مدیرعامل اتحادیه مرکزی مرغداران میهن خبر داد
صادرات ۱۰۷ هزارتن تخممرغ به کشورهای همسایه
هما همتخواه
خبرنگار
تخم مرغ یک محصول پروتئینی ارزشمند در سبد خانوار ایرانی است که نسبت به سایر محصولات پروتئینی از قیمتهای مناسبی برخوردار است.
طبق آمارها، کشور ظرفیت تولید سالانه بیش از یک میلیون و ۶۰۰ هزارتن محصول تخممرغ را دارد که سال گذشته یک میلیون و ۲۰۰ هزار تن محصول تخممرغ در کشور تولید شد که بخش عمده آن به مصرف داخلی و مازاد آن صادر میشود. برآورد تولید امسال حدود یک میلیون و ۳۰۰ هزارتن است.
طبق آمارهای موجود سرانه مصرف تخم مرغ برای هر ایرانی بیش از ۱۴ کیلوگرم است، در حالی که میزان مصرف این محصول به طور میانگین در جهان بین ۱۱ تا ۱۲ کیلوگرم و در کشورهای پیشرفته دنیا ۱۸ کیلوگرم است.
در واقع سرانه مصرف تخممرغ در کشور ما نسبت به میانگین جهانی بالاتر و نسبت به کشورهای پیشرفته دنیا کمتر است، با این حال در سالجاری مصرف این محصول پروتئینی در کشورمان افزایش یافته است.
«محمد مرادی»، مدیرعامل اتحادیه مرکزی مرغداران میهن درگفتوگو با «ایران اقتصادی» درباره تولید و صادرات تخممرغ گفت: با توجه به افزایش تولید در سال جاری، از ابتدای سال تاکنون بیش از ۱۰۷ هزارتن محصول تخم مرغ به ارزش ۱۱۰ میلیون دلار به کشورهای همسایه عراق و افغانستان و کشورهای حاشیه خلیجفارس همچون عمان، قطر، امارات و ترکمنستان صادر شده است.
محدودیت صادرات تخم مرغ برای تنظیم بازار از نیمه دوم امسال
وی از محدودیت صادرات تخم مرغ برای تنظیم بازار داخلی خبرداد و افزود: از نیمه دوم امسال برای تنظیم بازار تخممرغ محدودیت صادرات اعمال شده تا بازار داخلی با کمبود روبهرو نشود و به دلیل نزدیک شدن به ماههای پایانی سال ممکن است این روند ادامه پیدا کند.
تخم مرغ مورد نیاز کشور تأمین است
این مقام صنفی با بیان اینکه طبق آمارها نیاز ماهانه تخم مرغ کشور طبق روال عادی حدود ۹۰ هزارتن و در پیک مصرف حدود ۱۰۴ هزارتن است، اظهار داشت: در حال حاضر تولید تخم مرغ در اوج مصرف ماهانه ۱۱۶ هزارتن است. بنابراین نه تنها هیچ کمبودی در این زمینه نداریم بلکه بیش از نیاز مصرفی است.وی تصریح کرد: امسال میزان تولید تخممرغ نسبت به سال گذشته در مجموع ۱۳۰ هزارتن افزایش داشته است.
اصلاح قیمت تخممرغ به منظور پایداری تولید
مرادی گفت: قیمت هر کیلوگرم تخم مرغ از شب یلدا به بعد در واحدهای تولیدی بین ۴۷ هزارو ۳۰۰ تا ۴۸ هزارتومان شده که نسبت به اواسط آذرماه که قیمت این محصول حدود ۵۰ تا ۵۲ هزارتومان بوده کاهش یافته است.
وی افزود: این درحالی است که با توجه به افزایش هزینههای تمامشده تولید از جمله نهادههای طیور از سال گذشته تاکنون در سه مرحله افزایش قیمت داشته که نرخ واقعی هر کیلوگرم تخم مرغ میبایست اصلاح شود اما همچنان با قیمت مصوب سال گذشته به فروش میرسد که ادامه این روند ضرر تولیدکنندگان را در پی دارد.
به گفته وی، پیش از این قیمت مصوب هر کیلوگرم کنجاله سویا در چندین مرحله از ۱۶ هزارو ۳۰۰ تومان به ۲۰ هزارو ۵۰۰ تومان و ذرت بین ۱۰ تا ۱۱ هزارو ۲۰۰ تومان به فروش میرسد.
وی با بیان اینکه پیش از این با کمبود کنجاله سویا در بازار روبهرو بودیم، اظهار داشت: با اقدامات اخیر دولت، کنجاله سویا و ذرت در بازار تأمین است و اکنون قیمتهای بازار آزاد نزولی شده است.
مدیرعامل اتحادیه مرکزی مرغداران میهن بر این باور است که با توجه به افزایش هزینههای تولید و حملونقل نیاز است که برای پایداری تولید قیمت مصوب تخم مرغ اصلاح شود تا تولیدکنندگان متضرر نشوند، زیرا حلقههای پایانی بازار نسبت به نوسان قیمت محصولاتی همچون تخممرغ مقاومت دارند و با اینکه این محصول در واحدهای تولیدی ارزان میشود، اما همچنان قیمت این محصول در بازار با قیمتهای بالا به دست مصرفکنندگان میرسد.
وی با تأکید بر پایداری تولید تخممرغ در کشور گفت: اگر تولید اقتصادی نباشد، تولیدکنندگان و سرمایهگذاران از چرخه تولید خارج میشوند و ممکن است نهتنها حرکت رو به رشدی در تولید نداشته باشیم بلکه تولید قبل را نیز از دست بدهیم.
ایران نهمین تولیدکننده تخم مرغ در جهان
مرادی گفت: طبق گزارشهای فائو اکنون چین، هند و امریکا رتبههای اول تا سوم تولید تخم مرغ جهان را برعهده دارند. وی افزود: در حال حاضر ایران در بین ۱۶۰ کشور جهان نهمین تولیدکننده این محصول است که باید برای حفظ این رتبه بتوانیم تولید پایدار داشته باشیم.