مدیریت پسماندهای کشاورزی برای مصرف خوراک دام

مدیرکل دفتر محیط زیست، توسعه پایدار و امور فناوری وزارت جهاد کشاورزی گفت: مدیریت و استفاده از پسماندهای سرشاخه‌های نیشکر، ضایعات موز، شکمبه دام‌های سنگین ذبح شده در کشتارگاه‌ها، تولید خوراک دام از هسته خرما و تولید بیوگاز، از جمله هدفگذاری‌های دفتر محیط زیست، توسعه پایدار و امور فناوری وزارت جهادکشاورزی در سال‌ جاری است.
به گزارش وزارت جهادکشاورزی، «ابوالفضل رئوفی» افزود: دستیابی به خودکفایی نسبی در محصولات کشاورزی توأم با توسعه پایدار و حفاظت از محیط زیست، مستلزم مدیریت پسماندها در این حوزه است و در این رابطه با توجه به سهم بالای بخش انرژی در هزینه‌ها و قابلیت بالای این مهم در برنامه کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای، استفاده از سوخت‌های زیستی، تولید بیوگاز و غیره نیز در سرلوحه برنامه‌های این دفتر قرار دارد.
مدیرکل دفتر محیط زیست، توسعه پایدار و امور فناوری وزارت جهاد کشاورزی اظهار داشت: مدیریت پسماندها بر پایه چهار اصل کاهش ضایعات، استفاده دوباره از ضایعات، بازیافت و احیای انرژی‌های مصرف شده است و در این زمینه باید در بخش کشاورزی، برنامه‌ریزی و اقدام شود.
وی با اشاره به اینکه در استان خوزستان پنج میلیون و ۲۳۶ هزار تن پسماند کشاورزی در سال تولید می‌شود، تصریح‌ کرد: سرشاخه‌های نیشکر حدود ۲.۵ میلیون تن از این پسماندها را تشکیل می‌دهد و می‌توان با مدیریت و بهره‌گیری از فناوری‌های روز، آن را به خوراک دام و کمپوست تبدیل کرد.
رئوفی ادامه‌ داد: با مدیریت و فرآوری این میزان پسماند نیشکر، خوراک ۱۵۰ هزار دام سنگین تأمین و ۱.۵ میلیون لیتر شیر در سال تولید می‌شود.
مشاور وزیر جهادکشاورزی گفت: علاوه بر این، با مدیریت پسماند و جلوگیری از سوزاندن بقایای گیاه نیشکر می‌توان عوارض زیست‌محیطی را کاهش داد.
مدیرکل دفتر محیط زیست، توسعه پایدار و امور فناوری وزارت جهاد کشاورزی، درباره استفاده از پسماند شکمبه دام‌های سنگین اذعان داشت: سالانه نزدیک به ۹۰ هزار تن محتویات شکمبه دام‌های سنگین ناشی از ذبح در کشتارگاه‌های کشور حاصل می‌شود که حدود ۴۰ درصد آن پس از انجام فرایندهای لازم قابلیت تبدیل به خوراک دام را دارد.
وی ادامه‌ داد: شکمبه دام‌های سنگین پس از انجام فرایندهای تلفیقی بیوشیمیایی برای کاهش و حذف مخاطرات مربوطه و افزودن مکمل‌ها، به محصولی با قابلیت هضم و جذب بالا برای مصارف دام‌های دیگر تبدیل می‌شود.
 

جستجو
آرشیو تاریخی