افزایش عمق داخلیسازی لوازم خانگی
الزامات در حوزه ضمانت و خدمات پس از فروش لوازم خانگی افزایش یافته و سنجش رضایتمندی را در دستور کار قرار دادهایم.
بعد از تشدید تحریمها، شاید استنباط ابتدایی این بود که در حوزه لوازم خانگی، دچار چالش برای تأمین نیازهای داخلی شویم و حتی برخی از شرکتهای به نام، مشمول تحریم شدند، اما در عمل نه تنها با تولید و شبکه فروش بیشتر، توانستیم این تحریمها را بیاثر کنیم، بلکه با ارائه محصولات جدیدتر، خدمات مناسبتر و شبکه فروش وسیعتر، شرکتی که تحریم امریکا بود، موفق شد در سال گذشته فروش خود را در داخل کشور، به دو برابر برساند. به طوری که فروش این شرکت از عدد ۱۲۰۰ میلیارد به ۲۴۰۰ میلیارد تومان رسید.
تحقق ۶۵ درصدی
عمق تولید یکی از بحثهای مهم در لوازم خانگی است که نشان میدهد چه میزان از مواد اولیه و قطعات و تجهیزاتی که در محصول نهایی به کار گرفته شده، بیشتر داخلی شده است.
اگر عمده قطعات یک لوازم خانگی را وارد کنیم، عمق تولید کمتری داریم و به سمت محصولات مونتاژی میرویم. برای محاسبه عمق تولید، محصول نهایی قیمتگذاری میشود و میزان ارز تخصیصی را محاسبه میکنند. اگر در یک محصول که مثلاً ۱۰ میلیون تومان قیمت دارد، ۵ میلیون ارز تخصیص داده باشیم، یعنی به عمق داخلیسازی ۵۰ درصدی رسیدهایم، اگر ارز کمتر تخصیص دهیم و شرکت تلاش کند برخی قطعات را داخلیسازی کند، به عمق داخلیسازی بیشتری رسیدهایم.
رشد صنعت لوازم خانگی نشان از عمق داخلیسازی ۶۵ درصدی دارد. البته باید به این نکته توجه کرد که اگر عمق داخلیسازی محصولات سابقی که در سه سال گذشته تولید میکردیم، محاسبه شود، عمق تولید به بالای ۸۰ درصد هم میرسید.
بازار۶ میلیارد دلاری
در حوزه یخچال بجز کمپرسور ۱۰۰ درصد سایر قطعات داخلیسازی شده و کمپرسور هم از محصولاتی است که در برخی کشورها تولید میشود. ارزش بازار لوازم خانگی ۶ میلیارد دلار و میزان واردات قطعات لوازم خانگی سالانه ۲.۵ میلیارد دلار است که البته صادرات به کاهش ارزبری کمک میکند.
به روزرسانی حقوق مصرف کننده
همه مجموعهها استاندارد دارند و تک تک محصولات باید شناسه داشته باشند. کارخانجات هم برای هر محصول در نهایت یک شناسه رهگیری نصب میکنند که این شناسه رهگیری، نشان میدهد محصول در کدام واحد تولید شده و چه مشخصاتی دارد. رضایتمندی مردم از کیفیت لوازم خانگی رو به افزایش است و سنجش رضایتمندی را هم در دستور کار قرار گرفته است.
به کارگیری ظرفیتهای دانش بنیان
محسن شکراللهی، مدیرکل دفتر لوازمخانگی و اداری وزارت صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه بخشی از قطعات و لوازم خانگی از خارج وارد میشود و بخشی در داخل کشور تولید میشود گفت: بر این اساس در وزارت صمت و با کمک انجمن لوازم خانگی درصدد تجمیع تقاضاها هستیم.همچنین در این روند، وزارت صمت به دنبال تأمین نیازهای فناورانه در صنعت لوازم خانگی است.
شکراللهی با اشاره به اینکه محصولات داخلی لوازم خانگی که در بازار کشورمان وجود دارد، نشانگر بهرهمندی تولیدکنندگان از دانش بنیانها و تکنولوژی روز است افزود:متخصصان دانشبنیان برای تولید محصولات باید نیازهای بازار را تأمین کنند. در همین راستا، وزارت صمت برنامه راهبردی در لوازم خانگی را تهیه کرده است تا از این طریق با انسجام بخشی به سیاستگذاریها، اجرای سازکارها و با حمایت سایر بخشهای دولتی شاهد تحول در بخش صنعت لوازم خانگی باشیم.