شفافسازی وضعیت کیفی خودروهای تولیدی
رتبه جهانی خودروسازان ایرانی بهبود مییابد
در سال ۲۰۲۳ مجموع درآمد خودرو، ۳۳۵۰ میلیارد دلار بوده که رتبه اول درآمدزایی را در جهان داشته است. این درحالیست که طبق آمار، کل درآمد کشور از صنعت خودرو، ۸۴۰ هزار میلیارد تومان بوده و این عدد نیمی از بودجه کشور را شامل میشود.
عباس علیآبادی وزیر صنعت، معدن و تجارت، ضمن تأکید بر نقش بسزای صنعت خودرو در ایجاد اشتغال در کشور، خاطرنشان کرد: ۶۰ صنعت مرتبط با صنعت خودرو است و ششمین اقتصاد بزرگ دنیا به حساب میآید. وی یادآور شد: در سال گذشته، ۳۷ خودروساز کشور، در مجموع یک میلیون و ۳۳۵ هزار خودرو تولید کردند و با این تعداد تولید خودرو، رتبه ۱۶ دنیا را به خود اختصاص دادیم؛ اما از التهاب بازار کاسته نشد. برای سال ۱۴۰۳ نیز تولید یک میلیون و ۷۰۰ هزار خودرو را هدفگذاری کردهایم که تلاش داریم محقق شود. در حال حاضر ۹۰۰ هزار نفر در این صنعت مشغول به کار هستند که سهم ۱۲ درصدی در ارزش افزوده کشور دارد؛ رتبه ایران در تولید خودرو طی سال ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۳ از هجدهم به شانزدهم رسید؛ چنانچه امسال هم تولید ثابت بماند، به رتبه پانزدهم دست خواهیم یافت.
تمرکز برافزایش داخلی سازی
وزیرصمت با تأکید بر اینکه باید صنعت خودرو از قیمتگذاری دستوری نجات یابد افزود: معتقد نیستم که خودروسازان ما خیلی خوب هستند؛ اما از سویی هم نمیگویم خیلی هم بد هستند. انتظار این است که توسعه و پیشرفت داشته باشند و به سمت تولید خودروهای روز و آینده حرکت کنیم.
علیآبادی بیان داشت: در موضوع افزایش عمق ساخت داخل، دیدگاههای مختلفی وجود دارد که باید بررسی شود؛ به عنوان نمونه خودروساز مونتاژکاری، از لاستیک ایرانی استفاده کرده و اعلام میکند که ۲۰ درصد داخلیسازی داشته است؛ این اصلاً درست نیست؛ موضوع ساخت داخل بایستی عمقی بررسی شود.
ضرورت توسعه برقیسازی
مقام عالی وزارت صمت ضمن اشاره به راهبردهای اصلی در صنعت خودرو، تصریح کرد: برقیسازی راهی است که حتماً باید به سمت آن حرکت کنیم؛ در حال حاضر روزانه ۱۲۰ میلیون لیتر بنزین در سراسر کشور مصرف میشود که باید هفت میلیون لیتر آن را وارد کنیم؛ بنابراین برقیسازی، راهحلی مناسب برای عبور از مصرف بنزین است. تا پایان امسال، حداقل ۳۰۰۰ ایستگاه جدید شارژ خودروهای برقی ساخته خواهد شد.وی در رابطه با داخلیسازی خودروهای برقی نیز با بیان اینکه مهمترین اجزای قوای محرکه یک خودرو برقی شامل باتری، موتور، گیربکس و سامانه کنترل است که میتوان در هر کدام اقدام به داخلیسازی کرد، گفت: اما اولویت اول را میتوان از باتری شروع کرد.
در مسیراجرای قانون ساماندهی
بر اساس این گزارش، خلاصه آخرین وضعیت کیفی صنعت خودرو در سال ۱۴۰۲ و اهداف پیشنهادی تعیین شده در سال ۱۴۰۳ از سوی معاونت صنایع حمل و نقل وزارت صنعت معدن و تجارت اعلام شد.
مهرداد خسروی معاونت صنایع حمل و نقل وزارت صنعت، معدن و تجارت، خطاب به شرکتهای تولیدکننده و عرضهکننده خودرو و انجمن خودروسازان ایران اعلام کرد، با توجه به تکلیف موضوع قانون حمایت از حقوق مصرفکنندگان خودرو، قانون ساماندهی صنعت خودرو و آییننامههای اجرایی آن بدین وسیله اهداف کیفی خودرو سواری و تجاری در سه شاخص کیفیت، خدمات فروش و پس از فروش در سال ۱۴۰۳ ارائه میشود.
به گفته خسروی از جمله این شاخصها، کیفیت سلامت خودرو در زمان تحویل فروش (درصد فراوانی خودرو بدون ایراد ۷۲ ساعت بعد از تحویل به مشتری)، رضایت از کیفیت اولیه محصول سه ماه اول مالکیت خودرو و پیمایش ۴۰۰۰ کیلومتر است که به خودروسازان ابلاغ شده و با جدیت هم رصد و پایش میشود. معاونت صنایع حمل و نقل وزارت صنعت، معدن و تجارت، با اشاره به وقفه دوساله در انتشار کارنامه کیفی خودروسازان یادآور شد: با همت و تلاش صورت گرفته در معاونت حمل و نقل و دفتر صنایع خودروسازی وزارت صمت، خلاصه وضعیت کیفی خودروسازان و همچنین ابلاغ اهداف کیفی مدنظر وزارتخانه بعد از دو سال وقفه مجدد منتشر و به خودروسازان و فعالان این حوزه ابلاغ شد.
وی با اشاره به اهمیت پیگیری و رصد مستمر این فرآیند خاطرنشان کرد: قطعاً به دلیل تنوع بالای خودروهای تولیدی و مونتاژی در کشور و همچنین تعدد خودروسازهای دولتی و بخش خصوصی باید با جدیت برنامههای کیفی دنبال شود تا بتوانیم از این طریق رضایت حداکثری را برای مردم عزیز کشورمان فراهم کنیم. خسروی با اشاره به توجه جدی تولیدکنندگان خودرو به ارتقای کیفیت محصولات تولیدی اظهار داشت: با تلاشهای صورت گرفته طی سالیان متمادی کشورمان از لحاظ کمی جزو تولیدکنندگان بزرگ خودرو در منطقه و جهان محسوب میشود که برای دستیابی به بازارهای صادراتی بیشتر و همچنین ارتقای جایگاه کمی و کیفی خود در رتبهبندی جهانی تولید خودرو باید توجه ویژهای به برنامههای کیفی و ارتقای کیفیت قطعات و خودروهای تولیدی کشورمان داشته باشیم که این مهم از طریق ابلاغ و پایش همین برنامههای کیفی امکانپذیر و محقق خواهد شد.