در حافظه موقت ذخیره شد...
نیاز جهان به نفت 16 میلیون بشکه در روز بیشتر میشود
بر اساس این گزارش، پیشبینی میانمدت (تا سال ۲۰۲۸) و بلندمدت اوپک (تا سال ۲۰۴۵) از اقتصاد جهان، تقاضای نفت و انرژی، عرضه مایعات هیدروکربوری و پالایش نفت و همچنین تحلیل سیاستهای مرتبط و مسائل فناوری ارائه شده است.
این گزارش شامل تجزیه و تحلیل پیوندهای مختلف صنعت انرژی و پویایی تغییرات آن است و به تحولات آتی بر اساس منطقه، بخش و دوره زمانی میپردازد. با توجه به تحولات دو سال اخیر، پیشبینیهای این گزارش بر این فرض استوار است که انرژی پایدار و آینده اقتصادی برای همه مردم جهان، نیازمند تمام منابع انرژی، همه فناوریهای مرتبط و سرمایهگذاری و همکاری بیسابقه در سطح بینالمللی است.
تغییرات و ملاحظات اخیر در سیاستها و اهداف گذار انرژی کشورها در سراسر جهان، بیشتر بر امنیت انرژی تأکید دارد. از این رو، گزارش چشمانداز اوپک در سال ۲۰۲۳ میلادی تحولات اخیر در حوزه اقتصاد، انرژی و تغییرات اقلیمی را در نظر گرفته تا چشمانداز جدید، آیندهنگر، واقعبینانه و مبتنی بر آمار و ارقام را ارائه دهد. به این ترتیب، این چشمانداز رویکرد نسبتاً محافظهکارانهای را در راستای این فرض اتخاذ میکند که نهتنها سیاستهای اعلامشده، بلکه سیاستهای انرژی مصوب کشورها نیز لزوماً بهطور جامع و کامل اجرا نخواهد شد، از این رو پیشبینی خود را در مورد تقاضای انرژی و نفت در میانمدت و بلندمدت نسبت به پیشبینی سال گذشته افزایش داده است.
پیشبینی میشود جمعیت جهان با ۱.۵ میلیارد نفر افزایش به ۹.۵ میلیارد نفر در سال ۲۰۴۵ برسد که بیش از ۹۰ درصد این رشد در کشورهای درحال توسعه بویژه در منطقه خاورمیانه و آفریقا خواهد بود. با وجود افزایش ۸۲۷ میلیون نفری جمعیت در سن کار جهان، سهم آن در جمعیت از ۶۵ درصد کنونی به ۶۳ درصد در سال ۲۰۴۵ کاهش مییابد. نرخ شهرنشینی جهان از ۵۷ درصد به ۶۶ درصد در سال ۲۰۴۵ افزایش مییابد.
در طول دوره پیشبینی، متوسط رشد اقتصادی جهان ۳ درصد خواهد بود. رشد اقتصادی از ۳ درصد در میانمدت (۲۰۲۸-۲۰۲۲) به ۲.۸ درصد طی 10 سال پایانی دوره پیشبینی (۲۰۴۵-۲۰۳۵) کاهش خواهد یافت. پیچیدگی بحران انرژی در دو سال اخیر نشان داد که جهان نیازمند «انرژی مقرونبهصرفه»، «تضمین امنیت انرژی» و «کاهش انتشار کربن» است. در سناریوی پایه بر اساس قوانین موجود و اهداف اعلام شده اقلیمی کشورها با رویکرد تمرکز اولویتها بر تأمین امنیت انرژی در سالهای اول دوره پیشبینی و کاهش انتشار (و نه خالص انتشار صفر) در آخر دوره پیشبینی، مفروضات سیاستگذاری انرژی در نظر گرفته شده است.
در این میان، تحولات و تکامل فناوری نقش اساسی در شکلگیری چشمانداز انرژی در بلندمدت دارد. هیدروژن در دوران گذار انرژی میتواند بهعنوان حامل انرژی ظهور کرده و نوع هیدروژن (سبز یا آبی) توسعه داده شده، میتواند جایگزینی برای سوختهای فسیلی باشد.
پیشبینی میشود که تقاضای انرژی جهان از ۲۹۱ میلیون بشکه معادل نفت خام در روز (mboe/d) در سال ۲۰۲۲ به ۳۵۹ میلیون بشکه معادل نفت خام در روز در سال ۲۰۴۵ افزایش یابد. همه این افزایش مربوط به کشورهای در حال توسعه است و انتظار میرود سهم این کشورها در تقاضای انرژی جهان طی دوره یادشده از ۶۳ درصد به ۷۰ درصد افزایش یابد.