چالش مکانیزاسیون بخش کشاورزی تسهیلات است
مدیرکل دفتر ماشینآلات کشاورزی ساختمانی و معدنی وزارت صمت گفت: اگر درست برنامهریزی شده و برای آن تسهیلات مناسبی دیده شود، میتوانیم تمام نیازمندی داخل را تأمین کنیم.
ابوذر جمشیدوند، مدیرکل دفتر ماشینآلات کشاورزی ساختمانی و معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت در برنامه همنورد هفتم شورای عالی جهاد سازندگی درباره وضعیت تولید ماشینآلات و تجهیزات کشاورزی، گفت: تولید ماشینآلات کشاورزی به طور خاص در حوزه تراکتور سال ۱۴۰۱ نسبت به سال قبل آن رشد حدود ۴۰ درصدی به ثبت رسید.
وی افزود: تولید کمباین برای محصولی مانند برنج نیز رشد ما نزدیک به ۱۸۰ درصدی رقم خورد. وقتی نگاه میشود در جاهایی متناسب با نیاز بازار و سیاستگذاریهایی که انجام شد و مدیریتهایی که مجموعههای خصوصی رقم زدند امور خوب پیش رفته است.
وی با بیان اینکه در تولید کمباین غلات هم رشد ۸ ماهه امسال نسبت به مشابه سال قبل حدود ۱۰۱ درصدی بود، ادامه داد: کشور ظرفیت خالی در تولید ماشینآلات کشاورزی دارد ضمن اینکه دانش مورد نیاز را هم در اختیار داریم.
وی اظهار کرد: کشور منابع اولیه، امکانات و خطوط تولید خوبی دارد. به هر دلیلی نتوانستیم مطابق با نیاز تولید کنیم. اگر درست برنامهریزی شود و از همه مهمتر برای آن تسهیلات مناسبی دیده شود، میتوانیم تمام نیازمندی در حوزه مکانیزاسیون بخش کشاورزی را در داخل تأمین کنیم. در این خصوص چند نکته وجود دارد که قابل تأمل است. یکی موضوع اقتصاد حوزه کشاورزی است و تسهیلاتی که باید در این حوزه داده شود. صف طولانی که در این چند سال شکل گرفته، بیشتر چالش آن موضوع تسهیلات است.
وی گفت: برنامه داریم بر اساس آماری که وزارت جهاد کشاورزی اعلام نیاز کرده که حدود ۵۲ هزار دستگاه است ۴۰ هزار تراکتور را در داخل تولید کنیم.
مدیرکل دفتر ماشینآلات کشاورزی ساختمانی و معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت در پاسخ به این پرسش که چرا اقبال به سمت خرید از تراکتورسازی بالا است، گفت: قیمت آن مناسبتر و همچنین ضریب تولید آن بیشتر است. این موضوع نشاندهنده این است واکنش نسبت به قیمت، موضوع مهمی است. حل این چالش فقط با واردات حل نمیشود چرا که قیمت تمام شده ماشینآلات کشاورزی قطعاً برای کشاورز مهم است.
وی تصریح کرد: مسأله حل چالش این حوزه فقط در بحث تولید و عرضه نیست بلکه در بحث موضوعات اقتصادی مانند جریان نقدینگی و حوزه تسهیلات باید بهدنبال حل مسأله بود. میتوان مجموعههایی که در کشور بهعنوان تولیدکننده ماشینآلات کشاورزی فعال هستند را فعالتر کرد. ما متناسب با نیاز و خریدی که صورتگرفته در سال گذشته حدود ۳۲ هزار دستگاه بود و امسال هم جریان تولیدمان نسبت به سال گذشته ۲۰ درصد رشد داشته است.
وی اظهار کرد: ظرفیت تولید ۸ ماهه کشور ۲۳ هزار و ۵۰۰ تراکتور بوده که تا آبان امسال ۲۳ هزار و ۲۶۷ دستگاه تولید شد.
جمشیدوند ادامه داد: بر اساس اعلام نیاز در حوزه کمباین برنج هم تا امروز هزار و 500 دستگاه بوده که تولید داخل ۱۴۰۸ عدد است.