تداوم نهضت احیای واحدهای ورشکسته در دولت سیزدهم

کارخانه‌ای که ارزش آن 23 برابر شد

کارخانه چوب و کاغذ مازندران قرار بود در سال 99 با قیمت 480 میلیارد تومان واگذار شود، اما با تلاش و همت دولت مردمی، این کارخانه احیا شد.

  
 
دولت گذشته، خیلی از واحدهای صنعتی و تولیدی را به جهت تعدد و تضاد تصمیم‌گیری‌ها، عامدانه و غیرعامدانه به سمت ورشکستگی و تعطیلی کشاند. عامدانه از آن جهت که برخی از واحدهای صنعتی که پتانسیل بالایی داشتند به ثمن‌بخس واگذار شوند و خریدار به سودهای میلیاردی دست پیدا کند. غیرعامدانه نیز برخی از واحدها که تاب و توان در برابر برنامه‌های از هم گسسته دولت وقت را نداشتند، چاره‌ای جز اعلام ورشکستگی برایشان باقی نماند. بر این اساس، دولت روحانی، باعث و بانی تعطیلی خیلی از واحدهای صنعتی و تولیدی شد. یکی از واحدهای صنعتی که در دولت روحانی به آستانه تعطیلی رسید و قرار بود به یکی از افراد مورد وثوق دولت گذشته واگذار شود، کارخانه کاغذ و چوب مازندران بود. این کارخانه به روز سیاه نشسته بود و هیچ امیدی به احیای آن وجود نداشت.

تأمین ۳۰ درصد نیاز کشور
۲۵ اسفند سال ۱۳۹۹‌ بود که ابراهیم رئیسی، رئیس قوه قضائیه به استان مازندران سفر کرد و در جریان این موضوع قرار گرفت که کارخانه کاغذ و چوب مازندران در حال تعطیلی است. او بعد از شنیدن خبر تعطیلی این واحد صنعتی گفت: موضوع قابل توجه در این کارخانه این است که سرمایه عظیمی در آنجا راکد مانده که در صورت احیای این واحد تولیدی ظرفیت تولید ۹۰ هزار تن کاغذ تحریر و تأمین ۳۰ درصد نیاز کشور در این حوزه وجود خواهد داشت. به بهره‌برداری رسیدن و احیای کارخانه چوب و کاغذ مازندران مستلزم هماهنگی و تعامل میان چند دستگاه از جمله وزارت صمت و سازمان مراتع و جنگل‌هاست؛ احیای تولید در این کارخانه جلوی واردات بی‌رویه کاغذ به کشور را خواهد گرفت. لذا سازمان بازرسی باید موضوع احیای کارخانه چوب و کاغذ مازندران را پیگیری کند. این موضوع از سوی دستگاه قضا با جدیت پیگیری شد و کارخانه یاد شده با کمال ناامیدی به فعالیت خود ادامه داد. حال همان کارخانه که در یک قدمی ورشکستگی بود، اکنون در حال تبدیل شدن به قطب تولید کاغذ است.

واگذاری با ۴۸۰ میلیارد تومان
کارخانه چوب و کاغذ مازندران قرار بود در سال ۹۹ با قیمت ۴۸۰ میلیارد تومان واگذار شود، اما با تلاش و همت دولت مردمی، کارخانه یاد شده ضمن آنکه احیا شد، ‌اکنون ارزش آن به بیش از ۱۱هزار میلیارد تومان رسید؛ بر این اساس ارزش کارخانه عنوان شده ۲۳ برابر (۲۱۹۰ درصد افزایش) شده است. حال اگر واگذاری که دولت گذشته دنبال آن بود اتفاق می‌افتد، ما دیگر چنین کارخانه‌ای نداشتیم، چرا که مانند کارخانه‌هایی که از دست رفت، ‌ابتدا تجهیزات و ماشین آلات آن به فروش می‌رسید و پس از آن تمام نیروی کار اخراج می‌شدند.
کارخانه چوب و کاغذ مازندران با تلاش‌های دولت سیزدهم به صورت کامل احیا شده و میزان تولید کاغذ تحریر در آن از چهارهزار و ۷۰۰ تن به بیش از ۱۲۰ هزار تن رسیده است. با احیای کارخانه صنایع چوب و کاغذ مازندران به عنوان بزرگ‌ترین تولید‌کننده انواع کاغذ در ایران در حال حاضر هزار و ۲۴۱ نفر در این کارخانه مشغول به کار هستند.

