پیشتازی نفت در «تولید بار اول» با 310 میلیون دلار صرفه جویی
صنعت نفت در زمینه «تولید بار اول» برای دومین سال پیاپی، گوی سبقت را از دیگر دستگاههای اجرایی ربوده و با بومیسازی محصولات و خدمات مورد نیاز کشور 310 میلیون دلار صرفهجویی ارزی کرده است.
جدیدترین آمارهای وزارت نفت نشان میدهد که صنعت نفت تا نیمه آبانماه امسال قرارداد اجرای 51 طرح «تولید بار اول» را با سازندگان داخلی و شرکتهای دانشبنیان امضا کرد.
هرکالا وخدمات راهبردی که تاکنون در کشور ساخته نشده یا بهعبارتی، سازنده و مشابه داخلی ندارد، به عنوان محصول «تولید بار اول» شناخته میشود.
دستگاههای متقاضی این نوع محصولات و خدمات، پس از اعلام نیاز به کارگروهی در معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری، تأییدیهای را مطابق شیوهنامه اجرایی «تولید بار اول» و تصریح بند الف ماده 10 «قانون جهش تولید دانش بنیان» مصوب اردیبهشت ماه 1401 مجلس شورای اسلامی دریافت میکنند.
درهمین پیوند، معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری پانزدهم آبان ماه اعلام کرد که صنعت نفت برای دومین سال پیاپی رتبه نخست قراردادهای بار نخست را بین کل دستگاههای اجرایی کشور بهدست آورد.
آمارهای جدید از وزارت نفت حاکی از این است که از 51 طرح قرارداد شده در چهار بازوی اصلی (شرکت ملی نفت ایران، شرکت ملی گاز ایران، شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران و شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران)، 11 قرارداد تولید بار اول پایان یافته و محصول و خدمات مورد نظر را تحویل دادهاند.
40 طرح باقیمانده نیز در مراحل تکمیل فرایند ساخت و تولید قرار دارند که به مرور تا دو سال آتی همه آنها به ثمر مینشیند.
حدود ۶۰۰ شرکت داخلی با وزارت نفت همکاری میکنند تا قراردادهای بار نخست برای دستیابی به کالاها و خدمات مورد نیاز این صنعت به نتیجه برسد.
کارگروه «تولید بار اول» در وزارت نفت با هدف تسهیل و تسریع شناسایی کالاها و نیازهای فناورانه تشکیل شده است تا تمهیدات راهبردی برای مواجهه هدفمند و متقابل با تحریم اندیشیده شود. رهبر معظم انقلاب نیز بهمن ماه 1400 تأکید کردند «صنعت نفت و گاز کشور باید دانشبنیان شود و ما در این زمینه عقبماندگی داریم که باید جبران شود».
رفع کاغذبازیها و تسهیل موانع اداری توسط کارگروه صنعت نفت سبب تقویت پیوند مراکز علمی، دانشگاهی و دانشبنیانها با مجموعههای صنعتی و ارتباط مؤثر بین صنعت و دانشگاه میشود تا این مجموعهها بتوانند در سال «مهار تورم؛ رشد تولید» به تقویت اقتصاد کشور در برابر فشارهای موجود مانند تحریمها و تکانشهای احتمالی آتی بپردازند.
توجه به محصولات «تولید بار اول» سبب میشود علاوه بر افزایش توانایی توسعه زنجیره ارزش و تأمین اقلام راهبردی مورد نیاز که به کاهش وابستگی خارجی و صرفهجویی ارزی برای واردات میانجامد، امکان ارزآوری به واسطه صادرات تجهیزات و خدمات فنی مهندسی بومی پدید آید.