گزارش
پایان قرعهکشی و دلالی در بازار خودرو
کسانی که شرایط بازار خودرو را در سالهای ۱۳۹۶ تا ۱۴۰۰ به یاد دارند، میدانند برای خرید یک خودرو میشد که بیش از ۲۰ بار در قرعه کشی خودروسازان شرکت داشته و خودرویی نصیبتان نشود. عرضه غیرشفاف و بازارسازی برخی از خودروسازان در بالا بردن قیمت خودرو در کنار تولید پایین و سودهای بالای ناشی از عرضه غیرشفاف، صنعت خودرو کشور را تا مرز نابودی پیش برده بود و مردم هم از صنعت خودرو هر روز بیزارتر میشدند. برخی از مونتاژکاران هم در این فضا به تاخت و تاز محصولات چینی و حتی فروش محصولات به قیمتهای گزاف از در پشتی کارخانه مشغول بودند.
آغاز تحول با فرمان رئیسجمهور
به گزارش ایرنا، با توجه به چالشهای مذکور از انتهای سال ۱۴۰۰ با تذکرات و بازخوردهای متعدد نهادهای قضایی و نظارتی، و در پی آن بخشنامه هشت بندی رئیسجمهور با تأکید بر ایجاد شفافیت، افزایش رضایتمندی مردم و بهبود وضعیت صنعت خودروسازی کشور، وزارت صمت ملزم به ایجاد سامانهای برای نظارت بر عرضه و تقاضا شد، بهنحوی که هر خودروساز متناسب با قطعات خریداری شده، فروش خود را انجام دهد. از این رو مطابق دستور وزیر وقت صنعت، معدن و تجارت به مدیرعامل وقت سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان، مقرر شد تمهیدات لازم برای قرعهکشی متمرکز خودرو توسط آن سازمان فراهم و همه خودروسازان هرگونه عرضه خودرو را با هماهنگی سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان و فقط از طریق سامانه متمرکز قرعه کشی انجام دهند تا ضمن ایجاد شفافیت مورد نظر، امکان عرضه عادلانهتر برای همه فراهم شود.
مزایای برجسته برای متقاضیان
همچنین سیاستگذاری وعرضه محصولات شرکتهای صنایع خودروسازی در سامانه یکپارچه تخصیص خودرو در راستای ارتقای رضایت مصرفکنندگان و تنظیم بازار توانست مزایای برجسته زیر را برای متقاضیان خودرو فراهم کند.
تخصیص عادلانه خودرو، شفافیت و ایجاد رویهای واحد در عرضه برای همه خودروسازان، رفع شائبه مهندسی عرضه با عرضه قطره چکانی خودرو یا عرضه خودرو در بازارهای غیرشفاف توسط خودروسازان، شفافیت در اعلام فهرست رزرو در سامانه به منظور اجتناب از سوءاستفادههای احتمالی از این فهرست و در نهایت افزایش تنوع و حق انتخاب برای مصرفکنندگان در هر دوره عرضه از جمله دستاوردهایی بود که جز با عزم جدی دولت سیزدهم قابل اجرا نبود. در مجموع با مشخص شدن کارکرد عرضه شفاف خودرو در آرام کردن بازار و ابتکار بهکارگیری سامانه نوبتدهی بر اساس برنامه تولید، شاهدیم پس از پنج سال بساط قرعهکشی جمع شده و به نیازهای سرگردان در بازار خودرو کشور پاسخ داده شده است.