صفحات
  • صفحه اول
  • رویداد
  • گفت و گو
  • کلان
  • انرژی
  • راه و شهرسازی
  • بازار سرمایه
  • بازار
  • بین الملل
  • صنعت و تجارت
  • تاریخ شفاهی
  • کشاورزی
  • کار و تعاون
  • صفحه آخر
شماره هفتاد و شش - ۲۱ شهریور ۱۴۰۲
روزنامه ایران اقتصادی - شماره هفتاد و شش - ۲۱ شهریور ۱۴۰۲ - صفحه ۷

اتصال ریلی ایران به عراق از چند مسیر

با اتصال شبکه سراسری ریلی به سنندج و از آنجا به مرز باشماق، ریل ایران از سومین نقطه به عراق متصل می‏شود

توسعه شبکه ریلی داخلی زمینه‏ساز اتصال کریدورهای ترانزیتی به کشورهای دیگر است، در منطقه تحرک کشورها به سمت گسترش کریدورهای ترانزیتی از مسیرهای مختلف با هدف کاهش زمان و هزینه حمل بار، افزایش یافته است و ایران نیز به عنوان کشوری با یکی از بهترین موقعیت‏های ژئوپلیتیکی، نباید و نمی‏خواهد از این غافله عقب بماند. از این رو سرعت بخشی به ساخت و تکمیل شبکه ریلی داخلی در دستور کار قرار گرفته است. یکی از استان‏هایی که هنوز به شبکه ریلی وصل نشده، استان کردستان است. اجرای ساخت ریل در این منطقه به 18 سال قبل بر می‏گردد اما پیشرفت آن به کندی بود و حتی قبل از دولت سیزدهم برای مدتی تکمیل ریل سنندج متوقف شد، اما با اعتباری که دولت به این پروژه اختصاص داد و پیشرفت پروژه از 63 درصد تا سال گذشته اکنون به 96 درصد رسیده و قرار است راه‏آهن سنندج تا کمتر از یک ماه آینده به بهره‏برداری برسد. اهمیت این اتصال ریلی آن است که با ادامه ریل از سنندج تا مرز باشماق، شبکه ریلی کشور از سومین نقطه به عراق وصل خواهد شد. ریل ایران از شلمچه تا بصره، خسروی تا خانقین و اکنون از مرز باشماق به عراق متصل می‏شود. اتصال ریلی ایران به عراق علاوه بر اهمیت ترانزیتی، از نظر مسافری نیز با توجه به سفر سالانه میلیون‏ها زائر به این کشور، اهمیت دوچندانی پیدا می‏کند.

