در سفر رئیسجمهور به عسلویه چه گذشت
پایانی بر یک رؤیای دیرین با رمز «ما میتوانیم»
«در حوزه نفت، جایی برای مستشاران خارجی نمیبینیم»، این بخشی از کلام قاطعانه رئیسجمهور در آیین افتتاح فاز ۱۱ پارس جنوبی بود؛ طرحی که از سال ۱۳۷۹ معطل شرکتهای خارجی مانده بود و سرانجام پس از ۲۳ سال طلسم آن به دست متخصصان داخلی شکسته شد تا به گفته رئیسی، کشور متصل به اخم و لبخند دیگران نباشد. به گزارش ایرنا، آیتالله سیدابراهیم رئیسی روز دوشنبه و در پنجمین روز از هفته دولت به منظور افتتاح عملیات تولید گاز از فاز ۱۱ میدان گازی پارس جنوبی، به شهرستان عسلویه در استان بوشهر سفر کرد؛ طرحی عظیم که از زمان حفر نخستین حلقه چاه در میدان مشترک پارس جنوبی در دوران ریاست جمهوری هاشمی رفسنجانی آغاز شد و پس از ۲۷ سال در دولت سیزدهم با بهرهبرداری از آخرین فاز آن تکمیل شد. فاز ۱۱، جنوبیترین و مرزیترین فاز میدان گازی پارس جنوبی به شمار میرود و از این لحاظ مهمترین فاز این میدان است، چرا که در صورت عدم برداشت از آن، گاز به بخشهای جنوبی مهاجرت خواهد کرد. تکمیل این فاز بیش از دو دهه گرفتار بدعهدی سرمایهگذاران و متخصصان خارجی شرکتهای بزرگی چون شل و توتال بود، به طوری که حتی بیژن زنگنه، وزیر نفت وقت دولت روحانی آن زمان بهصراحت اعلام کرد که فاز ۱۱ فعلاً در اولویت کاری وزارت نفت نیست و تصمیم درباره آن سر فرصت گرفته خواهد شد. با روی کار آمدن دولت سیزدهم و پیگیری شعار پیشبرد طرحها با تکیه بر توان داخل و اینکه هیچ طرحی نباید معطل تحقق برجام باشد، توسعه فاز ۱۱ با جدیت بیشتری دنبال شد و به عنوان یکی از طرحهای نیمهتمام اولویتدار، در صدر توجهات دولت و وزارت نفت قرار گرفت و با تکیه بر توان داخلی، پس از ۲ سال تلاش و مجاهدت، اکنون شاهد برداشت از 4 حلقه چاه فاز ۱۱ پارس جنوبی هستیم. رئیسجمهور هم در آیین افتتاح فاز ۱۱ میدان گازی مشترک پارس جنوبی در عسلویه، راهاندازی این فاز را اقدامی بزرگ و ماندگار در حوزه صنایع نفت و گاز کشور دانست و اظهار کرد: اجرای این طرح از سوی متخصصان توانمند داخلی در حالی صورت گرفت که شرکتهای خارجی طرف قرارداد برای اجرای آن به بهانه تحریم، تعهدات خود را رها کرده بودند و کشور تحت شدیدترین تحریمها قرار داشت. آیتالله رئیسی انتقال سکوی گازی از فاز ۱۲ میدان عظیم پارس جنوبی به این میدان و راهاندازی این طرح سه سال زودتر از زمان لازم برای اجرای چنین طرحی را از دیگر ویژگیهای خاص این پروژه عنوان کرد و افزود: در اجرای این طرح همچنین صرفهجوییهای مالی قابل توجهی هم حاصل شده است. همچنین اجرای این طرح یک عملیات فنی پیچیده و به نوعی منحصر به فرد و درآمدزا برای کشور است و با راهاندازی این فاز بخش قابل توجهی از حق کشورمان از میادین مشترک احصا خواهد شد. او سپس از بزرگترین میدان گازی مشترک جهان، از سکو و تأسیسات تولید گاز جنوبیترین و یکی از مهمترین فازهای بخش ایرانی این میدان عظیم بازدید کرد.
