وزیر راه و شهرسازی در جمع خبرنگاران:

2میلیون و 600 هزار واحد نهضت ملی در حال ساخت است

افزایش 3 برابری قیمت مسکن و اجاره‌بها نتیجه نساختن مسکن در دولت قبل است، اما تحت تأثیر نهضت ملی ابتدا قیمت مسکن و سپس اجاره‌بها به ثبات رسیده و رشد تورم آن متوقف شده است

مهرداد بذرپاش، وزیر راه و شهرسازی در نشست خبری اقدامات دولت سیزدهم در بخش مسکن و حمل و نقل، دستاوردهای 33 ماه فعالیت را تشریح کرد. وزیر راه وشهرسازی خانه‌دار شدن مردم و توسعه کریدورهای ترانزیتی را دو دغدغه رئیس‌جمهور شهید عنوان کرد و گفت: در حوزه‌های مسکن و حمل و نقل در کمتر از سه سال رکوردهای بی‌سابقه‌ای ثبت شده است. در حوزه مسکن، ساخت و ساز 2 برابر دولت قبل است و در ترانزیت نیز رکورد بیش از یک دهه اخیر در دولت سیزدهم به دست آمده است.
وزیر راه و شهرسازی، نهضت ملی مسکن و پروژه «ایران راه» را دو برنامه دولت سیزدهم در وزارت راه و شهرسازی عنوان کرد و اقدامات انجام شده در کمتر از 3 سال در این دو بخش را تشریح کرد.
وی تأمین مالی مسکن و عدم مشارکت بانک‌ها در این پروژه را مهم‌ترین مانع افزایش سرعت نهضت ملی عنوان کرد و گفت: مشارکت بانک‌ها در این طرح 28 درصد است و بانک‌ها به تعهدات قانونی خود در نهضت ملی مسکن عمل نکردند. این در حالی است که در بیشتر کشورها پرداخت تسهیلات بانکی بخشی از تأمین مالی مسکن است، بنابراین برای الزام بانک‌ها نیاز به طرحی نو داریم.
 
مداخله دولت در تولید و بازار مسکن
وزیر راه و شهرسازی با تأکید بر اینکه نقش دولت در تولید و بازار مسکن برای ثبات این بخش غیر قابل انکار است، گفت: دولت سیزدهم قائل به مداخله دولت در بخش مسکن بود و این دولت نقش حداکثر را در بخش مسکن ایفا کرد. کناره‌گیری دولت در بخش مسکن در دولت قبل، اثر مستقیم بر کاهش تولید و افزایش تورم این بخش داشت.
بذرپاش گفت: رشد منفی 13 درصدی بخش مسکن در انتهای سال 99 بر اساس آمار مرکز آمار به مثبت 7.1 درصدی در سال 1402 رسیده است که نوید جهش تولید و افزایش ساخت‌وساز با مشارکت مردم و حمایت‌های دولت را نشان می‌دهد.
وی گفت: مداخله دولت در بازار مسکن به‌صورت تأمین زمین رایگان و پرداخت تسهیلات ساخت است و مردم مسکن را می‌سازند. اگر نگاه دولت عدم مداخله در بخش مسکن بود ساخت‌وساز گسترده در این بخش رخ نمی‌داد و زمین هم برای تولید مسکن تأمین نمی‌شد.
وزیر راه و شهرسازی ادامه داد: هم‌اکنون بیش از ۲ میلیون و ۶۰۰ هزار واحد نهضت ملی مسکن در فرایند ساخت قرار گرفته است که بخشی از آنها تکمیل و تحویل شده و بخشی نیز در مراحل مختلف ساخت قرار دارد. در دولت سیزدهم ۱۰۰ هزار هکتار زمین برای تولید مسکن تأمین شده که نیمی از آنها شهری و نیم دیگر روستایی است.
 وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه از ابتدای انقلاب تا سال ۱۴۰۲، ۸۰۰ هزار قطعه زمین روستایی تأمین شد، رقم اراضی تأمین شده در بخش روستایی را در ۳ ساله دولت سیزدهم معادل یک میلیون قطعه زمین برشمرد و این اقدام دولت را در این بخش کم‌سابقه نامید.
وی ادامه داد: اراضی تأمین‌شده برای پروژه مسکن مهر معادل ۱.۱ میلیون واحد در محدوده‌های شهری بود که این رقم برای نهضت ملی و در ۳ ساله دولت سیزدهم معادل تأمین اراضی ساخت ۱.۹ میلیون واحد است.
به گفته وزیر راه و شهرسازی، در بخش نوسازی بافت فرسوده که سیاست اصلی دولت سیزدهم در بخش مسکن بوده، میانگین صدور پروانه ساختمانی سالانه به بیش از ۹۴ هزار واحد رسید. این در حالی است که در دولت یازدهم و دوازدهم سالانه ۴۷ هزار پروانه در بافت فرسوده صادر می‌شد.
وزیر راه و شهرسازی در خصوص نوسازی و مقاوم‌سازی واحدهای مسکونی روستایی طی دولت سیزدهم و مقایسه آن با دولت‌های قبل توضیح داد: نوسازی واحدهای مسکونی روستایی در دولت‌های یازدهم و دوازدهم سالانه ۸۰ هزار واحد بود که این رقم در دولت سیزدهم به سالانه ۱۶۵ هزار واحد افزایش یافته است.
 
