افزایش سن بازنشستگی و کمک به صندوقها
امین دلیری، تحلیلگر مسائل اقتصادی درباره افزایش سن بازنشستگی اظهار کرد: افزایش سن بازنشستگی در برنامه هفتم برای کمک به این صندوقها پیشنهاد شده که قبلاً هم وجود داشت. پیشتر سن بازنشستگی کارکنان دولت حداقل ۳۵ سال خدمت و حداکثر بازنشستگی در سن ۶۵ سالگی بود. حتی کسانی که ۳۵ سال خدمت خود را پر میکردند به شرط اینکه مدرک آنها بالای فوق لیسانس بود، میتوانستند به ادامه خدمت بپردازند و اجباری هم در بازنشستگی آنها نبود. اما کسانی که مدرک کارشناسی داشتند تا ۳۰ سال مجاز به خدمت بودند و در ادامه به اجبار بازنشسته میشدند. به گزارش مهر، این تحلیلگر مسائل اقتصادی ادامه داد: یکی از شاخصهایی که وضعیت صندوقها را بهبود میبخشد، موضوع شاخص ورودی به خروجی است. اگر ورودیها نسبت به خروجیها بیشتر باشد صندوقها بارورتر شده و منابع آنها بیشتر میشود. در حال حاضر به دلیل اینکه استخدام در سازمانهای دولتی کمتر شده، منابع صندوقها هم کاهش بیشتری داشته که این هم مشکلات دیگر این صندوقهاست. دلیری در جمعبندی چالشهای صندوق بازنشستگی عنوان کرد؛ نخستین پارامتر در وضعیت فعلی صندوقهای بازنشستگی، ضعف مدیریت است. برخی مدیران بدون شایستهسالاری و تجربه مدیریتی به استخدام این صندوقها درآمدهاند.
مسأله دوم، عدم برنامه راهبردی است که در این صندوقها کمتر دیده شده است؛ یعنی باید بر اساس محاسبات و سود و زیان، منابع مالی آنها رصد همیشگی میشد. در این برنامههای راهبردی میزان ریسک هم میتواند پیشبینی شود که متأسفانه در صندوقهای ما کمتر سابقه دارد. مسأله سوم، به زیاندهی شرکتهای تحت پوشش این صندوقها برمیگردد. درآمد آنها باید از طریق سرمایهگذاریهایی که اشاره شد، انجام میشد. زیاندهی این شرکتها هم باری بوده بر دوش این صندوقها که ناشی از همان ضعف مدیریتی است. مطلب دیگر، کسریهای مالی زیادی است که این صندوقها داشته و نحوه تأمین آن بیشتر بر عهده امور مالی دولت بود. اگر کمکهای مالی دولت نباشد، این صندوقها ورشکسته بوده و نمیتوانند به وظایف خود عمل کنند. مسأله پنجم، افزایش امید به زندگی با تغییر سبک زندگی بوده که در حال حاضر آمار جمعیت افراد بالای ۶۵ سال را در کشور افزایش داده است. این مسأله اگر چه به لحاظ اجتماعی نکته مثبتی است اما برای صندوقها با وضعیتی که دارند، نکته منفی محسوب میشود چون بار مالی بیشتری را تحمل میکنند.
دلیری تأکید کرد: صندوقهای بازنشستگی باید در امر سرمایهگذاری به سوی درآمدهای پایدار حرکت میکردند. خرید سکه نمیتواند درآمد پایدار باشد اما شرکت در بازار سرمایه، کمککننده بود. همچنین ملاحظات سیاسی که در این صندوقها وجود دارد همیشه بلای جان این صندوقها بوده و با تغییر دولتها و تغییر رویهها و در ادامه تغییر مدیران صندوقها و حتی تغییر مدیران میانی، باعث گرفتاری این صندوقها شده است.