صفحات
  • صفحه اول
  • رویداد
  • کلان
  • انرژی
  • راه و شهرسازی
  • بازار سرمایه
  • بازار
  • اصناف و تشکلها
  • بین الملل
  • صنعت و تجارت
  • تاریخ شفاهی
  • کشاورزی
  • کار و تعاون
  • صفحه آخر
شماره هشتاد و چهار - ۰۴ مهر ۱۴۰۲
روزنامه ایران اقتصادی - شماره هشتاد و چهار - ۰۴ مهر ۱۴۰۲ - صفحه ۱۵

سه دلیل عمده کاهش تعداد مقرری‌بگیران بیمه بیکاری

طبق آمارها تعداد مقرری‌بگیران بیمه بیکاری در 2 سال اخیر روند کاهشی داشته، به‌طوری که در تیرماه امسال تعداد افراد مشمول دریافت مقرری بیمه بیکاری از 270 هزار نفر به 176 هزار نفر رسیده ‌است. به عبارتی به میزان 34.81 درصد تعداد مقرری بگیران بیمه بیکاری کاهش یافته است.
به گزارش آتیه آنلاین، در دوران پس از شیوع کرونا نیز تعداد مشمولان این نوع بیمه به حدود 800 هزار نفر رسیده بود اما بعد از کرونا به‌‏تدریج این شرایط بهبود یافته و تعداد به 176هزار نفر رسیده است.
بر اساس داده‌های وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، کاهش تعداد مقرری‌بگیران بیمه بیکاری به معنای شاغل شدن مجدد آنها بوده است. بر اساس نظرهای کارشناسان بیمه اجتماعی و همچنین فعالان در بازار کار روند کاهشی پرداخت بیمه بیکاری در دو سال اخیر به دلیل بازگشت افراد مشمول این بسته حمایتی به محل کار و اشتغال است. رشد اشتغالزایی مولد، ماندگاری اشتغال و کاهش نرخ بیکاری سه دلیل عمده تأثیر‌گذار در روند کاهشی تعداد مقرری بگیران بیمه بیکاری بوده است.

کاهش نرخ بیکاری
بنابر داده‌های مرکز آمار ایران، تنها در سال گذشته برای نخستین‌بار نرخ بیکاری در بهار امسال، کمترین نرخ بیکاری بهاری در 22 سال اخیر بوده است. نرخ 8.2 درصدی بیکاری در فصل بهار امسال، در بین 4 دولت اخیر کمترین محسوب می‌شود. کاهش نرخ بیکاری بهار امسال نسبت به بهار سال گذشته در حالی به 8.2 درصد رسید که نرخ مشارکت اقتصادی آن بر خلاف سه ماهه نخست سال گذشته با افزایش مواجه شد. نرخ مشارکت اقتصادی کشور در بهار امسال نسبت به بهار سال گذشته با افزایش 0.3 درصدی به 41.2 درصد رسید. براساس قواعد اقتصادی، هرگاه افزایش نرخ مشارکت اقتصادی کشور با کاهش نرخ بیکاری توأمان باشد، می‌توان گفت بازار کار کشور و فضای کسب وکار بهبود یافته است. این گزاره نشان می‌دهد با بهبود محیط کسب وکار و افزایش اشتغالزایی، جمعیت غیرفعال کشور تمایل خود را برای مشارکت اقتصادی نشان داده است و به جمعیت فعال افزوده خواهد شد؛ موضوعی که در بهار سال 1401 پس از دو دهه اتفاق افتاد و شاید یکی از بزرگ‌ترین دستاوردهای دولت سیزدهم در حوزه اشتغالزایی بوده است.

رشد اشتغال مولد
دو سال اخیر را باید سال شکوفایی صنعتی نامید، زیرا اشتغال این بخش به 8 میلیون نفر رسید و سهم آن در اقتصاد کشور افزایشی شد. از همه مهم‌تر ماندگاری اشتغال در این بخش، نسبت به سال‌های گذشته افزایش یافت. در سال 1395 سهم شاغلان بخش صنعت در اقتصاد کشور کمی بیش از 31 درصد بود که این مقدار پس از گذشت حدود 6 سال به 33.6 درصد رسید و در این مدت رشد حدود 2 درصدی را تجربه کرد. در این مدت روند سهم‌پذیری بخش صنعت از اشتغال کشور دارای نوسان ملایم و رو به رشدی بوده است. آنچه مشخص است بخش صنعت در حوزه اشتغال با نوسان کمتری نسبت به سایر بخش‌ها مواجه بوده و بیش از یک سوم اشتغال کشور را به خود اختصاص داده است. احیای واحدهای صنعتی غیرفعال یکی از برنامه‌های اصلی در دولت‌های مختلف محسوب می‌شود و در این خصوص برنامه‌های بسیاری برای راه‌اندازی واحدهای راکد در طول سال‌های گذشته در نظر گرفته شده است.

ماندگاری اشتغال
بررسی آمارهای جریان نیروی کار نیز نشان می‌دهد در دوسال اخیر، مقدار ماندگاری اشتغال در حدود 90 درصد بوده که این میزان طی یک دهه اخیر بی‌سابقه بوده است. نشان به آن نشان که نتایج داده‌های جریان نیروی کار از زمستان 1400 تا زمستان 1401 نشان می‌دهد وضعیت اشتغال بین این دو دوره از بیشترین ثبات برخوردار بوده است. محض نمونه، حدود 20 میلیون نفر از جمعیت شاغلان زمستان 1400، شغل خود را در زمستان 1401 حفظ کرده‌اند.
بر این اساس از مجموع 23 میلیون و 173 هزار و 759 شاغل در زمستان سال 1400، 19 میلیون و 952 هزار و 606 نفر در زمستان سال 1401 شغل خود را حفظ کرده‌اند.
بنابراین بیکاری در بین این دو دوره بی‌ثبات‌ترین وضع فعالیت را داشته و در عین حال اشتغال بیشترین ماندگاری را به خود اختصاص داده است.

جستجو
آرشیو تاریخی