تکمیل راه‏آهن سنندج
عملیات اجرایی راه‏آهن سنندج از سال 84 آغاز شد، طول این پروژه ریلی از همدان تا سنندج حدود 150 کیلومتر است و 7 ایستگاه شامل 3 ایستگاه ترافیکی و 4 ایستگاه مسافری دارد. قطعه اول این خط ریلی به طول 64.5 کیلومتر، قطعه دوم به طول 56 کیلومتر و قطعه سوم هم 29 کیلومتر در حال اجراست.
بخش ریلی تهران-همدان در سال 1396 به بهره‏برداری رسید، اما مسیر همدان-سنندج پس از گذشت 19 سال هنوز به اتمام نرسیده است. این طرح که از سال 84 آغاز شده تا سال 1401 تنها 63 درصد پیشرفت و یک هزار میلیارد تومان هزینه و به دلیل مشکلات اعتباری تعطیل شده بود که اکنون به 96 درصد پیشرفت رسیده است و طبق گفته مسئولان تا یک ماه آینده به بهره‏برداری می‏رسد.
این خط راه‏آهن برای نخستین بار استان کردستان را به شبکه ریلی کشور متصل کرده و مصوب شده که در فاز‏های بعدی تا مرز باشماق و خاک عراق امتداد یابد.
استاندار کردستان در بازدید از راه‏آهن همدان-سنندج با بیان اینکه چشم‏انتظاری بیش از 18 ساله کردستانی‏ها برای شنیدن سوت قطار به ایستگاه آخر رسیده است، اظهار کرد: این پروژه تا پایان مهرماه سال‏جاری با حضور رئیس‏جمهور افتتاح و با اعزام نخستین کاروان مسافر به مشهد مقدس، به خط سراسری راه‏آهن کشور متصل می‏شود.
وی از اختصاص 1400 میلیارد تومان از محل سفر سال گذشته رئیس‏جمهور به این پروژه معادل یک سوم پروژه خبر داد و افزود: این پروژه اکنون 96 درصد پیشرفت داشته و اقدامات لازم ریل‏گذاری و جوشکاری برای اتمام هرچه سریع‏تر و تحقق مطالبه مردمی در حال انجام است.
اسماعیل زارعی کوشا با بیان اینکه رایزنی و کارهای مقدماتی برای تصویب تداوم این پروژه تا مرز باشماق در حال انجام است، گفت: ارزش فعلی راه‏آهن سنندج بیش از 15 تا 20 هزار میلیارد تومان است اما تاکنون 2 هزار و 200 میلیارد تومانی هزینه شده است.
در فاز نخست این پروژه امکان جابه‏جایی 300 هزار نفر مسافر و 600 هزار تن بار در سال، پیش‏بینی شده است که این ظرفیت مهم در خط ریلی کردستان در افق بلندمدت تا 600 هزار نفر مسافر و جابه‏جایی 3 میلیون تن بار در سال مطالعه و برنامه‏ریزی شده است.
علاوه بر نقطه مرزی در کردستان، اتصال ریلی ایران به بصره از شلمچه آغاز شده است. راه‏آهن شلمچه-بصره نزدیک‏ترین مسیر اتصال شبکه خطوط ریلی دو کشور ایران و عراق است و از سال‏ها پیش‏مورد توجه بوده اما مانع اصلی آن لزوم احداث پل متحرک برای عبور از رودخانه شرق بصره بوده که پرهزینه و زمانبر است. با رفع این مشکلات، آغاز مطالعات نهایی و عملیات اجرایی پروژه ریلی شلمچه-بصره از هفته گذشته آغاز شد. راه‏اندازی خط ریلی شلمچه-بصره از 20 سال گذشته مطرح شده اما تاکنون مرحله اجرایی آن آغاز نشده بود.
مسیر دیگری که برای اتصال ریلی به عراق در حال ساخت است، راه‏آهن کرمانشاه-خسروی است که اگر مرز خسروی به شبکه ریلی متصل شود، از مرز خسروی تا نزدیک‏ترین ایستگاه راه‏آهن در عراق (خانقین) کمتر از 20 کیلومتر راه است.
برنامه دولت برای گسترش شبکه ریلی و ایجاد چندین پروژه ریلی بزرگ در راستای یکپارچه‏سازی منطقه‏ای و توسعه روابط منطقه‏ای است.
تکمیل خطوط راه‏آهن داخلی نقطه مرکزی حمل‏ونقل بین‏المللی شمال-جنوب است؛ پروژه‏ای که اتصال هند به آسیای مرکزی و روسیه را از طریق ایران برقرار می‏کند. البته برای این پروژه تکمیل ریل رشت-آستارا و چابهار-زاهدان هم نیاز است. اخیراً در نشست کشورهای گروه 20، تفاهمنامه‏ای برای راه‏اندازی کریدوری حمل و نقلی از هند به سمت کشورهای حاشیه خلیج فارس و اروپا امضا شد. این کریدور، کشور‏های خلیج‏فارس را از طریق شبکه راه‏آهن به هم متصل می‏کند. این طرح همچنین شامل اتصال هند به غرب آسیا از طریق خطوط کشتیرانی است. کشورهای ایران-ن و روسیه، پیش‏تر با ایجاد کریدور شمال-جنوب موافقت کرده‏اند و اخیراً نیز نخستین محموله روسیه به مقصد عربستان از ریل شمال شرقی کشور وارد ایران و با رسیدن به بندرعباس عازم عربستان شد. انتقال بار از کشورهای مختلف، برای توسعه کریدور حمل‏و‏نقل بین‏المللی شمال-جنوب در راستای اتصال هند، ایران، روسیه، آذربایجان و سایر کشور‏ها از طریق راه‏آهن و دریاست.
توسعه موفقیت‏آمیز کریدور شمال-جنوب باعث افزایش درآمد‏های ترانزیتی و در راستای تقویت روابط با کشور‏های همسایه و کاهش اثر تحریم‏های اقتصادی غرب علیه ایران است. کارشناسان حوزه حمل و نقل تأکید می‏کنند که ایران برای دستیابی به جایگاه مهم خود در ترانزیت منطقه‏ای، باید تکمیل و احداث کریدورها بویژه کریدورهای ریلی را با سرعت پیش‏ببرد.

جستجو
آرشیو تاریخی