بیش از ۵ هزار واحد  تعطیل‌شده در دهه ۹۰
آمارهای متعددی از تعطیلی واحدهای صنعتی در دولت روحانی وجود دارد. طبق آمارهای سازمان صنایع کوچک و شهرک‌های صنعتی ایران تا پایان سال ۱۳۹۹ از مجموع واحدهای صنعتی افتتاح شده در این شهرک‌ها، تعداد ۸ هزار و ۵۲۱ واحد صنعتی پس از بهره‌برداری غیرفعال و تعطیل شده بودند. طبق این آمار، از مجموع ۸ هزار و ۵۲۱ واحد صنعتی تعطیل شده در شهرک‌های صنعتی ایران، زمان تعطیلی ۴۳ واحد صنعتی مشخص نیست، ۹۴ واحد صنعتی تا قبل از سال ۱۳۸۰ تعطیل شده، از سال ۱۳۸۰ تا ۱۳۸۴ تعداد ۴۰۰ شرکت، بین سال‌های ۱۳۸۴ تا ۱۳۹۲ تعداد ۲ هزار و ۵۷۴ واحد صنعتی و طی سال‌های ۱۳۹۲ تا ۱۳۹۹ نیز ۵ هزار و ۴۱۰ واحد صنعتی جدید به فهرست تعطیل‌شدگان اضافه شده بود. همچنین خردادماه سال ۱۴۰۰، وزارت صنعت، معدن و تجارت در گزارشی عنوان کرد که ۱۶/۱ درصد واحدهای مستقر در شهرک‌های صنعتی به دلیل فقدان بازار، ۳/۷ درصد به دلیل اختلاف شرکا و ۲/۶ درصد به دلیل تأمین مواد اولیه فعالیت خود را متوقف کرده‌اند. در این گزارش آمده بود که دلیل توقف فعالیت ۱/۵ درصد واحدهای مستقر در شهرک‌های صنعتی ایران نیز «نقصان ماشین‌آلات» است، نیم درصد به دلیل مشکلات قضایی و ۴/۰ درصد به دلیل مشکلات زیرساختی تولیدشان متوقف شده و تولید ۱۸/۳ درصد واحدها نیز به دلایل نامشخص متوقف شده است.

تولید ۳۰ هزار تن 
کاغذ چاپ و تحریر 
فرشاد مهدی‌پور، معاون مطبوعاتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی معتقد است که کارخانه کاغذ و چوب مازندران از قدیمی‌ترین صنایعی است که در کشور برای تولید کاغذ داخلی تأسیس شده و در سنوات مختلف دارای نوسانات زیادی بوده است. از ابتدای دولت سیزدهم تولید کاغذ داخلی و تأمین آن برای حوزه‌های مرتبط در دستور کار قرار گرفت. کارخانه کاغذ و چوب مازندران یک زیرساخت مهم در کشور است و احیای آن جزو اهداف دولت سیزدهم بود که محقق شد.
طبق آمار رسمی، شرکت صنایع چوب و کاغذ مازندران بر اساس توافق و قراردادی که با وزارت آموزش و پرورش دولت سیزدهم منعقد کرد موظف شد که ۳۰ هزار تن کاغذ چاپ و تحریر را برای کتب درسی تولید کند. این قرارداد نشان می‌دهد که دولت سیزدهم از مهرماه ۱۴۰۰ تاکنون، به صورت متناوب در حال حمایت از این کارخانه و سرمایه ملی کشور است.

جستجو
آرشیو تاریخی