سهم اشتغال کشاورزی در 21 استان کشور بالاتر از میانگین کشو

کشاورزی در مسیر اشتغالزایی قرار گرفت

ارزیابی داده‌های آماری از بازار کار در انتهای سال ۱۴۰۲ بیانگر آن است که سهم بخش کشاورزی در ۲۱ استان کشور بالاتر از میانگین سهم کشوری آن (۱۲.۹) درصد بوده  است. توجه به اشتغال روستایی، افزایش صنایع جانبی و تبدیلی بخش کشاورزی در سه سال اخیر با وجود تداوم خشکسالی از مهم‌ترین دلایل افزایش سهم بخش کشاورزی در استان‌ها بوده است.
بررسی گزارش مرکز آمار نشان می‌دهد که نرخ بیکاری، اشتغال و مشارکت اقتصادی در استان‌های کشور بهبود یافته است و به همین نسبت وضعیت بخش‌های اقتصادی در استان‌ها نیز اوضاع مساعدی داشته‌اند.
در سه ماهه انتهایی سال ۱۴۰۲ نرخ مشارکت ۴۰.۸ درصد و نرخ اشتغال ۳۷.۳ درصد بوده که نسبت به زمستان ۱۴۰۱ نرخ بیکاری کاهش، نرخ مشارکت و نرخ اشتغال افزایش یافته‌اند.
بررسی‌ها نشان می‌دهد که کاهش ۸.۶ درصدی نرخ بیکاری در انتهای سال ۱۴۰۲ نسبت به مدت مشابه سال ۱۴۰۱ به‌صورت متوازن و متعادل در سراسر کشور رخ داده است. نشان به آن نشان که در ۲۰ استان کشور نرخ  بیکاری کاهشی بوده و از این تعداد ۱۶ استان بیشتر از میانگین نرخ بیکاری کل کشور با افت بیکاری مواجه شده‌اند. در این میان افزایش نرخ مشارکت ۱۹  استان کشور این گزاره را یادآور می‌شود که بازار کار با رشد جمعیت فعال  در سال گذشته از پویایی برخوردار بوده است.
 
بررسی تعداد شاغلان در بخش‌های اقتصادی سه‌گانه
برپایه داده‌های ارائه شده از مرکز آمار، اقتصاد کشور به سه بخش خدمات، صنعت و کشاورزی تشکیل شده است. رشد هر کدام از این بخش‌ها می‌تواند موتور محرکه اقتصاد کشور باشد و به رشد تولید ناخالص داخلی کشور کمک کند.
در زمستان پارسال، سهم خدمات همجنان بالاترین میزان اشتغال کشور را به خود اختصاص داده است. سهم این بخش از اشتغال کشور در این فصل ۵۳.۶  درصد بوده است.
بخش صنعت نیز در رتبه دوم قرار گرفته که ۳۳.۵ درصد از شاغلان زمستان سال گذشته در این بخش فعالیت دارند. سهم بخش صنعت نسبت به انتهای سال ۱۴۰۱، ۰.۳ درصد با افزایش مواجه شده و در مقابل سهم بخش خدمات نیز ۰.۱ درصد کاهش یافته است.
بیش از ۳۱۱ هزار کارجو توانسته‌اند در زمستان سال ۱۴۰۲، شغل خود را در بخش صنعت بیابند و بیش از ۳۹۰ هزارکارجوی دیگر نیز شغل خود را در بخش خدمات یافته‌اند.
سهم بخش کشاورزی در اشتغال کشور نیز در این فصل ۱۲.۹ درصد بوده است که نسبت به زمستان سال ۱۴۰۱، ۰.۱ درصد کاهش نشان می‌دهد. این در حالی است که با وجود این میزان کاهش تعداد شاغلان بخش کشاورزی با افزایش مواجه شده و در این فصل نسبت به زمستان سال ۱۴۰۱، حدود ۵۲ هزار کارجو در این بخش مشغول به کار شده‌اند.
تعداد شاغلان بخش کشاورزی از مجموع ۲۴ میلیون و ۱۹۳ هزار شاغل موجود در فصل زمستان سال گذشته، بالغ بر سه میلیون و ۱۱۰ هزار شاغل بوده است.
 
