سیراب شدن کام تشنه مناطق بیآب در دولت سیزدهم
دولت سیزدهم در مناطق مختلف مجموعاً 16530 لیتر آب در ثانیه طرح آبرسانی اجرا کرده است
ایران با بارشی معادل یک سوم متوسط بارش دنیا و یک دوم متوسط بارش آسیا و قرار گرفتن در منطقهای خشک و کم آب، با چالش مدیریت آب روبهرو است. به طوری که مسأله آب و منابع آبی در کشور به یک مسأله مهم و استراتژیک تبدیل شده است. کشور ما دو دهه درگیر خشکسالیهای پیدرپی بوده و این امر سبب شده در کنار مصرف بیرویه آب و افزایش جمعیت، سرانه منابع آب تجدیدپذیر کشور کاهش یافته و به حدود 1300 مترمکعب به ازای هر نفر در سال برسد که بر اساس شاخصهای بینالمللی در شرایط تنش آبی قرار دارد. در یک دهه اخیر میزان بارش، نوسانات زیادی داشته به طوری که کمترین میزان بارش و یکی از پربارشترین سالها در این دوره تجربه شده است.
همین مسأله بخش آب کشور را هم با موضوع کاهش بارش و کمبود شدید آب و هم با سیل و خسارات ناشی از آن روبهرو کرده است. رشد روزافزون جمعیت شهرها، افزایش سطح بهداشت عمومی، نیاز گسترده به محصولات غذایی، محدودیت منابع آب شهرها، آلودگی منابع آب، تثبیت قیمتها، فرسودگی شبکههای تأمین و توزیع و سایر مواردی که بهرهبرداری از همین منابع اندک آب را نیز دچار چالش کرده و بر پیچیدگی مدیریت منابع آب در کشور افزوده است. مدیریت منابع آب ایران به عنوان متولی بخش آب کشور و از زیر مجموعههای وزارت نیرو تلاش کرده برنامههای دولت سیزدهم در حوزه آب را به طور دقیق دنبال کرده و نتایج مطلوب آن، کام مردم را شیرین کند. در این میان تأمین آب شرب جوامع شهری و روستایی یکی از مأموریتهای اصلی بخش آب است که در سالیان اخیر به دلیل خشکسالیهای متوالی و مصرف بالای آب شرب شهرها، به مسأله اصلی تصمیمگیران بخش آب تبدیل شده است. این دولت توجه خاص خود را در مناطقی معطوف کرد که با بیشترین چالشهای کم یا بیآبی مواجه است. از جمله میتوان به استان سیستان و بلوچستان اشاره کرد.
عدم دریافت حقابه رودخانه هیرمند بر موقعیت خشک جغرافیایی آن افزوده اما وزارت نیرو با همت شبانهروزی و با تدوین و طراحی برنامههای مدون، نه تنها آب شرب این استان را تأمین کند بلکه درصدد تأمین آب کشاورزی و صنعت آن نیز برآمده است.
سدهای به بهرهبرداری رسیده
در یک سال گذشته مجموع حجم مخازن سدهای به بهرهبرداری رسیده به 2688 میلیون مترمکعب رسیده است. سد «چمشیر» در استان کهگیلویه و بویراحمد با حجم مخزن 2300 میلیون مترمکعب، سد «سیازاخ» با حجم مخرن 230 میلیون مترمکعب، سد «ژاوه» با حجم مخزن 95 میلیون مترمکعب در استان کردستان، سد «عنبران» در استان اردبیل با حجم مخزن یک میلیون مترمکعب و سد تنظیمی «قیزقلعه» در استان آذربایجان شرقی با حجم مخزن 62 میلیون مترمکعب از جمله سدهای به بهرهبرداری رسیده در دولت سیزدهم است.
سدهای آبگیری شده
در دو سال اخیر مدت مجموع مخازن سدهای آبگیری شده در کشور 396 میلیون متر مکعب بوده که شامل سد «کهیر» با حجم مخزن 34 میلیونمتر مکعب و سد «شهریکور (نهنگ)» با حجم مخزن 103 میلیون متر معکب در استان سیستان بلوچستان، سد «گلمندره» در استان خراسان شمالی با حجم مخزن 29 میلیونمتر مکعب، سد «گرمیچای» در استان آذربایجان شرقی با حجم مخزن 40 میلیون متر مکعب، سد «باغان» در استان بوشهر با حجم مخزن32 میلیون متر مکعب، سد «گردیان» در استان ارس با حجم مخزن 9 میلیون متر مکعب و سد «عمارت» در استان اردبیل با حجم مخزن 183 میلیونمتر مکعب است.
