صفحات
  • صفحه اول
  • رویداد
  • اقتصادی
  • کلان
  • انرژی
  • راه و شهرسازی
  • بازار سرمایه
  • بازار
  • بین الملل
  • صنعت و تجارت
  • تاریخ شفاهی
  • کشاورزی
  • کار و تعاون
  • صفحه آخر
شماره هفتاد و نه - ۲۷ شهریور ۱۴۰۲
روزنامه ایران اقتصادی - شماره هفتاد و نه - ۲۷ شهریور ۱۴۰۲ - صفحه ۶

وزیر نفت:

تحریم‌های نفتی آمریکا را بی‌اثر کردیم

برخی اعلام می‌کنند امریکایی‌ها به ایران چراغ سبز نشان دادند در حالی که واقعیت این است که زورشان به صنعت نفت و گاز ایران نمی‌رسد

وزیر نفت با اشاره به مذاکرات وزارت امور خارجه درباره موضوع توسعه میدان آرش گفت: انتظار داریم مباحث مربوط به این میدان را هم از طریق مذاکره با طرف کویتی حل و فصل کنیم؛ جمهوری اسلامی ایران از سهمش در میدان آرش نمی‌گذرد.
جواد اوجی در حاشیه بازدید از هفدهمین نمایشگاه بین‌المللی ایران‌پلاست، با اشاره به دیپلماسی وزارت نفت در دولت سیزدهم گفت: جدای از ورود به موضوع پالایشگاه‌های فراسرزمینی، کار روی پتروشیمی‌های فراسرزمینی را هم با همت متخصصان و سازندگان توانمند در کشور آغاز کرده‌ایم.
اوجی در زمینه همکاری‌های وزارت نفت با روسیه تصریح کرد: اکنون ما قرارداد توسعه هفت میدان بزرگ نفتی را با شرکت‌های بزرگ و توانمند روس داریم که فازهای نخست بعضی از این میدان‌ها هم به تولید رسیده است. تفاهمنامه‌هایی هم در بخش بالادست و پایین‌دست با شرکت‌هایی از جمله گازپروم روسیه داریم که امیدواریم این تفاهمنامه‌ها به‌زودی به قرارداد تبدیل شود.
اوجی درباره تازه‌ترین اقدام‌ها درباره پتروشیمی میانکاله یادآور شد: هر طرحی که در کشور مجوز سازمان حفاظت محیط زیست را دریافت کرده باشد، عملیاتی می‌شود. وی درباره صادرات میعانات گازی نیز تصریح کرد: فروش میعانات گازی یکی از دغدغه‌های این دولت در آغاز کار خود بود. متأسفانه در دولت قبل نزدیک به ۷۸ میلیون بشکه میعانات گازی روی آب داشتیم. پیشنهادهایی هم در این ارتباط داده بودند که مکاتبات وزیر پیشین نفت با رئیس‌جمهور پیشین و ابراهیم رئیسی، رئیس‌ دولت سیزدهم مبنی بر خرید ۱۲ کشتی برای ذخیره میعانات گازی موجود است.وزیر نفت، تولید میعانات گازی ایران را نزدیک به ۷۰۰ تا ۷۵۰ هزار بشکه در روز اعلام کرد و گفت: ما در بحث میعانات گازی جدای از اینکه هیچ بشکه‌ای روی آب نداریم، تعهدها و مصارفی هم که در این بخش داریم بیش از تولیدمان است. وی درباره برنامه دولت در زمینه تکمیل زنجیره ارزش تصریح کرد: در دو دهه گذشته توجهی از سوی دولت‌ها در بخش زنجیره ارزش بویژه در بخش پتروشیمی نشده بود و بیشتر سرمایه‌گذاری در زمینه تولید مواد پایه یا صنایع مادر پتروشیمی بود، اما در این دولت خوشبختانه طرح‌های زیادی شناسایی و مطالعات آنها انجام و عملیات اجرایی بعضی از این طرح‌ها نیز بیشتر از سوی بخش خصوصی آغاز شده است.
وزیر نفت با بیان اینکه بنا داریم تا پایان دولت سیزدهم تا جایی که امکان دارد وارد زنجیره ارزش شویم، زیرا ورود به بخش زنجیره ارزش تحریم‌ناپذیر است، گفت: ورود به این بخش‌ها ارزآوری خوب، اشتغال‌زایی، جلوگیری از خام‌فروشی و تحقق اقتصاد مقاومتی را به همراه دارد.
اوجی افزود:آرام آرام تحریم‌ها برای صنعت نفت و گاز ایران بی‌معنا و بی‌اثر می‌شود. ما به همت ۱۰ هزار متخصصی که در صنعت نفت داریم، توانسته‌ایم به دستاوردهای خوبی در این بخش دست یابیم. در بحث صادرات هم هر جایی که اراده کنیم، صادرات را انجام می‌دهیم. وی با اشاره به رشد خوب تولید نیز گفت: رشد گروه اقتصادی نفت و گاز براساس اطلاعات بانک مرکزی، در سال ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ بیش از ۱۰ درصد بوده است که از بالاترین رشد اقتصادی نسبت به دیگر گروه‌های اقتصادی حکایت دارد، علت هم مشخص است، زیرا تولید نفت و گاز و فرآورده‌های نفتی و محصولات پتروشیمی افزایش یافته است.
