در مقایسه با سال آخر دولت دوازدهم رقم خورد

افزایش 330 درصدی تخصیص اعتبار برای گندمکاران در دولت سیزدهم

گندم یکی از ۳۲ قلم کالای اساسی است که از سوی دولت خرید تضمینی می‌شود و سهم زیادی در سبد امنیت غذایی کشور و سفره مردم ایفا می‌کند، از این‌رو حمایت از کشت آن برای تحقق خودکفایی کشور ضروری به نظر می‌رسد.
به همین دلیل در سال زراعی گذشته (۱۴۰۲-۱۴۰۱) وزارت جهاد کشاورزی با کمک شرکت بازرگانی دولتی و سازمان تعاون روستایی توانست حدود ۱۰ میلیون و ۳۴۰ هزار تن گندم به نرخ ۱۵ هزار تومان از کشاورزان خریداری کند، این در حالی است که تولید گندم به حدود ۱۳ میلیون و ۵۰۰ هزار تن رسیده بود.
دولت سیزدهم در سال زراعی گذشته بیش از ۱۵۵ هزار میلیارد تومان اعتبار به خرید تضمینی گندم تخصیص داد که در نوع خود رکورددار بود.
میزان خرید تضمینی گندم در سال زراعی گذشته کفاف آرد نانوایان را می‏داد ولی برای رسیدن به خودکفایی کامل تولید باید ۱۴ تا ۱۵ میلیون تن و خرید تضمینی به بیش از ۱۱ میلیون تن برسد که با توجه به استقبال گندمکاران در سراسر کشور، به نظر می‌رسد تا پایان سال زراعی جاری (۱۴۰۳-۱۴۰۲) که مصادف با پایان شهریور ماه سال‌جاری است کشورمان به این مهم دست یابد.
با توجه به پیگیری‌های مکرر شهید جمهور در دولت سیزدهم و به همت وزارت جهاد کشاورزی و شورای قیمت‌گذاری محصولات کشاورزی، برای خرید تضمینی هر کیلوگرم گندم ۱۷ هزار و ۵۰۰ تومان تعیین شد.
به همین دلیل اگر دولت سیزدهم بتواند تا پایان شهریور ماه ۱۱ میلیون و ۵۰۰ هزار تن گندم از کشاورزان خریداری کند باید بودجه‌ای بیش از ۲۰۱ هزار میلیارد تومان برای این امر اختصاص دهد.
این اقدام دولت سیزدهم و سازمان برنامه و بودجه در افزایش منابع بودجه برای خرید تضمینی گندم علاوه بر تحقق افزایش تولید و خرید گندم داخلی توسط دولت، حمایت و ایجاد انگیزه برای کشاورزان و گندمکاران سراسر کشور بوده است؛ به طوری که خرید تضمینی گندم از ۴.۵ میلیون تن سال ۱۴۰۰، اکنون به بیش از ۱۰ میلیون تن یعنی ۲.۵ برابر تولید رسیده تا جایی که رکورد خرید نسبت به دولت‌های گذشته شکسته شد و حتی کشور توانست در تولید گندم نان به خودکفایی برسد.
این در حالی است که دولت قبل برای تأمین گندم مورد نیاز کشور به جای حمایت از کشاورزان دست به واردات بیش از ۷ میلیون تنی گندم زد که این رقم در دولت سیزدهم بشدت کاهش یافت و صرفه‌جویی قابل توجهی برای کشور در پی داشت و تنها برای صنف و صنعت مقداری گندم از محل واردات در سال ۱۴۰۲ تأمین شد.
در واقع با اقدام مؤثر وزارت جهاد کشاورزی در خرید تضمینی گندم در ۲ سال اخیر، حجم تولید گندم در کشور به بیش از ۲.۵ برابر افزایش یافت و میزان پرداخت دولت به گندمکاران به هفت برابر رسید که این امر نشان‌دهنده همت جدی و برنامه‌ریزی دقیق دولت در سیاستگذاری و تأمین منابع بودجه‌ای اجرای این سیاست راهبردی در کشور است.

بدهی گندمکاران تسویه می‌شود
دولت سیزدهم تا دوشنبه هفته جاری ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار تن گندم به ارزش ۴۰ هزار میلیارد تومان از گندمکاران تحویل گرفته و از این ۴۰ هزار میلیارد تومان تنها ۲.۳ هزار میلیارد تومان پرداخت کرده است؛ این رقم برابر با شش درصد از کل رقمی است که باید به گندمکاران پرداخت شود و ۹۴ درصد دیگر را از ۱۰ فروردین سال‌جاری تاکنون هنوز بدهکار است.
با این حال اما همانند سنوات قبل دولت سیزدهم کل مطالبات گندمکاران را پرداخت خواهد کرد به‌طوری که در همین خصوص داوود منظور، رئیس سازمان برنامه و بودجه در جمع خبرنگاران در پاسخ به سؤالی درباره بدهی بیش از ٣٧ هزار میلیارد تومانی دولت به گندمکاران و زمان تسویه این بدهی اظهار داشت: بدهی به گندمکاران را تسویه می‌کنیم.

مقایسه تخصیص اعتبار در دولت دوازدهم و سیزدهم
دولت دوازدهم در مجموع ۸ ساله (۱۳۹۳ تا ۱۴۰۰) چیزی حدود ۱۱۷ هزار میلیارد تومان اعتبار برای خرید تضمینی گندم از کشاورزان اختصاص داده، این در حالی است که دولت سیزدهم در سال ۱۴۰۱ چیزی حدود ۱۰۳.۵ هزار میلیارد تومان و در سال گذشته نیز ۱۵۵ هزار میلیارد تومان که در مجموع بیش از ۱۵۸ هزار میلیارد تومان است را برای پرداخت مطالبات گندمکاران اختصاص داده است.
همچنین باید این نکته را نیز اشاره کرد که میزان اعتبار تخصیص داده شده به خرید تضمینی گندم (۱۵۵ هزار میلیارد تومان) رشدی ۳۳۰ درصدی را نسبت به سال آخر دولت دوازدهم (۳۶ هزار میلیارد تومان) داشته است.
 

جستجو
آرشیو تاریخی