شیوه تعیین قیمت بنزین در دولت پزشکیان

به مناسبت اظهارنظر رئیس ستاد مسعود پزشکیان درباره قیمت بنزین، «ایران اقتصادی» ماجرای غم انگیز غافلگیر کردن مردم در دولت روحانی را بازخوانی می‌کند

«هر قیمتی که برای بنزین کارشناسی شود، خواهید دید که آنچنان با آرامش و همکاری مردم جا می‏افتد، بنزین، گازوئیل، برق و... که هم موجب رضایت مردم شود و هم موجب آبادانی کشور.
اینها آزمون‏های مدیریتی است که آقای دکتر پزشکیان انجام خواهد داد و من این توان را در آقا مسعود می‏بینم.»
این جملات مربوط به نشست شنبه شب علی عبدالعلی‏زاده رئیس ستاد مسعود پزشکیان با خبرنگاران است.
بیان مواضع بنزینی پزشکیان موجب شد تا مروری داشته باشیم به یک بخش مهم از پشت پرده افزایش قیمت بنزین در سال 98.
همان اتفاقی که رئیس جمهور وقت صبح جمعه از آن مطلع شد و رئیس‏کل بانک مرکزی وقت نیز مدعی شد که به رئیس جمهور یادآور شده است «الآن وقت این کار نیست»!
یکی از مهم‏ترین و بارزترین دروغ‏های دولت روحانی، در ماجرای گرانی بنزین سال 98 رقم خورد.
همتی به‏عنوان رئیس‏کل بانک مرکزی دولت حسن روحانی، 31 شهریورماه 98 در نامه‏ای به حسن روحانی رسماً درخواست افزایش قیمت بنزین را مطرح کرد و بعد در گفت‏وگوهای متعدد مدعی می‏شد که به دولت تذکر داده است «الان وقت گرانی بنزین نیست».
همتی درحالی زیر بار مسئولیت گرانی‏های ناشی از افزایش قیمت بنزین در سال 98 نمی‏رفت که در نامه‏ای رسمی از رئیس جمهور وقت خواسته بود قیمت بنزین را به 5 هزار تومان برساند.
در شرایطی که افزایش قیمت بنزین به 3 هزار تومان باعث بروز بحران در کشور شد، مشخص نیست در صورت اجرای پیشنهاد همتی و افزایش قیمت بنزین به 5 هزار تومان، چه بحرانی گریبان کشور را می‏گرفت.
جالب اینکه همتی در نشستی در کلاب‏هاوس صراحتاً گفت یکی از دلایل جهش قیمت ارز، گران شدن قیمت بنزین بود.
وی در نشست کلاب‏هاوس گفت: در پایان سال 98 و در سال 99 مشکلاتی پیش آمد که مدیریت بازار ارز را با دشواری همراه کرد.
یکی بحث گران شدن نرخ بنزین و دیگری رفتن اسم ایران به لیست سیاه FATF بود.
همتی در آن نامه نوشته بود: «یکی از راهکارهای مناسب تأمین کسری بودجه، اصلاح قیمت حامل‏های انرژی است که علاوه بر ایجاد منابع پایدار و به مراتب بالاتر برای دولت و خانوارها، از آثار تورمی کمتری نیز برخوردار می‏باشد. برای مثال بر‏اساس محاسبات صورت گرفته، تأمین کسری بودجه دولت به میزان 76 هزار میلیارد تومان از محل منابع بانک مرکزی تورمی در حدود 25 درصد در یک بازه زمانی یک‏ساله به‏دنبال خواهد داشت و با روند فعلی تحریم‏ها و صادرات نفت، سال آینده نیز تکرار می‏شود.
در حالی که افزایش قیمت بنزین و نفت‏گاز به ترتیب به 5000 و 1000 تومان به ازای هر لیتر به ترتیب درآمدی معادل 87.4 و 175 هزار میلیارد تومان را در بازه‏های شش ماه و یک‏ساله فراهم می‏سازد و تورم حاصله نیز برای یک‏سال در حدود 17 درصد برآورد شده و صرفاً محدود به یک دوره می‏شود.
