حیرت اعضای اوپک از رشد صعودی صنعت نفت ایران
دولت سیزدهم موفق شد خریدارانی تازه را به فهرست مشتریان نفت ایران اضافه کند و قراردادهای امضا شده در زمینه توسعه میدانهای نفتی برای کشور حائز اهمیت است
ارتقای یک پله دیگر در جایگاه ایران در جمع بزرگان اوپک، با افزایش ۱۱۰ هزار بشکهای تولید سوخت مایع ایران در سه ماه نخست ۲۰۲۴.
اداره اطلاعات انرژی امریکا در جدیدترین گزارش «دورنمای انرژی» خود، از افزایش تولید نفت و سوختهای مایع دیگر ایران در سه ماهه اول سال ۲۰۲۴ خبر داد.
تولید ایران بالاتر از تولید ۴.۴۰ میلیون بشکه در روز عراق و ۴.۱۶ میلیون بشکه در روز امارات متحده بود و پس از عربستان با تولید ۱۰.۷۵ میلیون بشکه در روز، در میان اعضای اوپک، در جایگاه دوم قرار گرفت.
مجموع تولید اوپک طی این مدت، به ۳۲.۰۴ میلیون بشکه در روز رسید.
ایران که با روی کار آمدن دولت سیزدهم توانسته بود کشورهای امارات و کویت را کنار بزند و در جایگاه سوم اوپک از نظر تولید نفت خام قرار بگیرد، اکنون در زمینه تولید مجموع نفت خام و میعانات، عراق را نیز کنار زده و رتبه دومین تولیدکننده سوخت مایع میان اعضای اوپک را بهدست آورده است.
ایران ۱۴ درصد کل سوخت مایع اعضای اوپک را در سهماهه نخست ۲۰۲۴ تولید کرده است.
صنعت نفت ایران از ابتدای دولت سیزدهم با وجود ادامه تحریمها، شاهد جهش تولید و صادرات بوده است. با روی کار آمدن دولت سیزدهم، تاکتیک فروش نفت به سمت بازارسازی نفت تغییر کرده که براساس آمار سازمانهای بینالمللی به بیش از یک میلیون و ۵۰۰ هزار بشکه در روز رسیده است.
این موضوع سبب افزایش درآمدهای نفتی هم شده و طبق تازهترین آمار گمرک، ایران توانسته درآمدهای حاصل از فروش نفت را به بیش از ۳۶ میلیارد دلار در سال برساند.
بر این اساس بیشترین رشد اقتصادی کشور نیز مربوط به صنعت نفت بوده است.
واقعیت این است که رکورد فروش نفت ایران به بالاترین سطح خود در ۶ سال گذشته رسیده. روندی که با روی کار آمدن دولت سیزدهم، در ارتباطی مستقیم بوده زیرا توجه به بازیابی بازارهای نفتی ایران و احیای ظرفیتهای تولید نفت در اولویت کار دولت قرار گرفت.
درواقع با روی کار آمدن دولت سیزدهم، توجه به بازیابی بازارهای نفتی ایران و احیای ظرفیتهای تولید نفت در اولویت قرار گرفت، تا آنجا که پس از چند ماه اعلام شد صادرات نفت ایران ۴۰ درصد افزایش داشته است.
روند رشد تولید و صادرات نفت ایران در سال ۱۴۰۱ نیز ادامه داشت تا آنجا که در سال ۱۴۰۱، ۱۹۰ میلیون بشکه نفت بیشتر از سال ۱۳۹۹ و ۸۳ میلیون بشکه بیشتر از سال ۱۴۰۰ صادر شد و در سالی که گذشت، رکوردی تازه در صادرات نفت ثبت شد.
این افزایش صادرات نفت البته به گواه آمارهای بینالمللی نیز تأیید شده و ایران توانسته با فروش نفت بیشتر و دریافت پول آن، شرایط اقتصادی خود را در دولت سیزدهم بهبود بخشد.
آنگونه که وزیر نفت تأکید کرده ایران هیچگونه مانعی در فروش نفت ندارد.
بلومبرگ نیز در گزارشی به بررسی روند صادرات نفت ایران از ابتدای سال ۲۰۲۳ میلادی پرداخته که این گزارش از رشد ۵۰ درصدی صادرات نفت و میعانات گازی ایران در این مدت خبر داده است.
با وجود پابرجا بودن تحریمهای امریکا، صادرات محمولههای نفت خام ایران از پاییز گذشته ۲ برابر شده و در ماه مه سال ۲۰۲۳ به یک میلیون و ۶۰۰ هزار بشکه در روز رسیده است.