وزیر نفت با اشاره به اینکه یک زمانی خارجی‌ها برای ما تعیین تکلیف می‌کردند که چقدر نفت تولید و صادر کنیم، گفت: امروز متخصصان صنعت نفت به هر جایی که اراده کنند محموله‌های نفت خام و میعانات گازی ایران را صادر خواهند کرد. وزیر نفت به بحث ناترازی گاز در فصل سرد سال اشاره و تصریح کرد: تا پایان برنامه ششم توسعه باید یک میلیارد و ۲۵۰ میلیون مترمکعب گاز تولید می‌کردیم، این در حالی است که به علت سرمایه‌گذاری نکردن دولت قبل این اتفاق رخ نداد.
اوجی با تأکید بر عزم دولت سیزدهم برای جمع‌آوری گازهای همراه نفت و استفاده از این نوع گاز برای خوراک واحدهای پتروشیمی تصریح کرد: اجازه نمی‌دهیم ثروت ملی ملت ایران در مشعل‌های گاز سوزانده شود. وزیر نفت با تأکید بر اینکه تولید کنونی روزانه ۳ میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه‌ای نفت و میعانات گازی ایران در داخل مصرف یا صادر می‌شود، گفت: این در حالی است که در آغاز به‌کار دولت سیزدهم ما با ۷۸ میلیون بشکه میعانات ذخیره‌شده روبه‌رو بودیم. اوجی با بیان اینکه صنعت پتروشیمی از صنایع کلیدی و مهم در کشور ایران است، ادامه داد: این صنعت ارزآوری خوبی برای کشور دارد و سال گذشته نزدیک ۱۶ میلیارد دلار محصولات پتروشیمی به اکثر کشورهای جهان صادر شد.
وی با اشاره به اینکه سهم محصولات پتروشیمی در صادرات غیرنفتی حدود ۵۰ درصد است که در ۷۰ مجتمع پتروشیمی ایران تولید می‌شود، تصریح کرد: صنعت پتروشیمی در اشتغال‌زایی و ایجاد درآمد ارزی سهم بسزایی دارد، همچنین این صنعت با توجه به نیاز روزافزون دنیا به محصولات بالادستی و پایین‌دستی پتروشیمی، تحریم‌ناپذیر است.
اوجی با تأکید بر اینکه اکنون در ۷۰ مجتمع پتروشیمی کشور، بیشتر محصولات پتروشیمی تولید می‌شود، افزود: تنوع تولید محصولات پتروشیمی در کشور زیاد است و محصولات پتروشیمی شامل محصولات پلیمری، شیمیایی، کود، آروماتیک‌ها و محصولات هیدروکربنی در این مجتمع‌ها تولید می‌شود. وی با بیان اینکه یکی از محصولات مهم پتروشیمی، محصولات پلیمری است، ادامه داد: ظرفیت خوبی در کشور در بخش تولید محصولات پلیمری ایجاد شده است. اکنون پروانه و مجوز ۲۰ میلیون تن محصول پلیمری در کشور صادر شده اما ظرفیت نصب‌شده در این بخش حدود ۱۲ میلیون تن در سال است و تولید عملیاتی پلیمرها در ایران به حدود ۷ میلیون تن می‌رسد. وزیر نفت تصریح کرد: صادرات یک تن محصول پلیمری ساده درآمدی معادل ۹۰۰ تا یک هزار دلار ایجاد خواهد کرد، اما اگر محصولات پلیمری تا پایان زنجیره توسعه داده شده و به محصول نهایی تبدیل شود، درآمد حاصل از صادرات به حدود ۵ تا ۶ هزار دلار در هر تن افزایش خواهد یافت.
اوجی با اشاره به اینکه در تولید پلیمرها در کشور سرمایه‌گذاری‌های خوبی شده که این محصولات، خوراک پایه تولید مواد پلاستیک به‌شمار می‌رود، گفت: در پالایشگاه‌های گازی، پروپان و اتان تولید می‌شود که این محصولات در مجتمع‌های پتروشیمی به پروپیلن و اتیلن و در ادامه به پلی‌پروپیلن و پلی‌اتیلن تبدیل می‌شوند، بنابراین ظرفیت خوبی در کشور برای تأمین خوراک پلاستیک وجود دارد.
اوجی گفت: با برنامه‌ریزی انجام شده تا پایان امسال ۵ مجتمع پتروشیمی به بهره‌برداری می‌رسد که ۵ تا ۶ میلیون تن به ظرفیت پتروشیمی ایران اضافه خواهند کرد.
