اخبار
صادرات غیرنفتی از ۱۹.۳ میلیارد عبور کرد
صادرات غیرنفتی کشور در ۵ ماهه امسال ۵۵ میلیون و ۹۰۰ هزار تن کالا به ارزش ۱۹ میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار بوده است. براساس اعلام گمرک ایران، میزان کالاهای وارداتی به کشور در ۵ ماهه سالجاری ۱۴ میلیون و ۴۰۰ هزار تن کالا به ارزش ۲۴ میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار بوده که از حیث وزن ۲.۱۷ درصد و از نظر ارزش ۷.۴۹ درصد رشد داشته است.
همچنین در ۵ ماه سالجاری ۵۵ میلیون و ۹۰۰ هزار تن کالا به ارزش ۱۹ میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار به خارج از کشور صادر شده است. این میزان صادرات کالاهای غیرنفتی که به استثنای نفت خام نفت کوره، نفت سفید تجارت چمدانی بوده از حیث ارزش ۸.۵۵ درصد کاهش و به لحاظ وزن ۲۶.۵۶ درصد افزایش نشان میدهد. به این ترتیب تراز تجاری کشور طی ۵ ماهه امسال، ۵ میلیارد و ۱۰۰ میلیون دلار منفی بوده است.
بررسی کارشناسی گمرک نشان میدهد عمده دلیل کاهش ارزش صادرات، کاهش قیمت جهانی عموم کالاهای صادراتی پتروشیمی است. براساس این گزارش، متوسط ارزش گمرکی هر تن کالای صادراتی ۳۴۶ دلار و متوسط ارزش گمرکی هر تن کالای وارداتی ۱۶۷۷ دلار در ۵ ماهه سالجاری بود.
این گزارش درخصوص عمدهترین مقاصد کالاهای صادراتی ایران میافزاید: چین با ۵ میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلار، عراق با ۳ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار، امارات متحده عربی با ۲ میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار، ترکیه با ۲ میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار و هند با ۸۴۵ میلیون دلار ۵ کشور عمده مقصد کالای صادراتی ایران بودند. ۷۵.۱۳ درصد از وزن و ۷۴.۷۷ درصد از کل ارزش صادرات کشورمان در ۵ ماهه سالجاری به این ۵ کشور بوده است.
براساس این گزارش امارات متحده عربی با ۷ میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار، چین با ۷ میلیارد و ۱۰۰ میلیون دلار، ترکیه با ۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار، آلمان با ۸۷۹ میلیون دلار و هند با ۸۱۳ میلیون دلار ۵ کشور عمده طرف معامله واردات در ۵ ماهه سالجاری بودند که ۶۲ درصد از وزن و ۷۶.۶۰ درصد از کل واردات کشور را در این مدت به خود اختصاص دادند. بنابراین گزارش، با توجه به اهمیت ترانزیت خارجی کشور از قلمروی ایران و سیاست تسهیلگرایانه در این زمینه، ترانزیت خارجی از ایران با ۵.۴ درصد افزایش به رقم ۶ میلیون و ۲۰۰ هزار تن رسید.
کارمزد وامهای قرضالحسنه کاهش یافت
سخنگوی شورای فقهی بانک مرکزی گفت: شورای فقهی بانک مرکزی اسفند 1401 مصوب کرد که کارمزد بانکی به مزد کار تبدیل شود، یعنی از همان ابتدا یک کارمزد ثابت 4 درصد بهعلاوه یک عدد ثابت گرفته شود که در مجموع کارمزد تسهیلات قرضالحسنه نسبت به روش قبلی کاهش پیدا میکند. حسین میثمی در گفتوگو با فارس، اظهار داشت: بانکها تاکنون اینگونه عمل میکردند که کارمزد براساس مانده بدهی سالانه تسهیلات قرضالحسنه دریافت میشد، بهعنوان مثال، اگر کسی 100 میلیون تومان وام میگرفت، از قسط اول کارمزد 4 درصد گرفته میشد و وقتی سال اول تمام میشد، دوباره از مانده تسهیلات کارمزد 4 درصد دیگر گرفته میشد و همین روال ادامه پیدا میکرد و درنهایت بهجای کارمزد 4 درصد، در عمل کارمزد تجمیعی حدود 7 درصد گرفته میشد.