تبدیل تهدید ناترازی برق به فرصت با تدبیر وزارت نیرو
میزان برق تحویلی به صنایع بزرگ کشور در زمان مدیریت مصرف حدود ۸ درصد نسبت به سال گذشته افزایش یافت
عزم جزم وزارت نیرو برای گذران دومین تابستان بدون خاموشی، گامی مهم که با پیوستهایی چون افزایش ظرفیت نیروگاهی، انجام بهموقع تعمیرات نیروگاهی، افزایش توان تولید نیروگاههای موجود، اعمال پاداش صرفهجویی برای مشترکان خانگی و نیز اعمال روشهای مدیریت مصرف برای بخش اداری و صنایع همراه شد.
وزارت نیرو امسال در بخش صنایع برنامهریزی گستردهای با همکاری وزارت صنعت، معدن و تجارت تدارک دید که بر اساس آن بخش بزرگی از صنایع خرد و کوچک صنفی، صنعتی از برنامه محدودیت بار معاف شدند.
صنایع مستقر در شهرکهای صنعتی نیز فقط یک و نیم روز با محدودیت مدیریت مصرف روبهرو شدند و صنایع بزرگ، روشهای مدیریت مصرف شامل حال آنها شد که آنان نیز با جابهجایی بار توانستند به تولید خود بدون مشکل ادامه دهند.
گزارشها نشان میدهند که میزان برق تحویلی به صنایع بزرگ کشور در زمان مدیریت مصرف حدود ۸ درصد نسبت به سال گذشته افزایش یافت.
این میزان ۲۶ درصد نسبت به سال ۱۴۰۰ بیشتر بوده است. در عین حال، ۹۲ درصد مشترکان صنعتی کشور که شامل کارگاههای صنعتی و صنفی است هیچگونه محدودیتی در مصرف برق نداشتند.
وزارت نیرو برای پشت سرگذاشتن تابستان بدون خاموشی در سال ۱۴۰۲ یک برنامه ۱۴۲ اقدامی طراحی و اجرا کرد که سبب شد تابستانی بدون بروز خاموشی داشته باشیم. در قالب این برنامه طرح پاداش سراسری صرفهجویی در مصرف برای مشترکان صنعت برق تدوین شد که براساس آن همه مشترکان میتوانستند با کمترین میزان صرفهجویی از پاداش برخوردار شوند. شاید ازهمین منظر بود که تابستان امسال بالاترین میزان ضریب آمادگی نیروگاهها محقق شد.
معاون برنامهریزی و اقتصادی وزارت نیرو درهمین پیوند گفته است که تابستان امسال بالاترین میزان ضریب آمادگی نیروگاهها برای تأمین برق پایدار رقم خورد.
«یزدان رضایی» در مراسم تقدیر از فعالان صنعت نیروگاهی با عنوان «تجلیل از خورشیدبانان گمنام» در محل پژوهشگاه نیروافزود: این مهم که بالاتر از نُرمهای جهانی است، جز با یاری نیروی انسانی توانمند نیروگاهها محقق نمیشد.
وی ادامه داد: همچنین امسال برای نخستین بار در تاریخ صنعت برق، در دولت سیزدهم میزان انرژی تحویلی به صنایع از بخش خانگی پیشی گرفت.
معاون برنامهریزی و اقتصادی وزیر نیرو درباره اقدامهای این وزارتخانه برای رفع ناترازیهای به ارث رسیده به دولت سیزدهم در بخش برق، خاطرنشانکرد: ناترازیها با تحمیل کمبود برق به بخشهای مختلف از جمله خانگی همراه بود که نارضایتی مردم را بهدنبال داشت.
رضایی گفت: دولت سیزدهم در شرایط وجود ناترازی مالی ناشی از اختلاف قیمتهای تکلیفی و واقعی برق و نیز ناترازی ناشی از تغییرات اقلیم در بخش آب و کمبود جدی سوخت زمستانی، فعالیت خود را آغاز کرد.
