اوپک: تولید نفت ایران همچنان در مدار صعود

ایران با ثبت رشد ۱۹درصدی تولید نفت خام و میعانات گازی در سال گذشته میلادی، دومین کشور جهان از این نظر بوده است

گزارش منابع ثانویه اوپک نشان می‌دهد که ایران در ماه ژوئن (خرداد – تیر) ۳ میلیون و ۲۵۱ هزار بشکه نفت خام تولید کرده که ۱۳ هزار بشکه بیشتر از ماه مه ۲۰۲۴ (اردیبهشت - خرداد) بوده است.
ایران، ونزوئلا و لیبی از توافق کاهش عرضه ائتلاف تولیدکنندگان عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و غیراوپک (اوپک‌پلاس) معاف هستند.
افزایش تولید نفت ایران بعد از آن رخ می‌دهد که طبق گزارش بررسی آماری انرژی جهان، ایران با ثبت رشد ۱۹درصدی تولید نفت خام و میعانات گازی در سال گذشته میلادی، دومین کشور جهان از این نظر بوده است.
تولید نفت خام و میعانات گازی ایران در سال ۲۰۲۳ با رشد ۱۹درصدی نسبت به سال پیش از آن روبه‌رو بوده و به ۳ میلیون و ۹۴۰ هزار بشکه در روز رسیده است.
ایران سال پیش از آن ۳ میلیون و ۳۳۱ هزار بشکه در روز نفت تولید کرده بود.
رشد ۱۹ درصدی تولید نفت خام و میعانات گازی ایران در سال ۲۰۲۳ میلادی که با وجود تداوم تحریم‌های غیرقانونی امریکا به‌دست آمده است، بیش از ۱۳ برابر میانگین رشد تولید نفت دنیا در این سال بوده و کل تولید نفت خام و میعانات گازی جهان در سال ۲۰۲۳ میلادی با رشد ۱.۴ نسبت به سال پیش از آن به ۸۲ میلیون و ۶۳۶ هزار بشکه در روز رسیده است.
واقعیت این است که دولت سیزدهم تولید نفت ایران را از ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه به ۳ میلیون و ۶۰۰ هزار بشکه رسانده است.
جواد اوجی، وزیر نفت گفته است که با اتکا به شرکت‌های داخلی، تولید نفت تا پایان امسال از ۳ میلیون و ۶۰۰ هزار بشکه کنونی به ۴ میلیون بشکه خواهد رسید، همچنین در سه سال اخیر بیش از ۲۳ میلیارد دلار قرارداد برای توسعه میدان‌های مشترک و مستقل نفت و گاز امضا شده که بیش از ۲ برابر دولت‌های یازدهم و دوازدهم بوده است.
وی ضریب جایگزینی نفت و گاز تولیدشده و کشف‌شده در سه سال اخیر را ۸۷ درصد اعلام کرد و گفت: به عبارت دیگر به ازای هر ۱۰۰ بشکه نفت تولیدشده حدود ۸۷ بشکه نفت کشف شده است. همچنین در این دولت ۵ میدان نفت و گاز در شمال، شمال شرق و جنوب کشور کشف شده است و به‌زودی اطلاعات تکمیلی از کشف یک میدان گازی را اعلام خواهیم کرد.
وزیر نفت با اشاره به پیش‌بینی رشد ۸ درصدی در بخش نفت و گاز طی برنامه هفتم توسعه، گفته که با برنامه‌ریزی‌های انجام‌شده، در افق چهارساله می‌توانیم به هدف تولید روزانه ۵ میلیون و ۵۰۰ هزار بشکه نفت دست یابیم.
براساس این گزارش، ایران رکورددار رشد تولید نفت در میان تولیدکنندگان بزرگ نفت در سال میلادی گذشته بوده است.
در واقع بیشتر تولیدکنندگان نفت در این سال نه‌تنها رشد تولید نداشته‌اند، بلکه با کاهش تولید روبه‌رو شده‌اند.
