افزایش 5 برابری صادرات نفت در دولت سیزدهم
ایران توانست درآمدهای خود را به بیش از ۳۶ میلیارد دلار در سال از طریق فروش نفت برساند
اقدامات دولت سیزدهم در حدود هزار روز خدمت سبب تحول در صنعت نفت و گاز کشور شد که در این دولت تولید نفت خام بیش از ۶۰ درصد افزایش یافت و صادرات نفت از ۳۰۰ هزار بشکه به طور میانگین به ۱.۵ میلیون بشکه در روز رسید و تحریمهای نفتی را کماثر کرد.
یکی از میراثهای مهم دولت سیزدهم با فرماندهی آیتالله سید ابراهیم رئیسی، رئیسجمهور شهید ایران، تغییر رویکرد در فروش نفت است؛ چنانچه تاکتیک فروش نفت به سمت بازارسازی نفت تغییر کرد و هماکنون نیز طبق آمار منابع بینالمللی صادرات نفت ایران به بیش از ۱.۵ میلیون بشکه در روز رسیده است.
این موضوع سبب افزایش درآمدهای کشور شده و طبق آخرین آمار گمرک، ایران توانست درآمدهای خود را به بیش از ۳۶ میلیارد دلار در سال از طریق فروش نفت برساند و بیشترین رشد اقتصادی کشور نیز مربوط به بخش صنعت نفت و گاز باشد.
طبق گزارش فایننشال تایمز، تهران در سه ماه نخست سال جاری میلادی به طور متوسط ۱.۵۶ میلیون بشکه در روز نفت فروخته که تقریباً تمام آن به چین و بالاترین سطح از سه ماهه سوم سال ۲۰۱۸ است. رئیس خدمات ریسک ژئوپلیتیک در گروه انرژی راپیدان در ایالاتمتحده نیز گفته است که ایرانیها هنر دور زدن تحریمها را به دست آوردهاند.
جواد اوجی، وزیر نفت دولت سیزدهم نیز در این باره گفت: در دولت سیزدهم تولید نفت خام ایران بیش از ۶۰ درصد رشد کرد و صادرات آن بشدت افزایش یافت.
صادرات نفت ایران امروز به بالاترین مقدار از سال ۹۷ تاکنون رسیده است و این افزایش صادرات با کمترین تخفیفها انجام میشود؛ همچنین طبق آخرین آمار وزارت نفت، تولید نفت ایران حدود ۳ میلیون و ۶۰۰ هزار بشکه در روز بوده است.
یکی دیگر از موفقیتهای دولت سیزدهم تعیینتکلیف گازهای مشعل (فلر) بود؛ چنانچه هوشنگ فلاحتیان، معاون وزیر نفت در امور برنامهریزی با اشاره به اقدامات وزارت نفت دولت سیزدهم در جمعآوری گازهای همراه اظهار داشت: تا قبل از سال ۱۴۰۱ روزانه ۱.۴ میلیون مترمکعب گاز همراه (فلر) جمعآوری میشد و تا پایان سال ۱۴۰۱، ۸.۲ میلیون مترمکعب و در سال ۱۴۰۲ میزان جمعآوری این گازها حدود ۱۵ تا ۱۸ میلیون مترمکعب بوده است.
وی افزود: حدود ۲۵ میلیون مترمکعب از ۴۰ میلیون مترمکعب گاز همراه را جمعآوری کردهایم و تا پایان امسال نیز این میزان ۱۵ میلیون مترمکعب بیشتر خواهد شد؛ هر چند در گذشته عقبماندگی داشتیم، اما هدفگذاری این است که تا پایان ۱۴۰۴ عمده این گازها را جمعآوری کنیم و فقط حدود ۱۰ درصد از این گازها برای ایمنی پالایشگاهها باقی خواهد ماند.
دولت سیزدهم برای نخستینبار به موضوع حضور و سهامداری در پالایشگاههای فراسرزمینی ورود کرد تا بدین ترتیب ایران پالایشگاههایی در خارج از کشور داشته باشد که نفت خود را به آنها صادر کند. این موضوع باعث میشود آسیبپذیری صادرات نفت ایران در شرایط تحریمی کاهش یابد.
حضور در پالایشگاههای فراسرزمینی علاوه بر فروش نفت خام، منجر به صادرات خدمات فنی و مهندسی ایران میشود. به بیان دیگر ایران با تعمیرات پالایشگاههای خارجی و احیای ظرفیت آنها، ابتدا تجهیزات و سپس نفت خود را به آن کشور میفروشد. ایران با فراهم شدن شرایط، در سود پالایشی نفت نیز سهیم خواهد بود.
پالایشگاه الپالیتو در ونزوئلا، نخستین پالایشگاه فراسرزمینی بود که ایران در آن حضور پیدا کرد. مجموع ظرفیت پالایشی ونزوئلا ۱.۳ میلیون بشکه است و ایران در گام اول، بازسازی و نوسازی پالایشگاه ۱۴۰ هزار بشکهای الپالیتو را برعهده گرفت و پیشرفت فیزیکی این طرح حدود ۸۷ درصد است.
