صفحات
  • صفحه اول
  • کلان
  • گزارش
  • انرژی
  • تولید
  • زیرساخت
  • بازار
  • صفحه آخر
شماره دویست و هفتاد و یک - ۳۰ تیر ۱۴۰۳
روزنامه ایران اقتصادی - شماره دویست و هفتاد و یک - ۳۰ تیر ۱۴۰۳ - صفحه ۴

رکوردشکنی دولت سیزدهم در افزایش ظرفیت نیروگاهی در کشور

از ابتدای دولت تاکنون ۹۳۶۴ مگاوات نیروگاه به ظرفیت تولید شبکه برق کشور اضافه شده است که با سنکرون دو نیروگاه دیگر به ظرفیت ۶۴۰ مگاوات در ماه پیش‌رو این عدد از ۱۰ هزار مگاوات گذر خواهد کرد

ظرفیت نیروگاه‌های کل کشور از مرز ۹۳ هزار مگاوات عبور کرد، با افزایش ۹ هزار و ۱۴۷ مگاوات به ظرفیت نیروگاه‌های حرارتی کشور از ابتدای دولت سیزدهم تاکنون.
گزارش‌ها نشان می‌دهد که از ابتدای دولت سیزدهم تاکنون ۹ هزار و ۱۴۷ مگاوات به ظرفیت نیروگاه‌های حرارتی افزوده شده که این اقدام از طریق سنکرون ۴۷ واحد جدید نیروگاهی به ظرفیت ۶ هزار و ۷۶۷ مگاوات، رفع محدودیت نیروگاه‌های بخاری و افزایش توان عملی نیروگاه‌های گازی موجود به ظرفیت ۲ هزار مگاوات و ۳۸۰ مگاوات واحدهای مقیاس کوچک محقق شده است.
دولت سیزدهم درحالی روی‌کار آمد که کشور در صنعت برق با ناترازی بیش از ۱۵ هزار مگاواتی روبه‌رو بود و باتوجه ‌به میانگین افزایش ۵ درصدی مصرف برق به‌صورت سالانه این احتمال وجود داشت که در سه سال گذشته ضمن تشدید این ناترازی، مشکلات مضاعفی گریبانگیر این صنعت مهم و حیاتی شود.
در ابتدای دولت سیزدهم احداث و بهره‌برداری از ۲۰ هزار مگاوات ظرفیت جدید در دستور کار قرار گرفت که از این میزان برنامه‌ریزی جهت احداث ۱۷ هزار و ۶۷۸ مگاوات اجرایی و تا خردادماه سال ۱۴۰۳، ۹ هزار و ۳۶۴ مگاوات به ظرفیت تولید برق کشور اضافه شد.
 