شناسایی ۱۲۰ هزار خانه خالی
وزیر راه و شهرسازی با اشاره به اقدامات دولت سیزدهم برای ثبات قیمت در بازار مسکن گفت: با تصویب قانون ساماندهی بازار زمین، مسکن و اجاره‌بها و راه‌اندازی سامانه املاک و اسکان، امکان شناسایی خانه‌های خالی و عرضه آنها به بازار مسکن میسر شد. در همین رابطه ۱۲۰ هزار خانه خالی شناسایی و به سازمان امور مالیاتی برای اخذ مالیات معرفی شد که این اقدام سبب شد ۱۸۰ هزار خانه خالی به بازار مسکن عرضه شود.
وزیر راه و شهرسازی ادامه داد: در بخش بازار مسکن، قانون ساماندهی بازار زمین، مسکن و اجاره‌بها، تدوین، مصوب و اجرا شده است که ابزار مناسبی را به دولت برای مداخله در بازار مسکن می‌دهد. همچنین ابزار مناسبی نیز توسط این قانون برای کنترل بازار مسکن به قوه قضائیه داده شده است.
به گفته بذرپاش، یکی از بندهای قانون ساماندهی بازار مسکن، زمین و اجاره‌بها، تعیین سقف اجاره‌بهاست که در سال‌جاری با مشورت انجام شده سقف اجاره‌بها ۲۵ درصد تعیین شده و مالکان و مشاوران املاک مکلف به اجرای این سقف هستند.
 وی افزود: کاهش تولید مسکن بر تورم اثر مستقیم دارد. تورم نقطه به نقطه در ابتدای دولت ۵۷ درصد بود که هم‌اکنون به ۹.۷ درصد رسیده است.
وزیر راه و شهرسازی توضیح داد: قانون الزام به ثبت رسمی معاملات اموال غیرمنقول نیز به تصویب رسید و ابلاغ شد و یکی از قوانین دقیقی است که با اجرای آن کنترل دقیق بازار مسکن انجام خواهد شد.
 