نیروگاههای برقآبی
ظرفیت نیروگاههای برقآبی از ابتدای انقلاب اسلامی ١٨٠٣ مگاوات بوده است. در ابتدای دولت سیزدهم به ١٢١٨٧ مگاوات و تا شهریور سال ١٤٠٢ به ١٢٢٤٢ مگاوات رسیده است.
همچنین حداکثر توان تولید شده نیروگاههای برقآبی در سال 1401 به ٨٦٦١ مگاوات رسید که ٥/١٤ درصد برق تولیدی در شبکه سراسری برق را شامل میشده است. در سال 1402 حداکثر توان تولید شده نیروگاههای برقآبی به ٩٥٦٤ رسید که ٥/١٥ درصد برق تولیدی در شبکه سراسری برق را شامل شده است.
شبکه آبیاری و زهکشی
در این مدت شبکههای آبیاری و زهکشی با مساحت اراضی تحت پوشش 9100 هکتار احداث شدهاند که عبارتند از: آبیاری و زهکشی «مروک» شرکت آب منطقهای لرستان با مساحت اراضی تحت پوشش1300 هکتار، آبیاری و زهکشی «کمندان» شرکت آب منطقهای لرستان با مساحت اراضی تحت پوشش650 هکتار، آبیاری و زهکشی «سهند»، شرکت آب منطقهای آذربایجان شرقی با مساحت اراضی تحت پوشش2950 هکتار، آبیاری و زهکشی «آیدوغموش» شرکت آب منطقهای آذربایجان شرقی با مساحت اراضی تحت پوشش 1500هکتار، آبیاری و زهکشی «شهرچای» شرکت آب منطقهای آذربایجان غربی با مساحت اراضی تحت پوشش 2700 هکتار.
طرحهای آبرسانی
دولت سیزدهم در مناطق مختلف مجموعاً 16530 لیتر آب در ثانیه طرح آبرسانی اجرا کرده است.
آبرسانی به شهر میانه با ظرفیت ٤٥٠ لیتر در ثانیه، آبرسانی به ایوان با ظرفیت ٢٣٠ لیتر در ثانیه، آبرسانی به شهرهای رودسر، چابکسر، واجارگاه، رحیمآباد و املش با ظرفیت ٤٥٢ لیتر در ثانیه، آبرسانی به قم از سد «کوچری» با ظرفیت 6600 لیتر در ثانیه، آبرسانی به شهرهای بم و بروات با ظرفیت ٣٠٠ لیتر در ثانیه، آبرسانی به شهر شیراز با ظرفیت 3000 لیتر در ثانیه، آبرسانی از سد «تبارکآباد» به قوچان با ظرفیت ٢٣٨ لیتر در ثانیه، آبرسانی از سد «تالوار» به شهر همدان با ظرفیت ٩٠٠ لیتر در ثانیه، آبرسانی به شهرهای ارسنجان با ظرفیت ٢٢٠ لیتر در ثانیه، آبرسانی به شهر اندیمشک با ظرفیت400 لیتر در ثانیه، آبرسانی به تویسرکان با ظرفیت 380 لیتر در ثانیه، فاز اول آبرسانی به شهرهای غرب گیلان تالش، رضوانشهر، پرهسر و ماسال با ظرفیت ١٢٥ لیتر در ثانیه، فاز اول آبرسانی از سد مراش به شهرهای ماهنشان، دندی و روستاهای مسیر با ظرفیت ٩٠ لیتر در ثانیه، آبرسانی از سد «ماشکید علیا» به شهر هیدوچ با ظرفیت ٣٠ لیتر در ثانیه، آبرسانی به شهر قیر با ظرفیت ١٨٠ لیتر در ثانیه، آبرسانی به شهرها و روستاهای بن تا بروجن با ظرفیت 1735 لیتر در ثانیه و فاز ٢ کمربند جنوبی آبرسانی به شهر اراک از سدکمال صالح با ظرفیت ١٢٠٠ لیتر در ثانیه از جمله این طرحهای آبرسانی بودهاند. همچنین طی این مدت خط دوم آبرسانی به زاهدان و ایستگاه پمپاژ محمدشهر و تلهمتری آبرسانی به بیرجند احداث شدهاند.
طرح احیا و تعادلبخشی منابع آب زیرزمینی
در اجرای طرح احیا و تعادلبخشی منابع آب زیرزمینی تعداد 21858 دستگاه اندازهگیری هوشمند (کنتور) روی چاههای مجاز نصب و تعداد 19502 حلقه چاه غیرمجاز مسدود شده که بیش از 360 میلیون مترمکعب در برداشت از منابع آب زیرزمینی صرفهجویی شده است.