افتتاح طرحها با رمز باور
«ما میتوانیم»
وزیر نفت هم در این سفر نکاتی را بیان کرد از جمله اینکه اجرای فاز ۱۱ پارس جنوبی به دست متخصصان داخلی ۸۰۰ میلیون دلار صرفهجویی ارزی برای کشور به همراه داشته و از طرفی پارسال وقتی که ترکمنستان گاز را قطع کرد برای روزانه ۱۰ میلیون مترمکعب گاز در آن منطقه دچار چالش شدیم و حال با تکمیل چاههای فاز ۱۱ پارس جنوبی روزانه ۵۰ میلیون مترمکعب از این میدان مشترک برداشت خواهد شد. «جواد اوجی» این را هم گفت که دولت سیزدهم در حوزه پارس جنوبی ۱۰ اقدام مهم انجام داده که فاز ۱۱ پارس جنوبی از جمله آنهاست
مطالبه استاندار از رئیسجمهور
در خلال سفر رئیسجمهور به این استان، «احمد محمدیزاده» استاندار بوشهر از آیتالله رئیسی درخواست کرد با صدور دستوری زمینه تسریع در انجام سفر لنجهای استان به حوزه خلیج فارس را به منظور بهبود شرایط اقتصادی و معیشتی مردم این دیار فراهم کند.
صنعت نفت وابسته به حضور مستشاران خارجی نیست
رئیسجمهور گفت: امروز باید افتخار کنیم که نه تنها دیگر صنعت نفت کشور وابسته به حضور مستشاران خارجی نیست، بلکه توانمندیهای متخصصان صنعت نفت به سطحی رسیده که جمهوری اسلامی به عنوان کشوری توانمند و فناور به دیگر کشورها و بویژه کشورهای تحت تحریمهای ظالمانه نظام سلطه نیز خدمات فنی و مهندسی ارائه میکند. آیتالله سیدابراهیم رئیسی در آیین افتتاح فاز ۱۱ گازی میدان مشترک پارس جنوبی در عسلویه راهاندازی این فاز را اقدامی بزرگ و ماندگار در حوزه صنایع نفت و گاز کشور دانست و اظهار کرد: اجرای این طرح از سوی متخصصان توانمند داخلی در حالی صورت گرفت که شرکتهای خارجی طرف قرارداد برای اجرای آن به بهانه تحریم تعهدات خود را رها کرده بودند و کشور تحت شدیدترین تحریمها قرار داشت.
رئیس جمهور انتقال سکوی گازی از فاز ۱۲ میدان عظیم پارس جنوبی به این میدان و راهاندازی این طرح چهار سال زودتر از زمان لازم برای اجرای چنین طرحی را از دیگر ویژگیهای خاص این پروژه عنوان کرد و افزود: در اجرای این طرح همچنین صرفهجوییهای مالی قابل توجهی هم حاصل شده است. رئیسی اجرای این طرح را یک عملیات فنی پیچیده و به نوعی منحصر به فرد و درآمدزا برای کشور برشمرد و بیان کرد: با راهاندازی این فاز بخش قابل توجهی از حق کشورمان از میادین مشترک احصا خواهد شد که جا دارد از زحمات همه کارکنان و تلاشگران صنعت نفت در این بخش و نیز صبوری خانوادههای آنان صمیمانه قدردانی کنم. رئیس جمهور با اشاره به اینکه تولید هفت میلیون مترمکعبی این فاز تا بیش از ۵۰ میلیون مترمکعب افزایش خواهد یافت، تصریح کرد: امروز اقدامات و طرحهای حوزه نفت و گاز و به طور کلی انرژی در کشور با انگیزه بالایی دنبال میشود. وی با اعلام اینکه شرکتهای خارجی به بهانه تحریم به تعهد خود در فاز ۱۱ پارس جنوبی عمل نکردند، بیان کرد: اراده پولادین جوانان ایرانی و متخصصین ما در این میدان افتخارآفرین شد. رئیس جمهور عنوان کرد: جابهجایی یک سکو از یک فاز به یک فاز دیگر از لحاظ فنی کار بزرگی است که به دست متخصصان داخلی به نتیجه رسیده و در کوتاهترین زمان انجام شده است. وی با قدردانی از خانوادههای صبور متخصصین داخلی که بخش عمدهای از وقتشان را به دور از خانواده و برای صنعت نفت کشور قرار دادهاند، گفت: اکنون تولید گاز در فاز ۱۱ پارس جنوبی تا ۵۰ میلیون متر مکعب