اخبار
ضرورت افزایش سهم معدن در تولید ناخالص ملی
ایران یک درصد جمعیت دنیا، یک درصد خاک دنیا و ۷ درصد ذخایر معدنی جهان را دارد و در عین حال بسیاری از منابع در کشور دست نخورده باقی مانده است.
علیرضا شهیدی، رئیس سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور با تأکید بر اینکه نیاز است تا مواد معدنی در سطح و یا در عمق را شناسایی و تحت فرایند اکتشاف قرار گیرد، افزود: بررسی خصوصیات کشورها از نظر معدنی نشان میدهد که محیطهای مستعد کانیهای معدنی در دنیا ۴۸ محیط و در ایران ۳۵ محیط وجود دارد همچنین تیپهای معدنی شناخته شده در دنیا ۱۱۴ تیپ و در ایران ۸۹ تیپ و تنوع مواد معدنی در دنیا ۵۱۲ نوع و در ایران ۸۱ مورد وجود دارد.
معاون وزیر صمت خاطرنشان کرد: بر این اساس میتوان گفت که ایران از نظر مواد معدنی همانند اقیانوسی با عمق کم است و آنچه که تاکنون اکتشاف کردیم همخوانی با شرایط کشور ندارد چرا که ایران در کمربند متابورژنی کوهزایی آلپ_ هیمالیا قرار دارد و تنوع بسیار زیادی از مواد معدنی در کشورها هست ولی در ایران فاصلهای مشاهده میشود.
شهیدی با اشاره به سهم مواد معدنی در تولید ناخالص ملی گفت: طبق آخرین آمارهای منتشر شده در ۷ فوریه سال ۲۰۲۴ منتشر شده است، سهم بخش معدنی کشور در درآمد ناخالص ملی ۴۹ صدم است که عدد قابل توجهی نیست.
وی تأمین مواد معدنی مورد نیاز صنایع را یکی از مهمترین چالشهای حکمرانی در این حوزه دانست و یادآور شد: صنایع معدنی به عنوان صنعت مادر برای سایر صنایع محسوب میشود و چنانچه صنایع معدنی با کمبود خوراک مواجه شوند، همه صنایع در کشور متضرر میشوند.
رئیس سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور، نیروی انسانی متخصص را از دیگر چالشهای این صنعت نام برد و یادآور شد: ما چه به لحاظ کیفی و چه به لحاظ کمی در این حوزه مشکلات زیادی داریم. افرادی که وارد این حوزه میشوند نیاز است تا تحت آموزشهای تخصصی قرار گیرند البته به شرط آنکه نیروهای انسانی را دریابیم؛ ما در ۳ سال اخیر نتوانستیم یک نفر نیروی انسانی متخصص جذب کنیم.
چالش ترخیص پنبه در واحدهای نساجی
به دلیل برخی ناهماهنگیها حدود پنج هزار تن پنبه مورد نیاز واحدهای نساجی در گمرکات مانده و این درحالی است که نگهداری پنبه در بلندمدت به الیاف آن آسیب میزند. سیدشجاعالدین امامی رئوف دبیر انجمن صنایع نساجی ایران گفت: قرنطینه، گندزدایی و آفتزدایی پنبه از جمله شروط واردات این محصول است تا در نهایت پنبه با گواهی قرنطینه به کشور وارد شود. همکاران ما کارهای مربوط به گندزدایی و قرنطینه را انجام میدهند و گواهی هم میگیرند اما به دلیل اینکه تحریم هستیم، نمیتوانیم مستقیم گواهی قرنطینه را به اسم ایران بگیریم. برهمین اساس همانطور که پرداختیها و اسناد حمل را به اسم امارات و غیره میزنیم این گواهیها را هم به اسم این کشور میگیریم و محمولههای پنبه را نیز در نهایت از امارات تحویل میگیریم و به ایران میآوریم. امامی رئوف ادامه داد: سازمان حفظ نباتات به این موضوع ایراد میگیرد و تأکید دارد که گواهی قرنطینه باید به اسم ایران باشد نه کشور ثالث. تاکنون ما با مجوزهای شورای عالی امنیت ملی و با علم به اینکه تحریم هستیم و نمیتوانیم گواهی را مستقیم به اسم ایران بگیریم، این محمولهها را تحویل میگرفتیم و ترخیص میکردیم، اما از اول مهرماه امسال ما نتوانستیم مجوزها را تمدید کنیم.