پیش از این علی شاهوردی، مدیر هماهنگی پالایشگاه حمص سوریه در گفتوگو با ایرنا درباره حضور ایران در پالایشگاههای فراسرزمینی گفته بود: در ابتدا برای ورود به پالایشگاههای فراسرزمینی، پالایشگاههای ونزوئلا شامل «آموا» و «کاردو» با ظرفیت ۶۵۰ هزار بشکه، پالایشگاه پورتو لاکروز با ظرفیت ۲۲۰ هزار بشکه و پالایشگاه الپالیتو با مجموع ظرفیت یک میلیون و ۳۵۰ هزار بشکهای را بررسی کردیم. پس از آن تصمیم گرفتیم با یک پالایشگاه کوچک شروع کنیم و آن را به عنوان پایلوت در نظر بگیریم، سپس فهرست قطعات آن را مشخص کرده و با طرف ونزوئلایی قراردادی مبنی بر مقدار و کیفیت قطعات منعقد کردیم.
مدیر هماهنگی پالایشگاه حمص سوریه گفت: مقرر شد ۲میلیون کالا به الپالیتو صادر کنیم و در قدم اول ظرفیت پالایشگاه را از ۲۰ هزار به ۸۰ هزار بشکه افزایش دادیم و در حال حاضر نیز بیش از ۸۷ درصد از کالاها را به ونزوئلا ارسال کردهایم و تا نیمه دوم ماه آینده مابقی کالاها ارسال خواهد شد.
شاهوردی درباره تمایل دیگر پالایشگاههای این کشور و دیگر کشورها در راستای همکاری با ایران گفت: پالایشگاههای دیگر نظیر کاردون نیز مایل به همکاری هستند و هماکنون در حال بررسی ظرفیت مورد استفاده آنها هستیم. از کشورهای دیگر نظیر نیکاراگوئه، کوبا، کشورهای آسیای میانی، آفریقای جنوبی و سوریه هم درخواست همکاری داریم، اما گزینه قطعی بعدی برای ورود، پالایشگاه حمص سوریه است که در حال بستن قرارداد مشابهی همانند الپالیتو با این کشور هستیم.
شاهوردی در مورد افزایش ظرفیت و تعمیرات اساسی پالایشگاه حمص سوریه اظهار داشت: با تکمیل پالایشگاه الپالیتو ۱۲۰ هزار بشکه و پالایشگاه حمص، ۱۴۰ هزار بشکه نفت خام را آماده صادرات خواهیم داشت؛ لذا در مجموع از ۲۶۰ هزار بشکه صادرات نفت خام پایدار برخوردار خواهیم شد. پس از تکمیل پالایشگاه حمص، به پالایشگاه بانیانس سوریه ورود خواهیم کرد.
قراردادهای اجرایی طرح ملی فشارافزایی میدان مشترک گازی پارس جنوبی بهعنوان مهمترین و راهبردیترین طرح صنعت نفت نیز روز یکشنبه ۲۰ اسفندماه سال گذشته بین شرکت نفت و گاز پارس و پیمانکاران این طرح امضا شد. بر اساس این قراردادها، طرح فشارافزایی میدان مشترک پارس جنوبی با سرمایهگذاری ۲۰ میلیارد دلاری و با هدف افزایش برداشت ۹۰ تریلیون فوت مکعب گاز و ۲ میلیارد بشکه میعانات گازی اجرا خواهد شد و درآمدزایی ۹۰۰ میلیارد دلاری برای کشور به دنبال دارد.
جواد اوجی، وزیر نفت در مورد این قراردادها با اشاره به اینکه بار مالی این پروژه ۲۰ میلیارد دلار است، افزود: نیمی از انرژی مورد نیاز و بیش از ۴۵ درصد بنزین کشور از پارس جنوبی تأمین میشود.
وی با بیان اینکه کار اجرایی این طرح میتوانست هشت سال پیش آغاز شود، گفت: با وجود این تأخیر در دولت گذشته، دو سال میشود که کار کارشناسی آغاز شده است. با برداشت از میدان مشترک پارس جنوبی بدون اجرای طرحهای فشارافزایی، شاهد افت فشار در این میدان خواهیم بود.
وزیر نفت با اشاره به ثبت رکوردهای تازه در برداشت گاز از میدان مشترک پارس جنوبی اظهار کرد: امسال برداشت روزانه ۷۰۷ میلیون مترمکعب گاز از میدان گازی مشترک پارس جنوبی محقق شده است.
گفتنی است بزرگترین قراردادهای تاریخ صنعت نفت کشور در روزهای پایانی اسفندماه سال گذشته به ارزش بیش از ۱۳ میلیارد دلار برای توسعه ۶ میدان نفتی آزادگان، آذر۲، سومار، سامان، دلاوران و مسجد سلیمان و اشتغالزایی ۶۶ هزار نفری به صورت مستقیم و غیرمستقیم در آستانه سالروز ملی شدن صنعت نفت به منظور افزایش روزانه ۳۵۰ هزار بشکهای ظرفیت تولید نفت خام ایران با شرکتهای اکتشاف تولید داخلی و سرمایهگذاری بانکهای ایرانی امضا شد.
بر اساس این قرارداد، ۴۰۰ هزار بشکه نفت به ظرفیت تولید این میادین افزوده خواهد شد که عایدی آن سالانه برابر با ۱۵ میلیارد دلار است. از این قرارداد به عنوان بزرگترین قرارداد نفتی تاریخ کشور یاد میشود.
محسن خجستهمهر، معاون وزیر نفت با اشاره به اینکه میدان مشترک آزادگان (به عنوان یکی از قراردادهای منعقد شده) یکی از ۱۰میدان فوق عظیم نفتی دنیاست، گفت: هدفگذاری ما روی توسعه مهمترین میدان مشترک نفتی بوده و امضای این قرارداد شامل برنامهای مؤثر در مسیر افزایش تولید از این میدان مشترک در آینده است.