دوره پیشگشایش بازار فیزیکی بورس انرژی کاهش یافت
در راستای اهداف توسعهای بورس انرژی ایران و یکپارچهسازی بازارها، مرحله پیشگشایش در عرضهها به روش حراج حضوری در بازار فیزیکی بورس انرژی ایران از دیروز شنبه چهارم شهریورماه به 6 دقیقه کاهش یافت.
بر اساس اطلاعیه مدیریت نظارت، بازرسی و امور اعضای بورس انرژی ایران، طول دوره مرحله پیشگشایش عرضهها به روش حراج حضوری در بازار فیزیکی بورس انرژی ایران از ۱۲ دقیقه به شش دقیقه کاهش یافت. به گزارش مدیریت ارتباطات بورس انرژی ایران، این تصمیم به استناد مصوبه جلسه بیست و نهم مردادماه هیأت مدیره بورس انرژی ایران و براساس تبصره ماده ۴۰ دستورالعمل معاملات کالا و اوراق بهادار قابل معامله در بورس انرژی ایران اتخاذ شده است.
ارزشآفرینی 3.2 هزار میلیارد تومانی بازار فیزیکی بورس انرژی
بورس انرژی ایران در آخرین هفته مردادماه میزبان ۲۲۰ معامله با ارزشی بیش از ۳۲ هزار و ۶۰۷ میلیارد ریال بود که بالغ بر ۲۱ هزار و ۷۳۳ میلیارد ریال آن به معاملات رینگ صادراتی اختصاص داشت.
به گزارش ایران اقتصادی و به نقل از مدیریت ارتباطات بورس انرژی ایران، در هفته معاملاتی منتهی به یکم شهریورماه ۱۴۰۲، ۳۲ هزار و ۳۸۱ میلیارد ریال از ارزش معاملات در داد و ستد فرآوردههای هیدروکربوری در بازار فیزیکی به ثبت رسید. گفتنی است ۹۹ درصد معاملات هفته به بازار فیزیکی اختصاص داشت.
در هفتهای که گذشت بیش از ۳۲ هزار و ۳۱۰ کیلووات ساعت برق نیز در بازار فیزیکی، تابلو سلف و تالار برق سبز معامله شد که در مجموع ارزشی بالغ بر ۶۲ میلیارد ریال را رقم زد. بورس انرژی ایران همچنین شاهد معامله دو هزار و ۲۶ گواهی ظرفیت، ۳۰۰ ورقه سلف موازی با سررسید یک سال و بیشتر و چهار قرارداد آتی بود که بهترتیب به ارزش ۱۵۵ میلیارد ریال، ۶ میلیارد ریال و ۱۰۵ میلیون ریال داد و ستد شد.
در هفتهای که گذشت، «نفت سفید» عرضهشده در رینگ داخلی با ارزش معاملاتی چهار هزار و ۳۴۶ میلیارد ریالی بیشترین ارزش معاملات هفته پایانی مرداد در بورس انرژی را به ثبت رساند. پس از آن «نفتای سنگین»، «میعانات گازی»، «برش پنتان» و «حلال ۵۰۳» در ردههای بعدی قرار گرفتند. رینگ بینالملل نیز در این مدت شاهد معامله ۹ هزار و ۱۹۴ میلیارد ریال «نفت سفید» بود و بدینترتیب این کالا در این رینگ نیز رتبه بیشترین معامله را بهدست آورد. در رینگ صادراتی کالاهای «نفتای کامل»، «بنزین»، «MTBE» و «گاز مایع» در جایگاههای بعدی نشستند.
معاملهگران برتر
در هفتهای که گذشت پالایش نفت لاوان با ۳۲ هزار تن، نفت ستاره خلیج فارس با ۲۸ هزار و ۸۸۰ تن، پالایش نفت تبریز با ۲۰ هزار و ۱۹۵ تن، پتروشیمی شازند با ۱۱ هزار و ۱۲ تن و پالایش نفت اصفهان با ۹ هزار و ۱۲۵ تن در جایگاههای اول تا پنجم معاملهگران برتر قرار گرفتند.
عرضهکنندگان برتر
در این هفته همچنین شرکتهای پتروشیمی نوری، نفت ستاره خلیج فارس، پتروشیمی بوعلی سینا، پالایش نفت لاوان و پتروشیمی تبریز پنج عرضهکننده نخست بورس انرژی بودند و پالایش نفت آبادان، پالایش نفت اصفهان، پتروشیمی شازند، گاز بیدبلند خلیج فارس و پتروشیمی فنآوران در جایگاههای بعدی قرار گرفتند.