٣ نیروگاه جدید تا یک ماه آینده وارد مدار می‌شود
سخنگوی صنعت برق گفت: ٢٢ هزار مگاوات نیروگاه جدید که نیمی از آنها تجدیدپذیر هستند، در دست ساخت قرار دارند و ٣ واحد جدید نیروگاهی در طول تابستان جاری وارد مدار می‌شود.
مصطفی رجبی مشهدی با اعلام اینکه یکی از این واحدها در نیروگاه رودشور قرار دارد، خاطرنشان ساخت: این واحد نیروگاهی با آخرین فناوری‌های روز دنیا در دست ساخت بوده و نخستین نیروگاهی است که از توربین گازهایی که قبلاً در این نیروگاه ساخته شده و با سه بویلر تغذیه می‌شود.
وی افزود: این واحد از حرارت خروجی اگزوز واحد نیروگاهی کلاس f استفاده کرده و از هیچ نوع سوختی استفاده نمی‌کند.
مدیرعامل شرکت توانیر با اشاره به اینکه هر سال یک میلیون مشترک جدید به تعداد مشترکان صنعت برق افزوده می‌شود، خاطرنشان ساخت: این تعداد مشترک جدید به همراه مصارف صنعتی جدید مجموعاً ٤.٥ تا ٥ درصد رشد مصرف به دنبال دارند.
وی همچنین گفت: آخرین میزان تقاضای مصرف برق کشور در تابستان جاری ٧٧ هزار و ٥١٤ مگاوات ثبت شد که رشد بالای ٧ درصدی مصرف برق را نشان می‌دهد که بخشی از آن به استفاده نادرست از وسایل سرمایشی باز می‌گردد.
این رقم در حالی است که بر‌اساس گفته‌های وزیر نیرو در دولت‌های هفتم و هشتم ۶۰ درصد، در دولت‌های نهم و دهم ۶۸ درصد و در دولت‌های یازدهم و دوازدهم تنها ۲۳ درصد به ظرفیت تولید برق کشور نسبت به ابتدای هر دولت افزوده شد.
آمارهای بین‌المللی نیز نشان می‌دهد که تولید برق ایران در دولت سیزدهم ۱۳.۵ درصد رشد داشته و کشورمان در سال گذشته بیشتر از کشورهای صنعتی انگلیس، ایتالیا و اسپانیا برق تولید کرده است.
جدیدترین آمار ارائه شده در گزارش مرور آماری انرژی جهان نشان می‌دهد تولید برق ایران در سال ۲۰۲۳ با رشد ۴.۳ درصدی نسبت به سال قبل از آن روبه‌رو شده و به ۳۸۲.۹ تراوات ساعت رسیده است.
ایران در سال پیش از آن نیز ۳۶۷.۱ تراوات ساعت برق تولید کرده بود.
رشد تولید برق ایران در سال ۲۰۲۳ تقریباً دو برابر متوسط رشد تولید برق در جهان بوده است. کل تولید برق جهان در سال ۲۰۲۳ بالغ بر ۲۹۹۲۴ تراوات ساعت گزارش شده است که این رقم نسبت به سال قبل از آن رشد ۲.۵ درصدی داشته است. بر‌اساس این گزارش، در سه‌ساله فعالیت دولت سیزدهم تولید برق ایران ۱۳.۵ درصد افزایش پیدا کرده است.
ایران در سال آخر فعالیت دولت قبل ۳۳۷.۲ تراوات ساعت برق تولید کرده بود که این رقم در سال‌های ۲۰۲۱ به ۳۵۶.۴ تراوات ساعت، در سال ۲۰۲۲ به ۳۶۷.۱ تراوات ساعت و در سال ۲۰۲۳ به ۳۸۲.۹ تراوات ساعت افزایش یافته است.
سهم ایران از کل تولید برق جهان در سال ۲۰۲۳ بالغ بر 1.3 درصد بوده و ایران یازدهمین تولیدکننده بزرگ برق جهان در این سال شناخته شده است.
چین بزرگ‌ترین تولیدکننده برق جهان در سال ۲۰۲۳ بوده و ۹۴۵۶ تراوات ساعت برق در این سال تولید کرده است. امریکا و هند در رتبه‌های دوم و سوم از این نظر قرار داشته‌اند.
تولید برق ایران در سال ۲۰۲۳ از کشورهای صنعتی انگلیس، ایتالیا، اسپانیا و از ترکیه، الجزایر، مصر، اندونزی، پاکستان و تایلند بیشتر بوده است.
در همین راستا، وزیر نیرو اعلام کرده است از ابتدای دولت تاکنون ۹۳۶۴ مگاوات نیروگاه به ظرفیت تولید شبکه برق کشور اضافه شده است که با سنکرون دو نیروگاه دیگر به ظرفیت ۶۴۰ مگاوات در ماه پیش‌رو، این عدد از ۱۰ هزار مگاوات گذر خواهد کرد.
علی‌اکبر محرابیان اظهار داشت: از ابتدای دولت تاکنون ۹۳۶۴ مگاوات نیروگاه به ظرفیت تولید شبکه برق کشور اضافه شده است که با سنکرون دو نیروگاه دیگر به ظرفیت ۶۴۰ مگاوات در ماه پیش‌رو این عدد از ۱۰ هزار مگاوات گذر خواهد کرد.
وزیر نیرو بیان کرد: از طرفی هم‌اکنون ۸۳۰۰ مگاوات نیروگاه در دست احداث داریم که تا در صورت پیگیری تا پایان شهریور ۱۴۰۴ به بهره‌برداری خواهد رسید.
وی افزود: طی دوره اخیر ۱۴ واحد بخار نیروگاه‌های گازی به مدار آمد و زمینه صرفه‌جویی ۳.۴ میلیارد متر مکعب گاز طبیعی در سال را فراهم کرد.
محرابیان بیان کرد: در طول این سه سال ۲۹۴ هزار مگاوات تعمیرات انجام شده که زمینه رسیدن ضریب آمادگی نیروگاه‌ها به ۹۸ درصد را فراهم کرده. توجه کنید که این عدد در کشور‌های توسعه‌یافته ۹۵ درصد است.
وزیر نیرو همچنین اشاره کرد که طی این مدت ۲۶۵ هزار قطعه نیروگاهی در کشور بومی‌سازی شده است که ماحصل پیوند وزارت نیرو و شرکت‌های دانش‌بنیان به حساب می‌آید.
محرابیان با تأکید بر اهمیت نیروی انسانی در صنعت برق گفت: ما نیروگاه‌هایی در یزد، نیشابور و کرمان داشتیم که کارشناسان خارجی از تعمیر آن قطع امید کردند، اما نیروی انسانی توانمند ایرانی زمینه فعالیت دوباره در حد ظرفیت اسمی نیروگاه را فراهم کرد.
عضو کابینه دولت سیزدهم گفت: نیروگاه رامین در ابتدای دولت تنها ۹۸۰ مگاوات تولید برق داشت، اما با رعایت محدودیت‌ها و به‌روزرسانی نیروگاه هم‌اکنون ۱۵۵۰ مگاوات برق تحویل شبکه می‌دهد.
وزیر نیرو بیان کرد: هرموقع حل مسائل ایران را به فکر و بازوی جوانان سپردیم، سخت‌ترین مسائل کشور را حل کردیم، اما هر موقع مسائل را به خارج از کشور موکول کردیم، نه تنها مسأله حل نشد، بلکه عقبگرد کردیم.

جستجو
آرشیو تاریخی