امکان توسعه پهنه‌های شهری با استناد به احکام برنامه هفتم توسعه
عضو کابینه دولت سیزدهم با تأکید بر اینکه در برنامه هفتم توسعه احکام مناسبی در نظر گرفته شده که یکی از آنها موضوع توسعه پهنه‌های شهری به میزان 0.2 درصد است، گفت: با اجرای این قانون ۳۰۰ هزار هکتار به محدوده‌های شهری افزوده خواهد شد که با این کار از احتکار زمین و به دنبال آن افزایش قیمت مسکن جلوگیری می‌شود.
وزیر راه و شهرسازی تصویب احداث ۲۷ نقطه ساحلی در سواحل جنوب کشور را یکی از موارد مهمی عنوان کرد که در دولت سیزدهم مقدمات آن فراهم شد. بذرپاش افزود: مکان‌یابی احداث ۲۷ نقطه ساحلی در سواحل جنوب کشور انجام شد که احداث دو شهر خلیج‌فارس و مکران مرکزی شروع شده است و پیش‌تر نیز احداث شهر جدید تیس در حال انجام بود. وی امکان استفاده ۲۷ استان کشور از ظرفیت‌های آب‌های آزاد را بخشی از اجرای این طرح کلان برشمرد.
 وزیر راه و شهرسازی از دیگر سیاستگذاری‌ها و اقداماتی را که در حوزه کنترل بازار مسکن در دولت سیزدهم انجام شد، راه‌اندازی سامانه خودنویس و امکان ثبت رایگان معاملات اجاره در این سامانه عنوان کرد و گفت: سامانه خودنویس از سال گذشته راه‌اندازی شد و تاکنون بیش از ۶۵۰ هزار قرارداد رایگان بین موجران و مستأجران در این سامانه به ثبت رسیده است. همچنین از خرداد امسال امکان بارگذاری و ثبت معاملات خرید و فروش نیز در سامانه خودنویس فراهم شد که تاکنون ۲۵۰ قرارداد خرید و فروش در این سامانه ثبت شده است.
عضو کابینه دولت سیزدهم، ساماندهی بنگاه‌های مشاور املاک را از دیگر اقدامات وزارتخانه در این دوره عنوان کرد و گفت: در همکاری با پلیس اماکن و سازمان تعزیرات حکومتی ۱۱۰ هزار بازرسی از بنگاه‌های مشاور املاک سراسر کشور انجام شد. در این بخش ۳۲۰ میلیارد تومان جریمه مالیاتی اخذ شد.
وی واگذاری زمین به افراد دارای فرزند را در طرح جوانی جمعیت از دیگر اقدامات دولت سیزدهم در بخش مسکن عنوان کرد و افزود: در سال گذشته بیش از ۷۴ هزار قطعه زمین به متقاضیان این بخش در طرح جوانی جمعیت واگذار شد.
به گفته بذرپاش، در بخش مسکن مهر در ابتدای دولت سیزدهم بیش از ۲۴۰ هزار واحد مسکن مهر به دولت برای تکمیل به ارث رسید که هم‌اکنون بیش از ۱۴۰ هزار واحد از این واحدها بویژه در شهرهای جدید به اتمام رسیده و تحویل متقاضیان شده است.
وزیر راه و شهرسازی ادامه داد: تکمیل واحدهای مسکن مهر که بدون آورده و بدون ردیف بودجه‌ای بود از محل مولدسازی املاک و دارایی‌های وزارت راه و شهرسازی به میزان ۳۵ هزار میلیارد تومان تأمین منابع و هزینه شد.
وی تأکید کرد: بخش عمده‌ای از واحدهای باقیمانده مسکن مهر در مراحل پایانی قرار دارد و امید است دولت بعد در بخش مسکن همانند دولت سیزدهم پایبندی نشان دهد.
 
ترانزیت 22 میلیون تنی تا پایان سال
 وزیر راه و شهرسازی برگرداندن نقش کشور در مبادلات ترانزیتی به عنوان یکی از شاخص‌های رشد را، هدف اصلی رئیس‌جمهور شهید در ارتقای دیپلماسی اثربخش با کشورهای همسایه و منطقه عنوان کرد و گفت: در سال ۱۴۰۲ رکورد ترانزیت با ثبت بیش از ۱۷ میلیون تن شکسته شد، در حالی که رکورد قبلی ترانزیت کشور حدود ۱۲ میلیون تن بود و رکورد ترانزیت امسال در مرز ۷۰ درصد قرار دارد.
بذرپاش با اشاره به قرار گرفتن رکورد ترانزیت امسال در مرز ۷۰ درصدی، گفت: سال ۱۴۰۲ در بخش جاده‌ای ۱۴.۷ میلیون تن کالا ترانزیت شد که نسبت به سال ۱۴۰۱ حدود ۵۸ درصد و در چهار ماهه اول امسال نیز ۵۶ درصد رشد داشته است.
وی افزود: طبق قانون اول برنامه، هدفگذاری برای ترانزیت ۱۶ میلیون تن دیده شد که امسال از ۲۲ میلیون تن عبور خواهیم کرد. یکی از این اقدامات در راستای توسعه ترانزیت، اجرایی شدن توافقات با کشورهای همسایه در حوزه‌هایی مثل تعرفه‌های ترجیحی و باز شدن گذرگاه‌های تجاری با  جمهوری آذربایجان و ترکمنستان بود. باید در نظر داشت یکی از کارهایی که اقتصاد کشور را تحت تأثیر قرار می‌دهد رشد ترانزیت است.
وزیر راه و شهرسازی با اشاره به کلان‌پروژه‌های اجرا شده در دولت سیزدهم، گفت: راه‌آهن رشت به آستارا، با هدف انتقال بار روسیه اجرایی شد. همچنین قطعه دوم این پروژه تأمین اعتبار شده و از پیشرفت خوبی برخوردار است.
وی افزود: راه‌آهن رشت به کاسپین نیز با حضور سرپرست ریاست جمهوری افتتاح و راه دریا به دریا هموار شد. همچنین کریدور ریلی شرق کشور که از چابهار به سرخس در دست اجرا قرار دارد در ۲۰ جبهه در حال کار است که از محل استجازه رهبری تأمین اعتبار شد. شایان ذکر است، بخش شمالی این کریدور با حضور ۱۷ شرکت خصوصی در حال انجام است که تکمیل آن برای پایان سال ۱۴۰۴ برنامه‌ریزی شده است.
بذرپاش با بیان اینکه بندر چابهار با سرمایه‌گذاری طرف هندی در حال توسعه است، گفت: باید در پروژه‌های زیرساختی مهم از مشارکت کشورهای خارجی مانند روسیه، هند و چین و کشورهای صاحب بار استقبال کنیم.
وزیر راه و شهرسازی یادآور شد: از قبل انقلاب پروژه شلمچه- بصره در دستور کار قرار گرفت اما در دولت سیزدهم اجرای آن شروع شد و در اربعین سال گذشته عملیات اجرایی آن آغاز و عملیات مین‌روبی اجرایی شد.

