در حافظه موقت ذخیره شد...
جامه عمل پوشیدن وعده توسعه روابط اقتصادی
تغییر در هژمونی اقتصادی و یکجانبهگرایی امریکا محقق میشود
هدفگذاری در آفریقا
بر اساس این گزارش، طی دو سال گذشته که دولت سیزدهم اقدامات خود را آغاز کرده است، عضویت رسمی در سازمان همکاریهای اقتصادی شانگهای و توافق برای تجارت آزاد کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا به ثمر نشسته است و از سوی دیگر قاره آفریقا پس از توسعه روابط با همسایگان در هدفگذاری اقتصادی برای ایران قرار گرفتند.
تزلزل اقتصاد تک قطبی جهان
یکی دیگر از اهداف دولت سیزدهم، برنامهریزی برای عضویت و حضور مداوم در سازمان بریکس است که پنج کشور برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی عضو هستند، اعضای بریکس در آخرین اجلاسیه که در روز 31 مردادماه امسال در ژوهانسبورگ آفریقای جنوبی برگزار شد، مقرر کرد تا سال ۲۰۲۴، ۶ کشور آرژانتین، اتیوپی، امارات متحده عربی، ایران، عربستان سعودی و مصر به جمع این گروه اضافه شوند. بریکس شامل کشورهایی میشود که به عنوان اقتصادهای نوظهور در جهان به دنبال تغییر در هژمونی اقتصادی و یکجانبهگرایی امریکا هستند که طی دههها اجازه ورود به اقتصاد تک قطبی جهان را نمیداد اما اکنون با همکاریهای صورت گرفته میتوان امیدوار بود که دوقطبی شکل گرفته، معادلات را برهم بزند زیرا هزینههای پایین نیروی کار، جمعیت مطلوب و منابع طبیعی فراوان در میان اعضای این گروه سریعترین تغییرات را رقم خواهد زد.
راهبردی برای حذف دلار
با در نظر گرفتن اینکه گروه بریکس یکچهارم تولید ناخالص ملی و حدود یکسوم خاک جهان را در اختیار دارد، میتوان متصور شد که با همکاریهای چندجانبه حذف دلار از مبادلات تجاری را رقم بزند و از سوی دیگر بلوک شرق سکاندار بخش بزرگی از اقتصاد جهان شود و در این میان ایران نیز فرصتی در اختیار خواهد داشت تا پس از دههها تحمل تحریمهای ظالمانه غرب، اقتصاد خود را با کشورهای نوظهور متحول کند.
فعال شدن درکریدورهای بینالمللی
نهتنها بریکس شرایط را برای توسعه اقتصاد ایران فراهم میکند بلکه عضویت ایران در این سازمان میتواند کریدور روسیه- ایران- هند را فعال کند که به تسهیل و تسریع مبادلات میان کشورهای عضو کمک میکند و همچنین پروژههای کمربند و جاده در منطقه اوراسیا-اروپا را از طریق کشورهای آسیای مرکزی و روسیه به چین، امکان دسترسی و استفاده از منابع اوراسیا را فراهم میکند. موقعیت جغرافیایی خاص ایران و ظرفیتها و منابع غنی کشور در حوزه انرژی، ترانزیت و فعالیتهای تجاری و اقتصادی نگاه اعضای بریکس را به بخش جهان جلب میکند و میتواند در به عنوان یکی از امنترین، ارزانترین و کوتاهترین مسیرهای صادراتی برای اعضای این گروه ایفای نقش کند.
در مسیر چهارراه اقتصاد جهان
با عملیاتی شدن این اهداف و عضویت کشور در این گروه اقتصادی که توجه جهان را به سوی خود جلب کرده است، ایران میتواند از انزوایی که طی سالها بر اقتصاد کشور تحمیل شده است، خارج شده و تبدیل به چهارراه اقتصاد جهان شود که نادیده گرفتن آن در ترانزیت جهانی غیرممکن باشد.
در مجموع پذیرش عضویت رسمی جمهوری اسلامی ایران در سازمان منطقهای مهم از جمله شانگهای و بریکس، در کنار تعمیق روابط با اتحادیه اقتصادی اوراسیا، فعالتر کردن همکاریها با سازمان اکو و گسترش و تقویت روابط و همکاریها با کشورهای همسایه، همسو و دوست که افزایش قابل توجه مبادلات تجاری کشورمان را به دنبال داشته، در سایه سیاست خارجی جامع، متوازن و مبتنی بر همگرایی دولت سیزدهم حاصل شده است.