت از حقوق معلولان و به استناد برنامه راهبردی و عملیاتی سازمان بهزیستی کشور، به منظورفراهم آوردن انگیزه ایجاد فرصت‌های شغلی بیشتر برای جامعه هدف و ترغیب کارفرمایان برای جذب آنان، »دستورالعمل نحوه پرداخت بیمه سهم کارفرما» تدوین و ابلاغ شده است.  گروه هدف مشمول خدمات اشتغال به ویژه برای دریافت وام اشتغال به دو گروه مددجویی و غیرمددجویی، افراد دارای معلولیت و مددجویان نیازمند تحت پوشش و گروه هدف تحت پوشش حوزه اجتماعی تقسیم می شوند. کارفرمایان و کارجویان در صورتی که تمایل دارید از مزایای این مشوق بهره مند شوید، لازم است در وهله نخست در این سامانه ثبت نام کرده و فرآیند جذب و بکارگماری از طریق سامانه جستجوی شغل انجام شود. افراد جویای کار و کارفرمایان، برای اطلاع بیشتر از فرصت‌های شغلی موجود و تامین نیروی کار مورد نیاز خود و مشوق های دولتی می توانند به سامانه جست‌وجوی شغل به نشانی https://shoghl.mcls.gov.ir مراجعه و مراحل ثبت نام خود را پیگیری کنند.

 

بــــرش

رصد و پایش بازار کار
امید ملک مدیرکل دفتر توسعه نهادهای اشتغال و هدایت نیروی کار وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، یکی از اهداف راه اندازی این سامانه جست و جوی شغل را رصد و پایش فضای کار عنوان کرده است.
به گفته وی، هدف از راه‌اندازی این سامانه برطرف کردن نیاز کارفرمایان و کاریابی‌ها با شناسایی نیروی کار، گسترش چتر خدمات کاریابی به عموم مخاطبان، کارجویان و کارفرمایان، رصد و پایش تغییر و تحولات بازار کار و رفع ناترازی‌های موجود، کاهش هزینه‌های جست و جوی شغلی، اتصال سریع کارجویان و کارفرمایان و دسترسی به اطلاعات صحت‌سنجی شده هر دو طرف بازارکار است. وی، نظارت بر فعالیت کاریابی‌ها و کارفرماها را از دیگر اهداف راه اندازی این سامانه عنوان کرده است که با امکان انجام نظارت‌های عالیه بر عملکرد کاریابی‌ها از طریق این سامانه، تخلفات احتمالی کاهش یافته و با اعتماد سازی موجبات رضایتمندی کارجویان و کارفرمایان و ارتقای عملکرد کاریابی‌ها فراهم خواهد شد.
علاوه بر موارد مذکور بانک اطلاعاتی حاصل از این سامانه در سطح کلان با ارائه اطلاعات صحیح و به‌هنگام با رویکرد اتصال به وب سرویس‌های متعدد جهت افزایش ضریب اطمینان داده‌های ثبتی، کمک شایانی به سیاستگذاران حوزه اشتغال کشور در اتخاذ تصمیمات مناسب این حوزه نموده و در نتیجه بهبود عملکرد نقش‌ آفرینان حوزه بازار کار را به همراه خواهد داشت.
یکی دیگر از قابلیت‌ها و امکانات این سامانه به‌روز شده، اتصال به بانک‌های اطلاعاتی سازمان تامین اجتماعی، سازمان ثبت احوال کشور، سازمان آموزش فنی و حرفه‌ای و سایر موارد مشابه و نیز انتقال بانک اطلاعاتی سامانه‌های پیشین است تا زمینه ارائه خدمات مطلوب و شایسته به کارفرمایان و جویندگان کار توسط دفاتر کاریابی فراهم شود.

جستجو
آرشیو تاریخی