رشد ۷۶۰ درصدی پروازهای بین‌المللی
وی در ادامه با اشاره به کریدور مهم ارس، گفت: یکی از کریدورهای مورد اختلاف میان ایران، ترکیه و جمهوری آذربایجان، کریدور زنگزور بود که با مداخله جدی شهید رئیسی آن پروژه منتفی شد و پروژه کریدور ارس مورد توافق قرار گرفت که تملک اراضی آن انجام و کارهای اجرایی شروع شده است.
به گفته وزیر راه و شهرسازی، در بخش بزرگراهی به عدد بیش از ۴۸ هزار کیلومتر رسیده‌ایم و بیش از ۲۵۰۰ کیلومتر در دولت سیزدهم به بهره‌برداری رسید. در بخش راه‌های روستایی نیز بیش از ۷۴۰۰ کیلومتر راه‌های روستایی احداث شد که رشد ۳۴ درصدی نسبت به عملکرد دولت قبل دارد.
وی در ادامه به عملکرد حوزه بنادر و دریانوردی و همچنین احیای خلیج گرگان اشاره کرد که با حضور رئیس‌جمهور افتتاح شد. همچنین توسعه بنادر چابهار، خمیر، امیرآباد، کاسپین و ساخت بنادر محلی در دولت سیزدهم پیگیری شد.
 وی ادامه داد: رشد ۴۹ درصدی ترانزیت دریایی، افزایش ظرفیت تخلیه و بارگیری به ۲۵ میلیون تن و افزایش ظرفیت بنادر به ۳۰۰ میلیون تن از جمله اقدامات انجام شده در حوزه بنادر و دریانوردی بوده است. تخلیه و بارگیری کانتینری رشد ۴۲ درصد و حمل مسافر رشد ۴۴ درصدی را به ثبت رساند.
وی با اشاره به عملکرد حوزه حمل و نقل هوایی گفت: در بخش جابه‌جایی مسافر داخلی حدود ۴۲ درصد و در بخش بین‌المللی با جابه‌جایی ۱۰.۴ میلیون مسافر بین‌المللی رشد ۷۶۰ درصدی را تجربه کردیم.

 

بــــرش

آزادسازی قیمت بلیت متوقف شد

وزیر راه و شهرسازی با اشاره به رأی دیوان عدالت اداری در مورد نرخ بلیت هواپیما تصریح کرد: یک سال و نیم به دنبال ساماندهی قیمت بلیت هواپیما بودیم و باید توجه داشت سه برابر عرضه، تقاضا وجود دارد.
بذرپاش تصریح کرد: باید توجه داشت که آزادسازی قیمت بلیت هواپیما بر اساس احکام برنامه پنجم  است که هم اکنون منقضی شده است. این احکام پنج سال عمر دارند مگر اینکه به احکام دائمی تبدیل شوند. الان برنامه هفتم در جریان است و آزاد‌سازی قیمت بلیت قطعاً ظلم به مردم است.
وی گفت: قیمت سوخت یارانه‌ای برای شرکت‌های هوایی ۶۰۰ تومان و یک‌پنجم قیمت هر لیتر بنزین آزاد است. دولت انتظار دارد با توجه به این یارانه سوخت، شرکت‌ها نیز در قیمت بلیت منافع مردم را در نظر بگیرند.
وی افزود: با نرخ‌های قبلی بلیت هواپیما هیچ شرکت هواپیمایی زیان ندیده و از صنعت خارج نشده است. همه شرکت‌های هوایی سود بالایی کسب می‌کنند از طرفی در پروازهای خارجی و حتی تعدادی از پروازهای داخلی برخی هزینه‌های خود را جبران می‌کنند. ما به عنوان دولت سمت مردم هستیم تا به مردم فشار نیاید. در حال حاضر با حکم قضایی، افزایش قیمت بلیت هواپیما متوقف شده و قطعاً تعیین نرخ باید به نفع مردم تعیین‌تکلیف شود.

جستجو
آرشیو تاریخی