وزیر نفت با تأکید بر اینکه در آغاز به‌کار این دولت تولید نفت حدود ۲.۳ میلیون بشکه در روز بود، افزود: امروز تولید نفت ایران با توان متخصصان ایرانی به ۳.۳ میلیون بشکه در روز رسیده و نکته مهم آن است که هرچه تولید نفت انجام می‌شود یا در پالایشگاه‌های داخلی به‌ مصرف می‌رسد، یا به صادرات اختصاص می‌یابد. زمان آن گذشت که کاهش تکلیفی تولید نفت را در کشور داشته باشیم. این افزایش تولید و صادرات نفت با توجه به افزایش قیمت نفت در بازارهای جهانی اهمیت بیشتری دارد، زیرا پیش‌بینی‌ها نشان می‌دهد قیمت نفت پایان سال ۲۰۲۳ به بالای ۱۰۰ دلار می‌رسد.
وی به امضای قرارداد توسعه پتروشیمی‌های فراسرزمینی در کشور ونزوئلا همزمان با سفر رئیس‌جمهور اسلامی ایران به این کشور اشاره کرد و گفت: ۱۲ میلیون تن ظرفیت پتروشیمی در ونزوئلا نصب شده، اما تولید واقعی پتروشیمی این کشور ۳ تا ۴ میلیون تن در سال است که در قراردادهایی با ایران، قرار است صنعت پتروشیمی ونزوئلا را به ظرفیت پایه برسانیم. البته ورود به پتروشیمی‌های فراسرزمینی تنها محدود به ونزوئلا نیست و این قراردادها دروازه‌ای برای ورود به سایر کشورها خواهد بود.
وی به تلاش‌های وزارت نفت برای ایجاد ارزش‌ افزوده و جلوگیری از خام‌فروشی، ارزآوری و کمک به اقتصاد کشور در سخت‌ترین شرایط تحریم اشاره کرد و افزود: برخی افراد اعلام می‌کنند امریکایی‌ها به ایران چراغ سبز نشان دادند. اگر این حرف درست باشد و چراغ سبز نشان دادند چرا کشتی‌های ایران را توقیف و شرکت‌ها را پی‌درپی تحریم می‌کنند. واقعیت این است که زورشان به صنعت نفت و گاز ایران نمی‌رسد، زیرا هر کاری کردند و به هر دری زدند جلو تولید و صادرات نفت ایران را بگیرند، اما امروز بالاترین تولید و صادرات نفت کشور محقق شده است.
وزیر نفت با تأکید بر اینکه هر جا اراده کنیم صادرات نفت و هر نوع محصول نفت دیگر انجام می‌شود، ادامه داد: یک زمان رسم بود که آنها تعیین تکلیف می‌کردند ایران چقدر نفت و گاز تولید کند، اما امروز به همت متخصصان صنعت نفت و گاز با برنامه‌ریزی و سرمایه‌گذاری در شرایط سخت تحریم‌ها ما تعیین می‌کنیم تولید و صادرات نفت به چه مقدار باشد. اوجی به بهره‌برداری از فاز ۱۱ پارس جنوبی، بهره‌برداری از پالایشگاه فاز ۱۴ پارس جنوبی، فاز دوم پالایشگاه آبادان و جمع‌آوری گازهای مشعل در دولت سیزدهم اشاره کرد و گفت: جمع‌آوری گازهای مشعل افزون بر حفاظت از محیط‌زیست در تأمین خوراک پتروشیمی‌ها نیز نقش بسزایی دارد.
وی تأکید کرد: تا پایان امسال گاز همراه ۲۱ مشعل از ۵۲ مشعل در میدان‌های شرق کارون جمع‌آوری شده و به پالایشگاه بیدبلند خلیج‌فارس ارسال می‌شود. این پالایشگاه با سرمایه‌گذاری ۳.۵ میلیارد دلاری احداث شده، اما با ۷۰ درصد ظرفیت کار می‌کند. با جمع‌آوری گازهای مشعل، ظرفیت پالایشگاه تکمیل خواهد شد و این گازهای سمی و آلوده که سرمایه ملی است به ارزش‌افزوده تبدیل و زنجیره ‌ارزش نیز تکمیل می‌شود.
وزیر نفت با اشاره به اینکه همه گازهای مشعل را تا پایان دولت سیزدهم جمع می‌کنیم، گفت: این گازها، معادل یک فاز پارس جنوبی است که برای توسعه آن ۴.۸ تا ۵ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری نیاز خواهد بود، اما با ۱.۱ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری در این بخش، معادل یک فاز پارس جنوبی، گازهای آلوده جمع‌آوری و تبدیل به ارزش ‌افزوده می‌شود و نمی‌گذاریم سرمایه ملی مردم سوزانده شود. اوجی با تأکید بر اینکه در فاز ۱۱ پارس جنوبی اتفاق بی‌نظیری افتاد، افزود: شرکت توتال ۴.۸ میلیارد دلار قرارداد بسته بود تا با نصب سکو، احداث خط لوله و نصب تجهیزات تقویت فشار فاز ۱۱ را توسعه دهد، اما با دریافت اطلاعات میدان، تنها وقت‌کشی کرد و نهایت هیچ اقدام عملی انجام نداد.

جستجو
آرشیو تاریخی