رشد ۵۵.۵ درصدی پوشش بیمهای صندوق ضمانت صادرات
صادرات به روسیه ناچیز بود، اما اکنون به ۲ برابر رسید و این روند در آفریقا نیز تکرار خواهد شد
پیش از دولت سیزدهم فعالیتهای صندوق ضمانت صادرات ایران معطوف به داخل کشور بود، اما در یکسال اخیر ارتباط با صندوقهای بینالمللی و اتصال به صندوقهای کشورهای دیگر گسترش پیدا کرد، بر این اساس ارائه خدمات صندوق درحوزه بینالمللی افزایش یافت.
سید امیربرهانی مدیرعامل صندوق ضمانت صادرات ایران با بیان اینکه در توسعه خدمات به روسیه ارتباط به گونهای برقرار شده که اتصال کامل پوشش بیمهای برای صادرات انجام میشود، در جمع خبرنگاران گفت: بر این اساس عمان از طریق تفاهمنامه، قطر با دیپلماسی اقتصاد، ازبکستان با توافقات انجام شده، همچنین با روسیه، بلاروس، مجارستان و مغولستان ارتباط برقرار شد و این مقاصد صادراتی به عنوان کشورهای هدف انتخاب شدند.
کاهش ریسک تجارت با آفریقا
مدیرعامل صندوق ضمانت صادرات ایران با اشاره به اینکه قاره آفریقا از مسیر صادراتی خارج شده بود، تأکید کرد: در دولت سیزدهم نقشه راه جدیدی برای صادرات به آفریقا طرحریزی و در سفر قبلی رئیس جمهور مواردی از آن پیگیری شد و در سفر آتی نیز دو سند بیمهای بانکی با دو کشور از این قاره امضا میشود که تا حدود زیادی بازار پر ریسک این کشورها را برای تجار کمریسک خواهد کرد. وی افزود: صادرات به روسیه عدد ناچیزی بوده، اما اکنون به ۲ برابر رسیده است و این روند در آفریقا نیز تکرار خواهد شد.
فصل جدیدی در صادرات به عربستان
برهانی با اشاره به عضویت صندوق ضمانت صادرات در اتحادیه برن، خاطرنشانکرد: این اتحادیه مهمترین اتحادیه بیمهای جهان است که به دست آوردن کرسی در این نهاد توسط صندوق ضمانت صادرات، رخدادی ویژه در تاریخ صندوق محسوب میشود، زیرا اعضا بویژه کشورهای همسایه از حضور ایران در این بخش استقبال چشمگیری کردند. وی افزود: از سوی دیگر، توافق با اتحادیه ایسیای ذیل بانک توسعه اسلامی که مقر آن در ریاض عربستان است پس از مدتها قطع روابط با این کشور، فصل جدیدی برای صادرات به این کشور در راستای دیپلماسی اقتصادی وزارت خارجه خواهد بود و مسیر را برای توسعه روابط با کشورهای اسلامی نیز هموار میکند.
جهش رشد پوشش بیمهای و دارایی
وی با بیان اینکه در گذشته تمرکز صندوق ضمانت صادرات ایران در تهران بود، تأکید کرد: افرادی که خواستار دریافت کارگزاری در کشور بودند مورد بررسی قرار گرفتند و در پس از بازدیدها ۲۷ کارگزاری فعال در سراسر استانها ایجاد شد که بخشی از آنها اتاق بازرگانی هستند تا کارگزاران بخش خصوصی باشند و بنگاههای کوچک هم از خدمات آنها استفاده کنند از جمله این شهرها میتوان به یزد، مشهد و مازندران اشاره کرد که با حضور و حمایت مسئولان افتتاح شدند. برهانی تأکید کرد: در سال ۱۴۰۱ صندوق ضمانت صادلات ۵۰ هزار میلیارد تومان (همت) پوشش بیمهای انجام داد که در مقایسه با سال ۱۴۰۰ با ۳۲ همت پوشش شاهد رشد ۵۵.۵ درصدی بودیم؛ همچنین در نیمه نخست سالجاری ۱۵ درصد رشد نسبت به مدت مشابه سال گذشته رقم خورد که امیدواریم برخلاف همه مشکلات تا پایان سال از ۶۰ همت عبور کنیم. وی با تأکید بر اینکه این ثبت آمار ارزشمند با همراهی دولت بینظیر بوده است، تصریح کرد: با حمایت وزیر صنعت، معدن و تجارت توانستیم دارایی ثبتی صندوق ضمانت صادرات ایران را با ۲۰۰ میلیون یورو افزایش به ۲۴۷ میلیون یورو برسانیم، در حالی که این اعتبار سالهای معلق مانده بود و به سرانجام نمیرسید. مدیرعامل صندوق ضمانت صادرات ایران خاطرنشانکرد: با همکاری بانک مرکزی، وزارتخانههای صمت، اقتصاد و خارجه در تلاشیم تا این دارایی ثبتی به یک میلیارد یورو افزایش پیدا کند، زیرا هر میزان دارایی میتواند پنج برابر پوشش بیمهای را ارتقا دهد و این حمایت از صندوق، برای صادرات غیرنفتی اهمیت بسیاری دارد.
تأمین مالی با اعتبارسنجی
وی با اشاره به امضای تفاهمنامه با صندوق توسعه ملی، تأکید کرد: برای نخستینبار است که با ضمانتنامهها و پشتیبانی ذیل صندوق توسعه ملی میتوان به برخی پروژههای صادراتی با مشکلات مالی یا تأمین مالی مواجه بودند را پس از اعتبارسنجی به بهرهبرداری برسانیم.
برهانی با تأکید بر اینکه در حمایت از محصولات دانشبنیانها نیز نیازمند فعالیت بیشتر و عملیاتیتر شدن برنامهها هستیم، تأکید کرد: صندوق ضمانت صادرات ایران با حداقلترین وثیقهها تأمین مالی میکند تا به صادراتی شدن دانشبنیانها کمک کنیم تا بتوانند جایگاه خود را در بازار جهانی به دست بیاورند. وی افزود: در گذشته مشتریان حقیقی را مورد حمایت قرار نمیدادیم، اما اکنون همه موارد شامل حقیقی و حقوقی مورد توجه قرار میگیرند تا بتوانیم خدمات خود را پس از اعتبارسنجی افزایش دهیم.