گاز افزایش مییابد که نشان از عزم و انگیزه متخصصین ایرانی برای انجام کارهای بزرگ و احقاق حق کشور از میادین کشور است. رئیسی افزود: این برای کشور ما مایه افتخار است که صنعت نفت ما تمامایرانی و برای مستشاران خارجی جایی ندارد. وی با اعلام اینکه متخصصین ما توان انتقال دانش و فناوری به سایر کشورها را دارند، تأکید کرد: در سفر به آفریقای جنوبی به من گفتند که پنج پالایشگاه نیاز به بهروزرسانی دارند و درخواست استفاده از توان فنی و علمی متخصصین ایرانی داشتند که وزیر نفت به طرف آفریقای جنوبی وعده داد خدمات فنی و مهندسی در این بخش به آنها ارائه میکند. رئیسی یادآور شد: به دنبال این هستیم که در میادین مشترک نفتی عقب نمانیم. وی با اشاره به اینکه تکلیف ما در دولت و مجلس کار جهادی برای رفع مشکلات مردم است، گفت: باید به صورت شبانهروزی برای توسعه تولید، فعالیتهای دانشبنیان و رفع مشکلات مردم تلاش کنیم. رئیس جمهور ادامه داد: این در حالی است که دشمن تلاش میکند برای توقف تولید و پیشرفت کشور مانعتراشی کند. رئیسی ادامه داد: رشد اقتصادی کشور صفر درصد بوده که اکنون به مثبت چهار درصد رسیده که نشان دهنده این است که گفتمان «ما میتوانیم» به دست مردم تحقق یافته و کشور به لبخند و اشک دیگران متصل نشده است.
وی گفتمان این دولت را متمایز و برگرفته از شهید سلیمانی و شهدای منطقه ذکر کرد و افزود: به جای اینکه به دستهای بیگانه نگاه کنیم، با کمک متخصصان داخلی کارهای بزرگی را رقم زدهایم. رئیس جمهور یادآور شد: ایران امروز قدرتمند است و این قدرت متعلق به شهدا، مردم و نیروهای مسلح و با تلاش دولتمردان و فعالیت شبانهروزی متخصصان در عرصههای مختلف ایجاد شده است. رئیس جمهور کشورمان در خصوص مشکل لنجداران و واردات کالای همراه ملوان (تهلنجی) گفت: این موضوع یکی از مشکلات مهم استان بوشهر است که البته ما مخالفتی با این موضوع نداریم و باید این کار توسط لنجداران و ملوانان انجام شود. رئیسی یادآور شد: باید واردات مورد نیاز کشور از طریق دریا برای رفع مشکل مردم به صورت جدی دنبال شود اما نباید کالایی که در کشور تولید میشود، وارد کشور شود که اشکال و خسارات به تولید داخلی ایجاد کند. وی در خصوص مشعلسوزی در پارس جنوبی گفت: با استفاده از توان شرکتهای دانشبنیان به دنبال جلوگیری از مشعلسوزی هستیم که به عنوان یک اولویت طی ماهها و سالهای آتی این مسأله حل میشود. رئیسجمهور ادامه داد: استفاده از این گازها در شبکه داخلی و تبدیل آن به ثروت به جای آلودگی محیط زیست را دنبال میکنیم. وی با اعلام افزایش اعتبارات مسئولیتهای اجتماعی وزارت نفت در منطقه پیرامونی در استان بوشهر، گفت: سهم این استان از مسئولیتهای اجتماعی برای سالجاری، ۶۵ هزار میلیارد ریال در نظر گرفته شده است. وی در خصوص بومیگزینی برای اشتغال در منطقه گفت: برای ما استفاده از نیروی کارآمد بومی اولویت بوده و در تمامی استانها نیز بر بومی گزینی تأکید داریم و در این استان نیز نیاز است از نیروهای بومی موردنیاز استفاده شود.
رئیسجمهور با اعلام وجود غبار محرومیت بر چهره استان بوشهر، اظهار کرد: اگرچه چهره شهرها و روستاهای استان بوشهر نسبت به سالهای قبل عوض شده اما هنوز محرومیتها و غیربرخورداریهایی وجود دارد که نیاز است با کار جهادی این غبار از چهره شهرها و روستاهای استان برچیده شود.