ضمناً با اختصاص 50 درصد منابع حاصله به خانوارهای هدف (با فرض 77 میلیون نفر) علاوه بر یارانه نقدی فعلی، ماهانه حدود 95 هزار تومان یارانه نقدی جدید به افراد مشمول تعلق خواهد گرفت.»
گرانی شبانه قیمت بنزین از جمله سیاست‏هایی بود که در سال 98 موجب افزایش اعتراضات اجتماعی شد.
دولت روحانی در سال 1398، شبانه و بدون اطلاع قبلی بنزین را گران کرد، آن هم در حالی که مقامات دولتی همچون بیژن زنگنه بارها مدعی بودند که دولت قصدی برای گران کردن بنزین ندارد.
پس از این اتفاقات، حسن روحانی رئیس دولت دوازدهم به جای پاسخگویی به مردم و تلاش برای آرام کردن فضا، با بیان جمله تمسخرآمیز «من هم مثل شما، صبح جمعه فهمیدم بنزین گران شده»، آتش خشم مردم را دوچندان و سرمایه اجتماعی را به کلی ویران کرد.
نتایج افکارسنجی مراکز مختلف نشان می‏داد پس از آن اتفاقات، اعتماد مردم به دولت به پایین‏ترین سطح رسید و عملاً دولت در کشور با بحران سرمایه اجتماعی روبه‏رو شد.
کریم یزدی‌خواه - کارشناس اقتصادی در رابطه با صحبت‌های رئیس ستاد آقای پزشکیان تصریح کرد:آقای عبدالعلی رئیس ستاد آقای پزشکیان گفته هر قیمتی که برای بنزین کارشناسی شود، خواهید دید که آنچنان با آرامش و همکاری مردم جا می‌افتد هم موجب رضایت مردم شود و هم موجب آبادانی کشور،درحالیکه تجربه بسیار بد کشور در آزادسازی بدون قید و شرط بنزین به خصوص برای دهک‌های متوسط و حاشیه‌نشینان کلانشهرهای کشور، آثار بسیار بدی برای خانوار به همراه داشته است.وی ادامه داد: این در حالی است که مسأله بنزین نه از محل قیمت بلکه از محل اصلاح نحوه تخصیص یارانه بنزین باید اصلاح شود.
مسأله اعطای یارانه بنزین به خودروها سبب بی‏عدالتی بزرگی در سطح جامعه شده و امکان اخذ مبلغ واقعی قیمت بنزین را از افرادی که مصرف شخصی بالاتر از الگوی بهینه مصرف دارند حذف کرده است.
در وضعیت فعلی، امکان ایجاد نظام جدید قیمت‏گذاری برای بنزین به نفع مردم و با ذی‏نفع بودن کامل مردم فراهم نمی‏شود ولی در عوض با اصلاح سازکار پرداخت یارانه بنزین بر مبنای نفر و مبتنی بر طرح‏های توزیع سرانه‏ای یارانه بنزین امکان تخصیص عادلانه و بهینه بنزین با خروج دولت از قیمت‏گذاری بنزین فراهم خواهد شد.

 

بــــرش

آثار فاجعه‏بار افزایش قیمت بنزین
آزادسازی قیمت بنزین به شکل غیرمعقول بدون تغییر در نوع سهمیه بنزین و همچنین توجه بر مصرف خودروهای فعال در صنعت حمل‏و‏نقل آثار فاجعه‏باری برای کشور و افزایش تورم به همراه خواهد داشت و هیچ‏گاه امکان اجرای گران‏سازی بنزین و اخذ تمام عواید آن به نفع دولت با آرامش وجود نخواهد داشت.
صحبت از آزادسازی دوباره آن هم نه در تصمیم رئیس جمهور بلکه با تصمیم جمعی از کارشناسان بر سر قیمت، اذهان را به تکرار تعیین نرخ 4200 تومانی برای ارز دولتی و همچنین وقوع دوباره یک آبان 98  یادآور می‌سازد و اینکه رئیس‏جمهور وقت چون کارشناس موضوع نبود و قیمت‏گذاری را به جمعی از کارشناسان دیگر واگذار کرده بود و خود نیز جمعه صبح مطلع شده بود؛ نمایانگر بدترین وضعیت حکمرانی و سیاستگذاری مسأله بنزین خواهد بود.

جستجو
آرشیو تاریخی