بازار سرمایه ایران پنج هستهای میشود
نهادهای مالی برای تشکیل بورس بینالمللی مناطق آزاد با منشأ ارز خارجی، فراخوانده شدند
در راستای بسترسازی و برنامهریزی نهادهای دولتی و بخش خصوصی برای تشکیل بورس بینالمللی مناطق آزاد، فراخوان تأسیس بورس بینالملل با تملک اکثریت سهام توسط اشخاص خارجی، توسط دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد تجاری- صنعتی و ویژه اقتصادی، منتشر شد تا تشکیل این بازار جدید، یک گام دیگر به جلو حرکت کند.
در اطلاعیه منتشر شده، از تمامی متقاضیان اعم از بورسها، نهادهای بازار سرمایه، شرکتهای تأمین سرمایه و نهادهای مالی برای حضور در هیأت مؤسس پنجمین بورس کشور با سرمایه اولیه 30 میلیون یورو، دعوت به عمل آمده است.
متقاضیان مشارکت در هیأت مؤسس باید منابع درآمد ارزی با منشأ خارجی داشته باشند و صرفاً از همین محل نسبت به تأمین سهم آورده خود اقدام کنند.
براساس برنامهریزیهای صورت گرفته و مصوبات اولیه تشکیل پنجمین بورس ایران، ترکیب سهامداران این نهاد باید به گونهای باشد که اکثریت سهام به اشخاص خارجی تعلق گیرد و همچنین تملک اکثریت سهام توسط اشخاص خارجی با افزایش سرمایه از محل سلب حق تقدم و واگذاری آن به اشخاص خارجی که به تصویب مجمع فوقالعاده سهامداران بورس بینالمللی خواهد رسید، صورت پذیرد.
لذا ضروری است متقاضیان واجد شرایط درخواست مکتوب خود مبنی بر اعلام آمادگی رسمی و مشارکت به عنوان مؤسس را در بازه زمانی ۱۱ تا ۲۹ شهریورماه ۱۴۰۲ به معاونت اقتصادی دبیرخانه شورایعالی مناطق آزاد تجاری_صنعتی و ویژه اقتصادی ارسال کنند.
در نسخه جدید بازار سرمایه بازیگران خارجی نیز حضور دارند
ایده شکلگیری بورس بینالملل در سالهای گذشته مطرح شده بود، اما اقدامات لازم برای تشکیل این نهاد مهم در بازار سرمایه ایران هر بار به تعویق میافتاد.
این موضوع به دلیل بروز مشکلاتی مانند محدودیت تبادلات ارزی، سیستم بانکی و ورود و خروج سرمایه به ایران رخ داد. همچنین برخی بسترهای قانونی، قضایی، توسعه قراردادها، هماهنگی نهادها و تعیین تکلیف حدود فعالیتهای این بازار در ساختارهای داخلی کشور مورد نیاز بود.
به گفته کارشناسان، تشکیل چنین بورسی میتواند گام مهمی در بینالمللی شدن بازار سرمایه ایران باشد؛ همچنین این موضوع میتواند یکسانسازی مقررات و استانداردها و پذیرش همزمان اوراق بهادار و کالا را به همراه داشته باشد.
از سوی دیگر تأسیس بورس بینالملل به افزایش سطح استانداردها و رویدادهای اجرایی کمک میکند و باعث میشود بازار سرمایه ایران فعالتر، منصفانهتر و شفافتر از قبل شود. همچنین میتواند سطوح رقابتی را ارتقا دهد و میان بورسها رقابت سازنده ایجاد کند.
با شروع دوره مدیریت ریاست جدید سازمان بورس، به سرانجام رساندن پروژه بورس بینالملل به عنوان یکی از اولویتهای سازمان بورس و اوراق بهادار در حوزه بینالملل قرار گرفت و با دستور سازمان بورس، ارکان بازار سرمایه موظف شدند در خصوص جستوجو و مذاکره با سهامداران معتبر خارجی بالقوه برای سهامداری در بورس بینالملل همکاری کنند. در همین راستا نیز مذاکراتی با چند بورس اروپایی، آسیایی و شرکتها و نهادهای بینالمللی انجام شد.
تشکیل این هسته مهم معاملاتی برای بازار سرمایه ایران میتواند در بحث قیمتگذاری کالاها نیز مؤثر باشد و در صورت توسعه اصولی این بازار، بحث قیمتگذاری کالاهای داخلی با فرمولهای محاسباتی خارجی، تا حدود زیادی مرتفع خواهد شد.
این بازار میتواند امکان ورود سرمایه خارجی به ایران را فراهم کند که البته رونق آن نیز منوط به حل و فصل برخی چالشهای بینالمللی ایران است.