در همین حال، برآوردهای آژانس بینالمللی انرژی حکایت از آن دارد که تولید نفت خام ایران در ماه مه به
۲ میلیون و ۸۷۰ هزار بشکه و به بالاترین مقدار از اواخر سال ۲۰۱۸ رسیده است.
بر اساس این برآورد، صادرات نفت خام و میعانات گازی ایران در ماه مه به یک میلیون و ۹۳۰ هزار بشکه در روز رسیده است.
صنعت نفت یکی از مهمترین عوامل تأثیرگذار بر رشد اقتصادی است؛ از همین رو هر زمان که وضعیت این صنعت قابل قبول بوده و تولید و صادرات در شرایط مطلوبی قرار داشته، رشد اقتصادی نیز بیشتر شده است. یکی از مهمترین آثار رشد بخش نفت و گاز در کشور، جبران کسری بودجه دولت در سال ۱۴۰۰ بود که به نوعی میراث دولت دوازدهم بهشمار میآمد.
با افزایش فروش نفت ایران به مشتریان سنتی و بازاریابیهای جدید، کسری بودجه بدون ایجاد نقدینگی جدید در کشور جبران شد. در سال ۱۴۰۱ بهتدریج رشد تولید و صادرات نفت ایران، رشد اقتصادی کشور را مثبت کرد و تورم نیز تا حدی کنترل شد. رشد اقتصادی و افزایش صادرات نفت ایران البته با تمرکز بر توسعه ظرفیت تولید ایران محقق شده است؛ در واقع افزایش تولید نفت ایران در بخشهای مختلف این امکان را فراهم کرد تا با دیپلماسی فعال وزارت نفت در دولت سیزدهم، درآمدهای نفتی بیشتر باشد.
بهتازگی، اداره اطلاعات انرژی امریکا از افزایش ۶۳۰ هزار بشکهای تولید روزانه نفت ایران طی یک سال گذشته و تولید ۳ میلیون و ۲۵۰ هزار بشکه نفت در سومین ماه ۲۰۲۴ خبر داده است.
بر اساس این گزارش، ایران در سهماهه نخست سالجاری میلادی به طور متوسط ۳ میلیون و ۲۳۰ هزار بشکه در روز نفت تولید کرده است.
تولید نفت ایران در ماههای ژانویه تا مارس امسال نسبت به سهماهه چهارم سال قبل ۵۰ هزار بشکه در روز و نسبت به سهماهه نخست سال قبل ۶۳۰ هزار بشکه در روز افزایش داشته است.
ایران در سهماهه نخست سال قبل ۲ میلیون و ۶۰۰ هزار بشکه در روز و در سهماهه چهارم این سال ۳ میلیون و ۱۸۰ هزار بشکه در روز نفت تولید کرده بود.
ایران با افزایش ۶۳۰ هزار بشکهای تولید نفت طی یک سال گذشته، رکورددار افزایش تولید در میان اعضای اوپک طی این مدت بوده است.
رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی عملکرد دولت سیزدهم در دیپلماسی انرژی را موفق ارزیابی کرد و گفت: دولت با این رویکرد موفق شد خریداران جدیدی را به فهرست مشتریان نفت ایران اضافه و قراردادهایی برای توسعه میدانهای نفتی امضا کند.
فریدون حسنوند، با اشاره به سیاست دولت سیزدهم مبنی بر گسترش ارتباطات عمیق با همسایگان تصریح کرد: طبق آمار و ارقام، دولت سیزدهم توجه بیشتری به گسترش روابط با همسایگان داشته، تا آنجا که تولید و فروش نفت از ۵۰۰ هزار بشکه در روز چند برابر شده و این موضوع نشان میدهد دولت در دیپلماسی انرژی با دیگر کشورها در حوزه صنعت نفت و گاز موفق عمل کرده است.
حسنوند گفت: دولت سیزدهم موفق شد خریدارانی تازه را به فهرست مشتریان نفت ایران اضافه کند و قراردادهای امضا شده در زمینه توسعه میدانهای نفتی برای کشور حائز اهمیت است.
وی گفت: در طرح ملی فشارافزایی میدان مشترک گازی پارس جنوبی بهعنوان مهمترین و راهبردیترین طرح صنعت نفت، اقدامهای مهمی در دولت سیزدهم انجام شد و این پیشرفتها حکایت از این دارد که دولت در توسعه دیپلماسی نفت و گاز بسیار موفق عمل کرده است.