سهم بیش از ۱۰ درصدی اشتغال بخش کشاورزی در ۲۶ استان کشور
در زمستان سال ۱۴۰۲، اغلب استان‌های کشور، سهم اشتغال بخش کشاورزی‌‌شان بالاتر از میانگین کشوری بوده است.
تحلیل داده‌های آماری گزارش مرکز آمار از بازار کار زمستان سال ۱۴۰۲، بیانگر این است که ۲۱ استان کشور سهم اشتغال بخش کشاورزی‌‌شان بالاتر از ۱۲.۹ درصد بوده است.
بجز پنج استان در ۲۶ استان دیگر سهم اشتغال بخش کشاورزی بیشتر از ۱۰ درصد بوده است. استان‌های یزد با ۷.۶ درصد، اصفهان با ۶.۹ درصد، قم با ۲.۸ درصد، البرز با ۱.۹ درصد و تهران با ۱.۵ درصد کمترین سهم اشتغال را در بخش کشاورزی به خود اختصاص داده‌اند.
 
سهم اشتغال کشاورزی در کرمان بالاتر از سایر بخش‌های اقتصادی این استان
بیشترین اشتغالزایی در بخش کشاورزی در استان‌های کشور متعلق به استان‌های کرمان، خراسان شمالی، اردبیل، لرستان و آذربایجان غربی بوده است.
پنج  استان گفته شده، سهم اشتغال بخش کشاورزی‌‌شان بالاتر از ۲۲ درصد بوده است. چنانچه در استان کرمان سهم بخش کشاورزی با ۴۰.۴ درصد بالاترین سهم را در بین بخش‌های سه‌گانه اقتصادی از نظر اشتغالزایی به خود اختصاص داده است. در این استان میانگین اشتغال بخش کشاورزی ۲۷.۵ درصد بیشتر از میانگین کشوری این بخش  بوده است.
سهم اشتغال بخش کشاورزی در خراسان شمالی که در رتبه دوم قرار گرفته ۲۹.۱ درصد است. رتبه سوم که به اردبیل اختصاص یافته ۲۶.۴ درصد بوده و لرستان با ۲۳.۲ درصد و آذربایجان غربی با ۲۲.۸ درصد در رتبه‌های بعدی قرار گرفته‌اند.
استان‌های کرمانشاه و کردستان نیز در کانال  ۱۹ درصد قرار گرفته‌اند.
همدان، زنجان، هرمزگان و گلستان استان‌هایی هستند که میانگین اشتغال بخش کشاورزی‌‌شان درکانال ۱۸ درصد قرار گرفته و بالغ بر۶ درصد از نرخ میانگین کشوری بالاتر میزان سهم‌‌شان بالاتر بوده است.
ایلام، خراسان جنوبی و گیلان در کانال ۱۶ درصد و ۴ درصد بیشتر از نرخ میانگین کشوری در رتبه‌های بعدی این شاخص قرار گرفته‌اند. استان‌های آذربایجان شرقی، خوزستان و مازندران در کانال ۱۴ درصد و استان‌های فارس، قزوین نیز در کنال ۱۳ درصد قرار گرفته‌اند. کانال ۱۲ درصد نیز به استان‌های خراسان جنوبی و سیستان و بلوچستان اختصاص یافته است. به نظر می‌رسد که سیاست‌های فعال بازار کار در دولت سیزدهم، زمینه‌های لازم را برای ایجاد تعادل در بازار کار فراهم ساخته است. این نوع سیاست که دربر گیرنده مکانیسم جست‌وجوی شغل، آموزش بیکاران، ایجاد شغل به طور مستقیم یا از طریق طرح‌های خود اشتغالی بوده است، کیفیت عرضه و تقاضای کار را متأثر کرده‌اند.
به همین دلیل مشاهده می‌شود سهم این بخش در اغلب استان‌های کشور افزایشی بوده است. آنچه مشخص است دولت سیزدهم تولید را از زاویه اشتغال بررسی می‌کند.
 

جستجو
آرشیو تاریخی