 برای نمونه تولید نفت خام و میعانات گازی عربستان در سال ۲۰۲۳ کاهش ۸.۶ درصدی داشته است.
تولید نفت خام عراق در این سال ۳.۹ درصد، کویت ۴.۳ درصد، عمان ۱.۵ درصد، امارات ۳.۴ درصد، الجزایر ۳.۴ درصد و روسیه ۱.۱ درصد کاهش یافته است.
از جمله کشورهای مهمی که افزایش تولید داشته‌اند نیز می‌توان به کانادا با رشد ۱.۴درصد، امریکا با رشد ۸.۵ درصد، آرژانتین با رشد ۱۳.۸درصد و چین با رشد ۲.۱ درصد اشاره کرد.
کشور گویان در سال ۲۰۲۳ رشد ۴۰.۸ درصدی در تولید نفت خود داشته و در رتبه نخست جهان از این نظر قرار گرفته، هرچند تولید نفت این کشور فقط ۳۹۱ هزار بشکه در روز بوده است.
براساس این گزارش، ایران هفتمین تولیدکننده بزرگ نفت خام و میعانات دنیا در سال میلادی گذشته بوده و ۴.۸ درصد از کل نفت خام و میعانات تولیدی دنیا مربوط به ایران بوده است.
امریکا با سهم ۱۵.۶درصدی بزرگ‌ترین تولیدکننده در دنیا بوده و روسیه با ۱۲.۸درصد، عربستان با ۱۱.۶درصد، کانادا با ۶ درصد، عراق با ۵.۲ درصد و چین با ۵.۱ درصد به‌ ترتیب در رتبه‌های دوم تا ششم و قبل از ایران قرار گرفته‌اند.
گزارش ماه ژوئیه اوپک که به تازگی منتشر شده نشان می‌دهد که براساس گزارش منابع ثانویه در ماه ژوئن (خرداد - تیر)، ۱۲ عضو این سازمان ۲۶ میلیون و ۵۶۶ هزار بشکه نفت تولید کردند که ۸۰ هزار بشکه کمتر از ۲۶ میلیون و ۶۴۶ هزار بشکه ماه مه است.
براساس گزارش ماه ژوئن اوپک، پس از عربستان با تولید روزانه ۸ میلیون و ۹۳۴ بشکه و عراق با تولید روزانه ۴ میلیون و ۱۸۹ هزار بشکه، ایران با تولید روزانه ۳ میلیون و ۲۵۱ هزار بشکه جایگاه سومین تولیدکننده این سازمان را حفظ کرد.
براساس این گزارش، تولید پنج عضو این سازمان در دوره مورد بررسی با افزایش همراه بود که بیشترین افزایش تولید با ۲۴ هزار بشکه در روز، مربوط به لیبی است.
براساس تازه‌ترین گزارش ماهانه اوپک، قیمت نفت خام سنگین ایران در ماه ژوئن، نسبت به ماه مه ۲۰۲۴، ۴۸ سنت معادل ۰.۶  درصد کاهش یافته است. قیمت نفت خام سنگین ایران در ماه ژوئن ۲۰۲۴، ۸۳ دلار و ۶۵ سنت ثبت شد، درحالی‌که این رقم در مه ۲۰۲۴، ۸۴ دلار و ۱۳ سنت برای هر بشکه بود.
میانگین قیمت نفت خام سنگین ایران در سال ۲۰۲۴، ۸۳ دلار و ۴۵ سنت بوده است.
قیمت سبد نفتی اوپک هم در ماه ژوئن ۲۰۲۴ به ۸۳ دلار و ۲۲ سنت برای هر بشکه رسید که ۳۷ سنت (۰.۴ درصد) کمتر از ماه مه ۲۰۲۴ است.
براساس تازه‌ترین گزارش ماهانه دبیرخانه اوپک (ژوئیه)، تقاضای جهانی نفت خام برای سال ۲۰۲۴ با ۲ میلیون و ۲۵۰ هزار بشکه افزایش روزانه همراه خواهد بود.
مجموع تقاضای نفت جهان برای سال ۲۰۲۴، ۱۰۴ میلیون و ۴۶۰ هزار بشکه پیش‌بینی شده، درحالی‌که این رقم در برآورد گزارش ‌برای ماه مه بدون تغییر بوده است.
اوپک در گزارش ماهانه خود همچنین پیش‌بینی کرد تقاضای جهانی نفت در سال ۲۰۲۵ روزانه یک ‌میلیون و ۸۵۰ هزار بشکه افزایش یابد و به مجموع ۱۰۶ میلیون و ۳۱۰ هزار بشکه در روز برسد.

جستجو
آرشیو تاریخی