با حذف محدودیت واریز بیش از 100 میلیون تومان

پذیره‌نویسی الکترونیکی حق‌تقدم‌های بازار سهام تکمیل شد

به گفته کارشناسان، با فراهم‌شدن امکان واریز بیش‌از ۱۰۰ میلیون تومان، حلقه دیگری از پذیره‌نویسی الکترونیکی حق‌تقدم‌های بازار سهام تکمیل شد.
افزایش سرمایه شرکت‌ها به چند روش صورت می‌گیرد که هر کدام از این روش‌ها ویژگی‌های خاص خود را داشته و در شرایط مختلف از آنها استفاده می‌شود. یکی از روش‌ها، افزایش سرمایه از محل مطالبات و آورده نقدی است. ماده ۶۸ قانون برنامه ۵ ساله ششم، این اجازه را به سازمان بورس داده بود که دستورالعملی در این زمینه تدوین و فرایند را به‌صورت الکترونیکی طراحی کند که درنهایت سال گذشته این دستورالعمل تدوین و در دی‌ماه به تصویب هیأت‌مدیره سازمان بورس رسید. درنهایت ۳۰ اردیبهشت امسال نخستین پذیره‌نویسی الکترونیکی حق‌تقدم برای افزایش سرمایه یک شرکت بورسی انجام شد.
الکترونیکی‌شدن فرایندی که محمود حسنلو، مدیر فناوری شرکت سپرده‌گذاری مرکزی در گفت‌و‌گو با باشگاه خبرنگاران جوان گفته بود: بر اساس دستورالعمل، ارسال پستی برگه‌های حق‌تقدم توسط شرکت به سهامداران و ارسال پستی مدارک توسط سهامداران برای شرکت حذف شد و تمامی فرایند‌ها به همراه واریز وجوه مورد‌نیاز برای افزایش سرمایه و تأیدیه‌های استفاده از مطالبات توسط سهامداران با استفاده درگاه ایجاد‌شده انجام می‌شود. بر این اساس سهامدار می‌تواند وارد سامانه درگاه یکپارچه ذی‌نفعان بازار سرمایه (ddn) شود موارد را کامل مشاهده و اقدامات لازم را انجام دهد.
البته که استفاده از این خدمت پیش‌نیازی هم دارد، موضوعی که حسنلو در رابطه با آن مطرح کرد: تنها پیش نیازی که جهت استفاده از این خدمت وجود دارد سجامی بودن سهامداران است که طبق بررسی‌ها حدود ۹۵ تا ۹۷ درصد سهامداران حقیقی و ناشران سجامی شده‌اند، پس این موضوع چالش محسوب نمی‌شود.
 
قابلیت پرداخت بالای ۱۰۰ میلیون تومان برای مشارکت در پذیره‌نویسی حق‌تقدم الکترونیکی فراهم شد
اما یکی از مواردی که جزو محدودیت‌ها برای این فرایند محسوب می‌شود عدم‌امکان واریز بیش از ۱۰۰ میلیون تومانی بود، بر همین اساس نیما قجری، مدیریت سامانه‌های خدمات ارزش افزوده شرکت سپرده‌گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه گفته بود: با توجه به محدودیت‌های درگاه‌های پرداخت و وجود سقف ۱۰۰ میلیون تومانی برای تراکنش‌های روزانه و در جهت افزایش مشارکت سهامداران بازار سرمایه و تسهیل این موضوع، با پیگیری‌های انجام‌شده توسط سازمان بورس اوراق بهادار و شرکت سپرده‌گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه، همکاری بانک مرکزی و شرکت شبکه الکترونیکی پرداخت کارت (شاپرک) امکان واریز مبالغ بیش از ۱۰۰ میلیون تومان برای کلیه سهامداران حقیقی و حقوقی جهت مشارکت در فرایند پذیره‌نویسی برخط از طریق درگاه ذی‌نفعان بازار سرمایه فراهم شد.
این مقام مسئول در ادامه اظهار کرد: لذا از این پس سهامداران بازار سرمایه می‌توانند برای واریز این مبالغ که به دلیل محدودیت‌های موجود امکان‌پذیر نبود، با کارت‌هایی که متعلق به خودشان است جهت مشارکت در پذیره‌نویسی حق‌تقدم در درگاه ذینفعان بازار سرمایه با آدرس https://ddn.csdiran.ir اقدام کنند.
به گفته کارشناسان، حالا با توجه به رفع این محدودیت امکان مشارکت بیشتر برای سهامداران در این زمینه هم فراهم خواهد شد فرایندی که دارای مزیت‌ها متفاوتی است و در همین راستا محمد خبری‌زاده، کارشناس بازار سرمایه گفت: در خصوص بحث افزایش سرمایه از محل آورده نقدی یکی از مواردی که همواره سبب دردسر سهامداران می‌شود فرایند مربوطه و واریز وجه مورد‌نیاز بود فرایندی که گاهی سبب می‌شود سهامداران از حق قانونی خود چشم‌پوشی کنند و اصلاً وارد فرایند افزایش سرمایه نشوند.
این کارشناس بازار سرمایه می‌گوید: سرانجام با الکترونیکی شدن این فرایند علاوه‌بر تشویق سهامداران به مشارکت و حضور در بحث افزایش سرمایه که حق قانونی آنها بود حالا هر دو سمت یعنی سهامداران و خود ناشران سود می‌برند به‌طوری که در هزینه‌های انجام افزایش سرمایه برای شرکت با حذف ارسال پستی صرفه‌جویی می‌شود و سریع‌تر فرایند طی می‌شود البته برای سهامدار نیز این موضوع صدق می‌کند و سهامدار بدون نیاز به مراجعه حضوری به بانک و پست می‌تواند در فرایند افزایش سرمایه شرکت کند.
او بیان کرد: کاهش مدت زمان تجمیع اطلاعات سهامداران، تسریع در روند افزایش سرمایه، افزایش امنیت اطلاعات، صرفه‌جویی در زمان و هزینه‌ها با این اقدام عملیاتی می‌شود. نکته دیگر اینکه گاهی سهامداران از این افزایش سرمایه‌ها اطلاع نداشتند که با این سامانه بر اساس پیامک زنجیر اطلاع‌رسانی هم تکمیل می‌شود.
 
نحوه پذیره‌نویسی الکترونیکی حق‌تقدم سهام
اما نحوه پذیره‌نویسی الکترونیکی حق‌تقدم سهام چگونه است؟ سهامداران با ورود به «درگاه یکپارچه ذی‌نفعان بازار سرمایه» به آدرس ddn.csdiran.ir و ورود به داشبورد «پذیره‌نویسی سهامدار» می‌توانند اطلاعات پذیره‌نویسی حق‌تقدم و میزان مطالبات و حق‌تقدم تعلق گرفته خود را مشاهده کنند و در صورت نیاز مبلغ را به صورت برخط پرداخت کرده و این داده‌ها به صورت اتوماتیک در سیستم‌ها درج می‌شود.

 

جستجو
آرشیو تاریخی