وی، به برنامه بلندپروازانهای که برای گذر از این شرایط در وزارت نیروی دولت سیزدهم تدوین شده بود اشاره کرد و ادامه داد: این مهم فقط با تلاش پرسنل مجرب صنعت آب و برق تحقق یافت.
معاون وزیر نیرو درباره اهداف ویژه پیشبینی شده در برنامه هفتم توسعه برای صنعت برق کشورهم اشاره کرد و اظهار داشت: این اهداف هم با اتکا به ظرفیتهای خوب سرمایه انسانی این صنعت محقق خواهد شد.
رضایی، توسعه ظرفیت تولید با تنوعبخشی به سبد تولید برق کشور، افزایش ظرفیت تبادل انرژی برق با کشورهای همسایه، بهینهسازی مصرف، کاهش شدت انرژی، توسعه بورس انرژی و توسعه شبکه برق را از مهمترین برنامههای هدفگذاری در دوره پنجساله برنامه هفتم برشمرد.
وی به قانون مانعزدایی از توسعه صنعت برق که در ابتدای دوره دولت سیزدهم مصوب و ابلاغ شد اشاره کرد و گفت: آییننامه اجرایی ماده ۱۴ برای توسعه نیروگاههای تجدیدپذیر در هفتههای گذشته ابلاغ شد.
معاون برنامهریزی و اقتصادی وزیر نیرواضافه کرد: درآییننامه اجرایی ماده ۴ برنامه توسعه برق تولیدی صنایع به میزان ۱۰ هزارمگاوات مصوب و ابلاغ شد.
رضایی خاطرنشان کرد: آییننامه اجرایی ماده ۱۰ با هدف بهینهسازی در سمت عرضه، ارتقای بازده راندمان نیروگاهها و کاهش تلفات شبکههای توزیع و انتقال برق در دست پیگیری است و بهزودی اقدام خواهد شد.
گفته میشود که بهمنظور عبور مطمئن و بدون خاموشی برق از تابستان سال آینده ۱۸۰ اقدام طراحی و تدوین شده است که برنامهریزیها به این منظور از شهریورماه امسال آغاز شده که در قالب ۱۸۰ اقدام در ۶ محور طراحی شده است.
از قرار معلوم، محورهای اقدامها شامل تأمین برق، رفع محدودیتهای شبکه انتقال و فوق توزیع، برنامههای مدیریت سمت تقاضا، مدیریت مصرف و بهینهسازی مصرف، مدیریت و کنترل شبکه و اطلاعرسانی، آگاهسازی و آموزش و برنامههای مدیریتی و ستادی میشود که گویا این برنامهها از پیشرفت خوبی برخوردارند. با این اوصاف، باید گفت که دومین تابستان بدون خاموشی را مردان و زنانی رقم زدند که جان برکف از خوشیها گذشتند. تابستان طاقتفرسای امسال هم بدون بروز خاموشی سپری شد و مردم هرلحظه که کلید برق خانه یا کلید کولرهای خود را زدند، از جریان روشنایی و هوای خنک بهرهمند شدند.
اما این جریان پایدار برق چگونه حاصل شد؟
چه افرادی چه شبها و روزهایی را طی کردند تا سایر هموطنانشان بدون برق نمانند. بد نیست بدانید تعدادی از نیروگاهها در مناطق گرمسیری کشورمان قرار دارند. گرمایی که تابستان امسال در مناطقی مثل خوزستان و هرمزگان تا بیش از ۵۰ درجه رسید.
گرمای بیش از ۵۰ درجه و توربینهایی که از داغیشان کباب میشوی، دل شیر میخواهد تا به آن نزدیک شوی و بخواهی قطعه معیوبی را درست کنی.
این کار فقط از مردان بزرگی بر میآید که نه گرما میفهمند و نه شب و روز میشناسند.
جانفشانی مردان و زنانی که از همه چیز خود گذشتند و چشم برخوشیهای روزگار بستند تا اجازه ندهند ما بدون برق بمانیم.